Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τρίμματα

Άμα είσαι διαβαστερός

Στην εκδήλωση της Τράπεζας Πειραιώς µε αφορµή το βιβλίο «Ο αγροτικός τοµέας στην Ελλάδα – 200 χρόνια ιστορίας» αν µη τι άλλο, ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός, ήταν διαβασµένος.

panagos01_4_2

Γιάννης Πανάγος

191
0
Έτσι, όχι µόνο ανέλυσε, µε το δικό του βέβαια τρόπο, ορισµένα αποσπάσµατα του βιβλίου, αλλά και έσπευσε να τονίσει ότι «κανείς δεν πρέπει να αναλάβει οποιαδήποτε δηµόσια θέση συνδέεται µε τον πρωτογενή τοµέα και ιδίως τη θέση στην οποία βρίσκοµαι σήµερα, αυτή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων αν δεν διαβάσει πρώτα αυτή τη µελέτη, αυτό το βιβλίο».


Το µάθηµα, παπαγαλία

Αν όµως για το συγκεκριµένο βιβλίο ήταν απλά διαβασµένος, την Εθνική Στρατηγική για τον αγροδιατροφικό τοµέα την έχει κυριολεκτικά αποστηθίσει. Άλλωστε, την έχει επαναλάβει τόσες φορές στις δηµόσιες εµφανίσεις του που κι εµείς ακόµα κοντεύουµε να τη µάθουµε απ’ έξω:   

Επενδύουµε στη βιώσιµη διαχείριση των φυσικών πόρων και της ενέργειας για τις αγροτικές καλλιέργειες.  Μετασχηµατίζουµε ψηφιακά τον ελληνικό αγροτικό τοµέα.

Εντατικοποιούµε τους ελέγχους και την προστασία καταναλωτών και παραγωγών από παράνοµες ελληνοποιήσεις και νοθείες.

Ενισχύουµε την επιχειρηµατικότητα, τους συνεταιρισµούς και τα  συλλογικά σχήµατα.

Επενδύουµε στην εξωστρέφεια για την αύξηση των εξαγωγών χτίζοντας µια δυναµική αγροτική εξωτερική πολιτική.

∆ιαµορφώνουµε ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα για την «Ελληνική ∆ιατροφή», δηµιουργώντας ένα ισχυρό εθνικό brand name. 

Μάθαµε στις υποθήκες

Απ’ όλες πάντως τις τοποθετήσεις του υπουργού Λιβανού στη διάρκεια της θητείας του, εκείνη που µου έχει κάνει µεγαλύτερη εντύπωση, είναι η «έκκληση» που απηύθυνε προς το τραπεζικό σύστηµα «να πάψει να είναι διστακτικό και φοβικό», όταν πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν τον αγροδιατροφικό τοµέα. Είναι όµως απαράδεκτο, τόνισε, να έχουµε δηµιουργήσει το Ταµείο εγγυοδοσίας µε  480 εκατ. ευρώ - 80 εκατ. βάζει το ελληνικό δηµόσιο – και µέχρι τώρα να έχουν εκταµιευθεί 10 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γίνεται γιατί ακριβώς οι τράπεζες δεν προωθούν τόσο πολύ αυτό το προϊόν. Όταν ζητάµε από τους αγρότες να βάλουν προσωπικές εγγυήσεις για να πάρουν επαγγελµατικά δάνεια, είπε χαρακτηριστικά, αυτό δεν µπορεί να προχωρήσει.

Αγριελιές αφροσύνης

Όλοι αναρωτιούνται πως φυτευτήκαν δεκάδες χιλιάδες στρέµµατα µε αγριελιές στην αυλή της κυρά Φροσύνης στην Καστοριά, την Κοζάνη και τη Φλώρινα, οι οποίες και αποδίδουν από την πρώτη χρονιά πολλά ευρώ, που έχει το φυτώριο της, που το κρύβει και δεν το βλέπει κανένας όπως και τις αγριελιές. Η απάντηση είναι στην ΤΣΕΠΗ της.

Προς γενικό 

Από τη διπλή θητεία του στη Λαµία και την Αθήνα έχει δει ως γεωπόνος και ως γενικός γραµµατέας να κουρεύουν πουρνάρια στο Καρπενήσι και το Γράµµο; Αν ναι, χαλάλι η προσπάθειά του να δικαιολογήσει ότι καλώς έγινε το σκάνδαλο µε το Εθνικό Απόθεµα. Αν όχι, τότε γιατί βάζει (παρουσία του) τον Λιβανό να λέει ότι «ο κανονισµός επιτρέπει το κούρεµα επιδοτήσεων» πραγµατικών αγροτών, µόνο και µόνο για να παίρνουν Εθνικό Απόθεµα οι απατεώνες; Ως γνωστόν, οι τελευταίοι δηλώνουν ευθαρσώς ότι κουρεύουν πουρνάρια! 

ΠΕΠΑ – ΣΤΕΠΑ- ΤΣΕΠΑ

Για όσους χρειάζονται τη βοήθεια του κοινού: Στο ΠΕΠΑ µπορείτε να δοκιµάσετε αλλαγές στο πρώτο σύµφωνο, στο ΣΤΕΠΑ (εκτός των δασολόγων) βοσκότοποι στις κορυφές των βουνών - στο ΤΣΕΠΑ  µπορείτε να δοκιµάστε αλλαγές στο τελευταίο φωνήεν. 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία