Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τρίμματα

Οι ελπίδες στην 29η Agrotica

Η αλήθεια είναι ότι οι συντελεστές της αγοράς στον αγροτικό χώρο έχουν εναποθέσει πολλές ελπίδες στην προγραµµατισµένη για τις 27-30 Ιανουαρίου 29η ∆ιεθνή Έκθεση Agrotica.

panagos01_4_2_2_2__1_

Γιάννης Πανάγος

201
1

Τώρα είναι ζεστοί

Εκτιμάται κατά πρώτον, ότι, αυτή τη φορά, λόγω της ανόδου που υπήρξε στις τιµές των αγροτικών προϊόντων, οι αγρότες έχουν πιάσει στα χέρια τους λεφτά. Εποµένως θα µπορούσαν να προσέλθουν στην έκθεση ζεστοί και µε µεγαλύτερο αέρα.

Τα Σεπτεµβριανά

Τον Σεπτέµβριο που πάρθηκε η απόφαση για να γίνει κανονικά η έκθεση, όλοι εκτιµούσαν ότι η πανδηµία θα είχε τιθασευτεί, εποµένως, µε µια καλή διαχείριση της κατάστασης, µε πρωτόκολλα εµβολιασµού κ.λπ., θα δηµιουργούσε προϋποθέσεις για µια πετυχηµένη Agrotica 2022.

∆εύτερες σκέψεις

Οι ∆υσµενείς εξελίξεις των τελευταίων εβδοµάδων στο µέτωπο της πανδηµίας, είναι αλήθεια ότι έχουν προβληµατίσει σε κάποιο βαθµό, τόσο τους διοργανωτές της έκθεσης όσο και τους εκθέτες. Ο ΣΕΑΜ που πάντα, όπως και τώρα, στηρίζει τον θεσµό, τις τελευταίες µέρες γίνεται αποδέκτης προβληµατισµών από τα µέλη του, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει κάποια απόφαση περί του αντιθέτου. Το ζήτηµα είναι,  όπως λέγεται, να διασφαλισθούν συνθήκες µη µετάδοσης του ιού, χωρίς να υπονοµευθεί η επιτυχία της έκθεσης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, µπορεί οι επισκέπτες να περιορισθούν από τις 150.000 στις 30-50.000, ωστόσο οι δουλειές που θα κλείσουν να είναι περισσότερες και η απήχηση της έκθεσης σηµαντικότερη από άλλες χρονιές.          

Νέες ευκαιρίες

Θα πρέπει να αναγνωρίσω πάντως ότι σε επίπεδο Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) αυτή τη φορά, έχει γίνει δουλειά. «Τρέχει» η προκήρυξη για τους Νέους Αγρότες, κινούνται οι Αγροτικοί Σύµβουλοι, ενώ επίκειται η προδηµοσίευση για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης και η πρόσκληση για τα Βιολογικά και την Απονιτροποίηση. Για ενδιάµεση διετία δεν το λες και άσχηµα.

Πολλά τα ορφανά

Στις ∆ιαχειριστικές λοιπόν, τα θέµατα προχωρούν καλά. Εκεί που δεν λέει να αλλάξει κάτι, είναι στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κι αυτό, όχι γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση, όχι απαραίτητα γιατί το κολλάει η διοίκηση του Οργανισµού, αλλά γιατί ασθενεί βαρύτατα σε επίπεδο στελεχών. Η σηµερινή στελεχιακή δοµή (διευθυντές, προϊστάµενοι κ.λπ.) του εν λόγω φορέα, έχει συνδέσει την ύπαρξή της µε την παρουσία µιας «αόρατης χείρας» που κινεί τα νήµατα εκεί τα τελευταία 15 χρόνια. ∆ηλαδή... η χήρα και τα ορφανά.        

Με ξένες πλάτες

Για παράδειγµα, ένα χρόνο τώρα, κι αφού έχει δηµιουργηθεί τεράστια αναστάτωση στην υπόθεση διαχείρισης των βοσκοτόπων, κάποιοι επιµένουν να βάζουν στο ίδιο επίπεδο αγρότες και κλέφτες. ∆ηλαδή, τους κτηνοτρόφους που διαθέτουν ζωικό κεφάλαιο και διεκδικούν δικαιώµατα κι εκείνους τους τυχάρπαστους, που δεν ασκούν το αγροτικό επάγγελµα, δεν ξέρουν τι πάει να πει κτηνοτροφία και φυσικά δεν διαθέτουν ούτε ένα παραγωγικό ζώο. Έχουν απλά τις πλάτες... στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

25-11-2021 05:37BBC

Δέν είναι αόρατη η χείρα φίλε μου. Είναι το GAIAΕΠΙΧΕΙΡΩΛΑΔΩΝΕΙΝ (ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ. ΤΟΣΑ ΧΡΌΝΙΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΛΑΔΟΦΙΛΊΕΣ) οι εκάστοτε υπουργοί του ΥΠΑΑΤ και τα λαμόγια του ΟΠΕΚΕΠΕ και των ΚΥΔ (ΟΧΙ ΌΛΑ ΤΑ ΚΥΔ ΦΥΣΙΚΑ). Α ξέχασα αυτό που είπε ο συχωρεμένος ο Καραμανλής και οι ΒΟΛΕΥΤΕΣ βέβαια.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία