BACK TO
TOP
Τρίμματα

Οι ευπατρίδες

Υπάρχουν πολλών ειδών πολιτικοί. Εκείνοι που έχουν υψηλή αίσθηση του καθήκοντος, έρχονται για να προσφέρουν και όχι να αποκοµίσουν οφέλη από την ενασχόλησή τους µε το σπορ και όταν ο τοµέας τον οποίο υπηρετούν έχει προβλήµατα, χάνουν τον ύπνο τους.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

39
1

Πρόκειται για ένα είδος που σπανίζει σήµερα, παλιότερα τους έλεγαν ευπατρίδες, προέρχονταν από ευκατάστατες οικογένειες και είχαν ως προτεραιότητά τους την προσφορά στην κοινωνία.

 

  Αριστόγατες

Υπάρχουν και οι λιγότερο «αριστοκράτες» µε πιο ταπεινή καταγωγή, µε αξίες όµως, συνήθως µε καλή µόρφωση, κάποιες φορές µε τεχνοκρατικό ταπεραµέντο, συχνά µε γνώση του αντικειµένου τους και συνείδηση της αποστολής τους, έτοιµοι να αναλάβουν ρίσκα, ειδικά όταν πιστεύουν στην αναγκαιότητα των µεταρρυθµίσεων και στην ανάγκη η χώρα να ξεφύγει από τις παλιές αγκυλώσεις και τον παλαιοκοµµατισµό. Θα λέγαµε ότι αυτό το είδος ευδοκιµεί στην εποχή µας.

 

  Από πολιτικό τζάκι

Υπάρχουν τέλος και οι πολιτικοί που διατηρούν αποστάσεις από την κοινωνία, θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα το εγώ, τους ενδιαφέρει κυρίως το δικό τους αύριο, κάνουν την πολιτική να µοιάζει όλο και πιο πολύ µε καριέρα, αρνούµενοι µάλιστα να µπουν σε διαδικασίες στοχοθεσίας και αξιολόγηση, βασίζονται κατά βάση στις γνωριµίες και στη διαπλοκή, ενίοτε έχουν αναφορά σε πολιτικά τζάκια, ωστόσο, ο τρόπος ζωής τους, τους έχει αποµακρύνει από αρχές και παραδόσεις.

 

  Παγίδα το εύκολο χρήµα

Η αλήθεια είναι ότι αγροτικός χώρος δεν είναι ένας εύκολος χώρος για την άσκηση πολιτικής. Επαναπαύθηκε στις κατευθυντήριες γραµµές και στα εύκολα λεφτά, τουλάχιστον κάποια εποχή, των Βρυξελλών. Αποµακρύνθηκε από την αγορά και τις πραγµατικές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης, έµεινε πίσω σε ανταγωνιστικότητα, ειδικά σε σχέση µε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν αξιοποίησε, µε ανάλογο σχεδιασµό, τα πλεονεκτήµατα που θα µπορούσε να δώσει η βιοποικιλότητα.

 

  Προσδόκιµο υπουργού

Σήµερα, η απόκλιση από τους ευρωπαϊκούς µέσους όρους είναι µεγάλη, οι αλλαγές που θα πρέπει να συντελεστούν είναι βαθιές και δύσκολες, ο χρόνος για να ωριµάσουν θα είναι µακρύς. Ο προσδόκιµος, πολιτικός χρόνος, κάθε υπουργού, είναι πολύ µικρός για να µπορέσει να κεφαλαιοποιηθεί
εκλογικά το όφελος των όποιων µεταρρυθµίσεων.

Χρειάζεται λοιπόν αυτοθυσία, ανιδιοτέλεια, πολιτική τόλµη και δράση στη βάση αξιών, συνειδητή επιλογή προσφοράς στην κοινωνία, αντίληψη του χώρου και του περιβάλλοντος εντός του οποίου δύναται να εξελιχθεί η µεταρρυθµιστική προσπάθεια.

 

  ∆ηλητηριώδη βέλη

Σίγουρα λείπουν πολλά απ’ αυτά που χρειάζεται να διαθέτουν σήµερα οι φέροντες την πολιτική ευθύνη για τα θέµατα του αγροτικού χώρου. Γι’ αυτό και κρύβονται πίσω από τις ίδιες παρέες. Του Κακαβά και του καµπούρη. Γι’ αυτό και σπεύδουν να... εκθέσουν, όποια φωνή, πάει να πει κάτι διαφορετικό. Όπως γίνεται αυτές τις µέρες, µε τα βέλη ενάντια στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριµάνη.

 

  Βαµµένα κόκκινα µαλλιά

Γι’ αυτό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει άποψη για τη φορολογία των αγροτών, για τα θέµατα απασχόλησης στον αγροτικό χώρο (αγρεργάτες), για το ασφαλιστικό, για την εποπτεία της αγοράς αγροτικών προϊόντων και τροφίµων. Γι’ αυτό δείχνει µουδιασµένο στην τελευταία υπόθεση της φέτας, γι’ αυτό το πρόστιµο που ανακοίνωσε είναι όσο το όφελος από την απάτη µιας µέρας. Γι’ αυτό υποχρεώνει τους αγρότες να υποβάλουν δηλώσεις ΟΣ∆Ε µέσα στο µεσοκαλόκαιρο, γι’ αυτό πολλοί πραγµατικοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν πληρωθεί ακόµα τη συνδεδεµένη, γι’ αυτό οι αποζηµιώσεις από τον παγετό βρίσκουν τους αγρότες στο δρόµο, γι’ αυτό οι στήλες µε το Εθνικό Απόθεµα είναι τόσο κόκκινες, ειδικά τελευταία.  

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-06-2021 15:28ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ

ΑΡΙΣΤΟΣ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία