Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τρίμματα

Aπλά το ξεφύλλισε

Ο δείκτης της συνολικής παραγωγικότητας για το σύνολο των κλάδων της αγροδιατροφής στην Ελλάδα παραµένει διαχρονικά αµετάβλητος, ενώ στην ΕΕ αυξάνεται κατά 10%. Επίσης, η παραγωγικότητα της γεωργικής εργασίας στην Ελλάδα, διαµορφώνεται την τελευταία δεκαετία στα 2/3 του αντίστοιχου ευρωπαϊκού µέσου όρου, η δε µακροχρόνια τάση της είναι αποκλίνουσα.

panagos_7

Γιάννης Πανάγος

174
0


Θέλει διάβασµα

∆εν πρόκειται για δικές µου επινοήσεις, είναι µια µικρή µόνο παράγραφος στις 958 σελίδες του Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ που κατατέθηκε, µε τη δύση του χρόνου από την αρµόδια εθνική αρχή στις Βρυξέλλες. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν έµπαινε στο κόπο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός να διαβάσει προσεκτικά αυτό το κείµενο. Όχι για να επαίρεται σε ότι αφορά τις τελικές του επιλογές, αλλά για να κατανοήσει τις µεγάλες αδυναµίες της ελληνικής γεωργίας. Τους λόγους που δεν µπορούν να κάνουν προκοπή οι Έλληνες αγρότες.

Χρήµατα για γη

Στις αδυναµίες συµπεριλαµβάνεται και η µη ενεργοποίηση της δυνατότητας για ενίσχυση της αγοράς γης µέσω των Σχεδίων Βελτίωσης. Μέχρι τώρα, υπογραµµίζεται στο πολυσέλιδο κείµενο, η εν λόγω δράση δεν καλύπτει µέρος τουλάχιστον του χρηµατο-οικονοµικού ελλείµµατος που έχουν οι πολυετείς φυτείες, µέχρι να φθάσουν στην οικονοµική αυτοδυναµία. Μαγειρεύεται επ’ αυτού κάτι;  

Μεγαλώνουν

Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρεται στο στρατηγικό σχέδιο, το µέσο οικονοµικό µέγεθος των αγροτικών εκµεταλλεύσεων στη χώρα αυξήθηκε κατά 67% µεταξύ των ετών 2011 και 2019, µέσω και της εφαρµογής νέων παραγωγικών συστηµάτων σε επιµέρους τοµείς, όπως της κτηνοτροφίας και των κηπευτικών. Αυτή η θετική αναµφίβολα εξέλιξη, είναι  ίσως η σηµαντικότερη που έχει να επιδείξει ο αγροτικός τοµέας στη χώρα µας και υπό προϋποθέσεις θα µπορούσε να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής τα επόµενα χρόνια.

∆εν φταίει το ευρώ

Βλέπετε, η υιοθέτηση του ευρώ, όπως δείχνει τουλάχιστον η εµπειρία της 20χρονης πορείας του κοινού ευρωπαϊκού νοµίσµατος δεν ωφέλησε ιδιαίτερα την ελληνική γεωργία. Και γι’ αυτό, η γνώµη µου είναι, πως δεν φταίει το ευρώ. Το κοινό νόµισµα εξασφάλισε σταθερότητα, χαµηλό πληθωρισµό και φθηνό χρήµα. Ευθύνεται το γεγονός ότι αυτό το φθηνό χρήµα δεν έφθασε ποτέ στους αγρότες. Φαίνεται πως δεν αξιολογήθηκαν ποτέ σωστά οι πραγµατικές οικονοµικές δυνατότητες του πρωτογενούς τοµέα.

Κρυφός θησαυρός

Άλλωστε, ακόµα και το ότι ποτέ οι ιθύνοντες δεν ενδιαφέρθηκαν για την αξιολόγηση και αξιοποίηση των στοιχείων που σχετίζονται µε την αγροτική παραγωγή, κάτι δείχνει. Το γεγονός ότι εµπιστεύθηκαν ολόκληρη την ηλεκτρονική  βάση του ΟΣ∆Ε σε µια δράκα ανθρώπων, κι αυτός ο θησαυρός δεδοµένων, αντί να είναι στη διάθεση των εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελµατιών του χώρου, τέθηκε στη διάθεση των συµφερόντων µιας πολύ συγκεκριµένης παρέας, εξηγεί πολλά πράγµατα. 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία