Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τρίμματα

Υπόγειες διαδρομές

Ανάµεσα στα πολλά που ακούγονται για νέα χρηµατοδοτικά προγράµµατα και ειδικές ενισχύσεις, µάλλον δεν αξιολογήθηκε δεόντως η ρύθµιση που κατατέθηκε την προηγούµενη εβδοµάδα στο νοµοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και προβλέπει τη µείωση κατά 50% του φόρου εισοδήµατος αγροτών, εφόσον αυτοί συµµετέχουν σε συλλογικά σχήµατα ή εφαρµόζουν το µοντέλο της συµβολαιακής γεωργίας για τη διάθεση των προϊόντων τους.

panagos_7_2__1__2__1__2_2_2_2_2_2_2_2_2_2_2_2

Γιάννης Πανάγος

150
0

Σε άλλη τροχιά

Εκτός του ότι µια έκπτωση στη φορολογία της τάξεως του 50% δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, ιδιαίτερη σηµασία έχει το γεγονός ότι µια τέτοια ρύθµιση, εφόσον λυθούν βέβαια κάποια τεχνικά ζητήµατα και εφαρµοσθεί σωστά, βάζει σε νέο πλαίσιο την ανάπτυξη της δραστηριότητας στον πρωτογενή τοµέα. Με άλλα λόγια, κάνει τους αγρότες να σκέφτονται πρώτα τη διάθεση των προϊόντων τους και µετά την παραγωγή τους, έτσι ώστε αυτή να προσαρµόζεται στις απαιτήσεις των αγορών.

Τρεις κι ο κούκος

Ο καθένας µπορεί να λέει ότι θέλει, όµως χρειάσθηκαν 3-4 κυβερνήσεις, µαζί µε την οικουµενική του Λουκά Παπαδήµου, για να θεσπισθεί ξανά ένας λειτουργικός νόµος για τους συνεταιρισµούς, να αποκατασταθεί η τάξη στην κορυφή της πυραµίδας και να δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο (φόρος µειωµένος κατά 50%) συµµετοχής των αγροτών σε συνεταιρισµούς και οµάδες παραγωγών.

Μάτια κλειστά

Υπενθυµίζω ότι ο µετά τον 2810/2000 (νόµος Ανωµερίτη), ο 4015/2011 (επί Σκανδαλίδη) ήρθε να γκρεµίσει το σαθρό οικοδόµηµα χωρίς να βάζει κάτι στη θέση του, ο 4384/2016 (επί Αποστόλου) αποτελείωσε ότι είχε αποµείνει κλείνοντας τα µάτια στο µέλλον, ενώ ο 4673/2020 (νόµος Βορίδη), παρά τις όποιες αδυναµίες του, άνοιξε µια νέα προοπτική και δίνει τη δυνατότητα στη συνεταιριστική ηγεσία, εφόσον αυτή είναι υπεύθυνη να θεµελιώσει µια νέα εποχή στους συνεταιρισµούς.

Σούρτα φέρτα

Όσο εύκολο είναι να λες ότι είσαι προοδευτικός και µε τους αγρότες, τόσο δύσκολο αποδεικνύεται στην πράξη να νοµοθετείς, σπάζοντας αυγά, ώστε να διευκολυνθεί µια αγροτική ανασυγκρότηση που θα επιτρέπει στις γνήσιες δυνάµεις της αγροτικής παραγωγής να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και να βελτιώσουν τη θέση τους στο οικονοµικό γίγνεσθαι. Το έχω γράψει κι άλλη φορά, το να τριγυρίζεις σαν υπουργός, εκεί που κινείται το χρήµα, είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να αξιοποιείς τις χρηµατοδοτικές δυνατότητες προς όφελος αυτών, που, ενώ δεν είναι οικονοµικά ισχυροί, έχουν να προσφέρουν πολλά στην παραγωγή.

Θετοί Σασοέδες

Μ’ αυτή την έννοια, πολύ θα ήθελα να ξέρω, ποιος είναι αυτός που «καθοδηγεί» την κοινοβουλευτική οµάδα του «αναβαπτισµένου» από την κοµµατική κάλπη ΠΑΣΟΚ και την υποχρέωσε να καταθέσει σύσσωµη µια µεθοδευµένη ερώτηση µε την οποία εκφράζει την… αγωνία της, αναφορικά µε τις φετινές δηλώσεις ΟΣ∆Ε. Είναι γνωστά τα υπόγεια ρεύµατα που «συντρέχουν» στη Χαριλάου Τρικούπη, κάποια εκ των οποίων απεργάζονται ακόµα και την υιοθέτηση του ΣΑΣΟΕΕ (εκείνου που δεν κατάφερε να πουλήσει ο Κοντός στη Νέα ∆ηµοκρατία) σε οργάνωση του κόµµατος για τεκταινόµενα στον αγροτικό χώρο. Αιδώς Αργείοι!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία