Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τρίμματα

Κοσμογονικές αλλαγές

Καλές οι προσκλήσεις Νέων Αγροτών των 40.000 ευρώ και χρήσιµα τα προγράµµατα για στήριξη επενδύσεων στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής, όµως όλο το παιχνίδι παίζεται στη διάθεση των προϊόντων και στα κόστη παραγωγής των αγροτικών εκµεταλλεύσεων. Αν εκεί ο λογαριασµός δεν βγαίνει, τότε όλα είναι µάταια.

panagos_7_2__1__2__1__2_2_2_2_2_2_2_2_2_2_2_2__1__2_2_2

Γιάννης Πανάγος

114
0

Αλίµονο στους νέους

Άκουγα πριν από λίγες µέρες έναν φίλο µου αµπελουργό να παραπονιέται -και µε το δίκιο του- ότι χρόνο µε το χρόνο, πουλάµε όλο και πιο φθηνά σταφύλια και πίνουµε όλο και πιο ακριβό κρασί. Αυτό κάτι δείχνει. Και την ίδια ώρα, ακούς κάποιους να παραπονιούνται για τα παιδιά που δεν µένουν στα αµπέλια, για τα παιδιά που δεν συµβιβάζονται µε τη ζωή στο χωριό. Πώς να µείνει ο νέος στην αµπελοκαλλιέργεια, όταν τα έξοδα της καλλιέργειας, χωρίς την αξία του κτήµατος και τα έξοδα  εγκατάστασης, είναι 400 ευρώ το στρέµµα και µε την ίδια λογική τα ετήσια έσοδα από τη διάθεση των κρασοστάφυλων είναι πάνω – κάτω τα ίδια. (1.000 κιλά x 0,40 το κιλό = 400 ευρώ το στρέµµα). 

Τα έργα στον αέρα

Λίγοι από τους ιθύνοντες δείχνουν να έχουν αντιληφθεί µέχρι τώρα τις κοσµογονικές αλλαγές που συµβαίνουν σε όλο το φάσµα της αλυσίδας αξίας, µε αφετηρία βέβαια τις ανατιµήσεις στα κόστη της ενέργειας. Παράλληλα µε τα µεγάλα κόστη παραγωγής, οι ανατιµήσεις στα κόστη κατασκευής και στις τιµές των µηχανηµάτων, οδηγούνται σε αναστολή τα περισσότερα επενδυτικά προγράµµατα αγροτικών επιχειρήσεων και µεταποιητικών µονάδων. Ακόµη κι εκεί που τα έργα τελικά υλοποιούνται, τα νέα δεδοµένα ανατρέπουν τα business plans και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την βιωσιµότητα των αντίστοιχων πρωτοβουλιών. Χρειάζονται διορθώσεις όσο είναι νωρίς.

Ηχούν τα κανόνια

Κι όλα αυτά όταν το κόστος του χρήµατος επιβαρύνεται, οι εκταµιεύσεις των ενισχύσεων αρχίζουν πάλι να καθυστερούν (ταµειακή στενότητα γαρ) και τα «κανόνια» στην αγορά σκάνε ξανά ένα µετά το άλλο. Αρχίζω να υποψιάζοµαι ότι όλη αυτή η συζήτηση για τις χρόνιες παθογένειες στην κατανοµή των κοινοτικών ενισχύσεων, στη διαχείριση του ΟΣ∆Ε, στην εποπτεία της αγοράς, στην αξιοποίηση της δηµόσιας γης, δεν είναι παρά µια «γραµµή άµυνας» των εκάστοτε κυβερνώντων για να µην ασχοληθούν σοβαρά µε την βελτίωση των όρων λειτουργίας στον αγροτικό χώρο. 

Για κοίτα µε στα µάτια

∆ιάβασα µε ενδιαφέρον από τα πρακτικά τις Βουλής, τις δηλώσεις Γεωργαντά που είπε ότι «πρέπει πραγµατικά να κοιτάξουµε στα µάτια τον πραγµατικό παραγωγό και να του πούµε τι θα κάνουµε γι’ αυτόν. Πρέπει να στηρίξουµε µόνο αυτόν. Και µόνο που γίνεται συζήτηση σ’ αυτή την αίθουσα, η δυνατότητα κάποιοι, χωρίς ζωικό κεφάλαιο, εκµεταλλευόµενοι κάποιες διατάξεις, να µπορούν να εισπράττουν επιδοτήσεις και να τις στερούνται, ίσως, σε κάποιο βαθµό, οι πραγµατικοί παραγωγοί, οι πραγµατικοί κτηνοτρόφοι, θεωρώ ότι είναι προσβλητικό για όλο το πολιτικό σύστηµα, διαχρονικά. Πρέπει λοιπόν, να δούµε τις αρρυθµίες, να δούµε τις στρεβλώσεις, να κοιτάξουµε στα µάτια αυτά τα προβλήµατα, όλοι µαζί».

Πρώτα οι εκλογές

Αυτό που ήθελα να ξέρω είναι µέχρι πότε θα στέλνεται η µπάλα στην κερκίδα. ∆ηλαδή, κι αν δεν καταστεί δυνατόν να συµφωνήσουν οι πρώην µε τους επόµενους και να τα δουν όλοι µαζί, δεν θα τα δει κανένας; Όπως συµβαίνει εδώ και χρόνια; Αλλά τι σας λέω τώρα, εδώ πάµε για εκλογές! Μετά τις εκλογές… βλέπουµε.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία