Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τρίμματα

Κουμάντο στο ΟΣΔΕ από εξωσχολικούς

Η ζωή έχει δείξει ότι χωρίς διοίκηση δεν πας πουθενά.

panagos_7_2__1__2__1__2_2_2_2_2_2_2_2_2_2_2_2__1__2_2_2_2

Γιάννης Πανάγος

228
0

Οι υπουργοί έχουν τη σηµασία τους και σίγουρα δεν είναι όλοι ίδιοι, ωστόσο, χωρίς στιβαρή διοίκηση, οι κυβερνήσεις άγονται και φέρονται. Το είδαµε µε τη «θαρραλέα» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το βλέπουµε τώρα και µε την «συντηρητική» της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Η Ελλάδα έχει χάσει τον προσανατολισµό της, από τότε που άρχισε η αποσάθρωση της δηµόσιας διοίκησης. Αυτό που λείπει σήµερα είναι η τεκµηρίωση. Χωρίς τεκµηρίωση, οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, καθίστανται µετέωρες.

Ανόρεκτα γίνονται όλα

Εδώ και χρόνια, η δηµόσια διοίκηση στην Ελλάδα έχει χάσει το ενδιαφέρον της για το δηµόσιο συµφέρον, λειτουργεί καθαρά συντεχνιακά, όχι µόνο δεν οραµατίζεται για τη θετική εξέλιξη των πραγµάτων, αντίθετα, συχνά υπονοµεύει και τις όποιες σωστές αποφάσεις της πολιτικής, ειδικά όταν αυτές ωθούν τους συντελεστές της δηµόσιας διοίκησης, να χάσουν τη βολή τους.    

Από καµαρίλα άλλο τίποτα

Χαρακτηριστικό παράδειγµα ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η λειτουργία του αυτά τα χρόνια. Η αδράνεια του στελεχιακού του δυναµικού, επέτρεψε στους «εξωσχολικούς» να κάνουν κουµάντο στο ΟΣ∆Ε και στην κατανοµή των κοινοτικών ενισχύσεων, οι πρωτοβουλίες των «εξωτερικών συµβούλων» έφεραν την πλήρη απαξίωση του Οργανισµού και τώρα, που κάποιος ζητάει από την υπηρεσιακή δοµή του εν λόγω δηµόσιου φορέα να πάρει το παιχνίδι πάνω της, βλέπουµε σπασµωδικές αντιδράσεις και υπονόµευση της νέας κατάστασης.

Στα παλιά τους υποδήµατα

Έτσι, οι πληρωµές των τελευταίων κοινοτικών ενισχύσεων (για το 2021) προς τους αγρότες δεν άρχισαν την Τρίτη, όπως είχε ζητήσει ο υπουργός, δεν άφησαν εκτός τις αδιευκρίνιστες περιπτώσεις (βοσκοτόπια – Εθνικό Απόθεµα) όπως είχε ζητήσει ο υπουργός, συνεχίζουν να καλλιεργούν την ασάφεια και την αβεβαιότητα µε βασικό ζητούµενο (εκ των έσω) την επαναφορά στην προτέρα υπολανθάνουσα κατάσταση. Μπορεί λοιπόν ο υπουργός να λέει ότι η µετάβαση του ΟΣ∆Ε (στο gov.gr) έχει ολοκληρωθεί, η αίσθησή µου ωστόσο είναι ότι το θέµα δεν έχει κλείσει, γιατί η διάβρωση που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια είναι πολύ µεγάλη.  

Γαία πυρί µιχθήτω

Μέσα σ’ αυτό το κλίµα, πως να διαµορφωθεί ένας σωστός εθνικός φάκελος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της νέας προγραµµατικής περιόδου; Θυµάµαι το δέος που προκαλούσαν τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία είχαν συνδέσει το όνοµά τους (πριν και µετά το ’80) µε την ενταξιακή διαδικασία στην τότε ΕΟΚ. Θαύµαζα την επιστηµονική τους επάρκεια, την υπηρεσιακή τους συγκρότηση, τον δυναµισµό µε τον οποίο χειρίζονταν τα θέµατα. Εκεί που κρεµούσαν οι κλέφτες τ’ άρµατα… και γαία πυρί µιχθήτω! 

Έχει νόηµα;

Ο εθνικός φάκελος για τη νέα ΚΑΠ έχει κλείσει, αποµένουν κάποιες ασήµαντες διορθώσεις – προσαρµογές, ωστόσο µπορεί να µου πει κάποιος τη σηµασία που έχει η φετινή δήλωση ΟΣ∆Ε; Τι σηµαίνει για τα δικαιώµατα ενιαίας ενίσχυσης, τι σηµαίνει για τις εκτάσεις που δηλώνονται χωρίς να έχουν δικαιώµατα, τι σηµαίνει τέλος για τους νέους και νεοεισερχόµενους στο αγροτικό επάγγελµα και τις πιθανές διεκδικήσεις νέων δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης.

Βουίζει η γραµµή 1540

Αν έχω µέχρι τώρα δικαιώµατα για 100 στρέµµατα και δηλώνω 200 τα δικαιώµατα του 2023 θα είναι για τα 100 ή για τα 200; Και η αξία τους ποια θα είναι; Και οι νέοι και νεοεισερχόµενοι, αν διαθέτουν γη χωρίς δικαιώµατα, θα µπορούν να ζητήσουν και δεύτερη φορά ενίσχυση (για νέα δικαιώµατα) από το εθνικό απόθεµα; Πόσοι εθνικοί φάκελοι θα πρέπει να υποβληθούν και πόσες επιτροπές παρακολούθησης να γίνουν για να µάθουν οι ενδιαφερόµενοι τι πρέπει να κάνουν; Τώρα, όχι αφού οριστικοποιηθούν οι δηλώσεις ΟΣ∆Ε 2022.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία