Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τρίμματα

Όχι άλλες ντουφεκιές στον αέρα

Η αναστάτωση που δηµιουργείται αυτόν τον καιρό στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής ως αποτέλεσµα των αυξήσεων στα κόστη των εισροών είναι µεγάλη και η αγωνία που εκφράζουν οι αγρότες δικαιολογηµένη. Ακόµα και εκεί όπου τα κόστη καλύπτονται ή και υπερκαλύπτονται από την άνοδο στις τιµές παραγωγού το πρόβληµα είναι υπαρκτό. Η διατάραξη και µόνο των χρηµατοροών, σε ένα πεδίο δραστηριότητας µε µικρά περιθώρια κέρδους, είναι αρκετή για την υπονόµευση της βιωσιµότητας των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

panagos_7_2__1__2__1__2_2_2_2_2_2_2_2_2_2_2

Γιάννης Πανάγος

255
0

Αδικαιολόγητη κλάψα

Αυτό δεν σηµαίνει ότι δικαιολογείται η κλάψα. Ως γνωστόν, τον κλαψιάρη κανένας δεν τον θέλει. Οι αγρότες όλων των κλάδων και οι οργανώσεις τους, οφείλουν να εξετάσουν ενδελεχώς τα νέα δεδοµένα, να παρουσιάσουν αξιόπιστα στοιχεία για το πρόβληµα που δηµιουργείται και να καταθέσουν τεκµηριωµένες προτάσεις για το πως θα µπορούσε αυτό να αντιµετωπισθεί. Στον τοµέα της ενέργειας για παράδειγµα, ενώ λέγονται και ανακοινώνονται διάφορα δεν υπάρχει προς το παρόν µια ολοκληρωµένη µελέτη και µια τεκµηριωµένη πρόταση για το πως αυτό θα µπορούσε να αντιµετωπισθεί µε έργα στην κατεύθυνση της ιδιοπαραγωγής.

Κουράζουν οι γενικούρες

Υπάρχει µόνο κλάψα για τους λογαριασµούς στο ρεύµα, γκρίνια για τις ανατιµήσεις από µήνα σε µήνα, επιµονή σε ένα γιατί, η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι και από ‘κει και πέρα το χάος. Όπως εξηγούσα µεσοβδόµαδα σε έναν παράγοντα του χώρου, όταν απευθύνεσαι γενικώς στους κυβερνώντες και ρωτάς γιατί, είναι σαν το γιατί που ρωτάµε πολλές φορές σε ένα µωρό παιδί! Το πολύ να βάλει τα κλάµατα! Αυτό που χρειάζονται όλες οι κυβερνήσεις και όλοι οι υπουργοί, είναι βοήθεια για να κατανοήσουν το πρόβληµα και στοιχεία για να τεκµηριώσουν παρεµβάσεις. Τις περισσότερες φορές αυτό δένει και µε το ψηφοθηρικό τους ενδιαφέρον. Σε άλλες εποχές, όλα αυτά, ήταν ευθύνη της δηµόσιας διοίκησης. Σήµερα η ευθύνη της τεκµηρίωσης έχει περάσει στις οργανώσεις των αγροτών.

 Για άλλους ο συνδικαλισµός

Τα λέω αυτά γιατί διάβασα προσεκτικά το υπόµνηµα της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών (πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ – εδώ είναι σαν το ΠΑΣΟΚ και το Κίνηµα Αλλαγής), µετά την εθιµοτυπική επίσκεψη του υπουργού Γεωργαντά, στα γραφεία της νεοσύστατης οργάνωσης. Όσοι δεν το έχουν αντιληφθεί θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η ΕΘΕΑΣ δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο, ώστε να ασκεί κριτική επί παντός του επιστητού και να προβάλει γενικώς ένα ευρύ διεκδικητικό πλαίσιο. Εκφράζει οικονοµικές οντότητες, όπως είναι οι συνεταιρισµοί και εκπροσωπεί το σύνολο των συνεταιρισµένων αγροτών, ως επίσηµος συνοµιλητής της Πολιτείας.

Στρατούλια

Εδώ λοιπόν, δεν υπάρχει περιθώριο για «κλάψα» ως προς τα κακώς κείµενα, ούτε ευκαιρία για άγονες αντιπολιτευτικές κορώνες και αόριστες διεκδικήσεις. Οφείλουν οι αγαπητοί µου, κατά τα λοιπά, διοικούντες της ΕΘΕΑΣ, να αρχίσουν να µελετούν σε βάθος το κάθε ζήτηµα και να παρουσιάζουν συγκεκριµένες προτάσεις. Όχι άλλες ντουφεκιές στον αέρα. Κάθε φορά και ένα βήµα, κάθε τόσο και µια λύση. Ευτυχώς, αυτόν τον καιρό τουλάχιστον, ο υπουργός Γεωργαντάς έχει τα αυτιά του ανοιχτά και κάθε διάθεση να συµβάλει στην επίλυση θεµάτων, όταν πρόκειται για το καλό των αγροτών και τη διευκόλυνση της αγροτικής παραγωγής. 

Προς επίρρωσιν των παραπάνω επικαλούµαι µια απόφαση που ανακοίνωσε στις αρχές της εβδοµάδας ο Γεωργαντάς. Προβλέπει ότι τη συνδεδεµένη ενίσχυση που αφορά το µοσχαρίσιο κρέας και προέρχεται από ζώα µέχρι 14 µηνών (καθορίστηκε σε 200 ευρώ το ζώο), θα εισπράττουν µόνο οι κτηνοτρόφοι - παχυντές που εκτρέφουν για το σκοπό αυτό ζώα από ντόπιες φυλές και όχι η «βιοµηχανία πάχυνσης» που εστιάζει τη δραστηριότητά της αποκλειστικά σε εισαγόµενα ζώα. Είναι αυτά τα οποία µετά από 6 µήνες µπορούν να λέγονται ελληνικά, νοθεύοντας βέβαια τον ανταγωνισµό και προσφέροντας ελάχιστα στην εθνική οικονοµία.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία