Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τρίμματα

Οι ειδικοί συνιστούν

Οι µόνοι που διαµαρτύρονται αυτές τις αυγουστιάτικες µέρες είναι οι ροδακινοπαραγωγοί για τα συµπύρηνα και ο Κακαβάς για τα εκτός έδρας.

panagos_98

Γιάννης Πανάγος

118
0

Οι πρώτοι, χωρίς αµφιβολία, βρίσκονται ξανά αντιµέτωποι µε το «καλιµπράρισµα» εκ µέρους της βιοµηχανίας. Ειδικά σε χρονιές όπως η φετινή που η παραγωγή είναι καλή και τα φορτία κάνουν ουρές έξω από τα εργοστάσια, τα τερτίπια στην παραλαβή δεν έχουν τέλος. Το δίχως άλλο… η χαρά του Αποστόλου, της ΕΚΕ.  

Ούτε αµαξοστοιχία

Και πως να µην είναι; Όταν υπό τις ευλογίες τους έχουν γεµίσει οι κάµποι ροδάκινα από την Ξάνθη µέχρι τη Λαµία, γιατί να µην κάνει και η βιοµηχανία κόνξες; Έχει µαλλιάσει η γλώσσα µας, εδώ στην Agrenda, να επισηµαίνουµε συνεχώς την ανάγκη να οριοθετηθούν ζώνες παραγωγής. Να αποτελέσουν αυτές οι ζώνες τη βάση, ώστε να δηµιουργηθούν σε κάθε περιοχή, οι κατάλληλοι πυρήνες οργάνωσης των παραγωγών, µε τέτοιο τρόπο που κάθε µέρα να γίνονται και καλύτεροι. Να µην αισθάνεται ο καθένας µόνος του, ακόµα κι αν νοµίζει ότι όλα τα ξέρει, να µην έχουν ανάγκη από εκατοντάδες συµβούλους, να βρίσκονται σε άµεση και καθηµερινή επαφή µε την αγορά και φυσικά µε την ίδια τη βιοµηχανία.

Όπου πάνε οι άλλοι

Αντ’ αυτού, τί βλέπουµε στην Ελλάδα; Ένα σκορποχώρι από άκρου εις άκρον, µε τους καλλιεργητές να έχουν χάσει τη µεταξύ του σύµπνοια και αλληλεγγύη, µε τη µια περιοχή να ανταγωνίζεται την άλλη, µε τους experts να εκµεταλλεύονται το κενό γνώσης για τα προγράµµατα και τις τεχνολογικές εξελίξεις και µε τη µεταποιητική βιοµηχανία να αλωνίζει, κάποιες φορές αµελώντας ακόµα και τη δική της προσαρµοστικότητα στις συνθήκες των αγορών.

Οµάδες γιαλαντζί

Μόνο στην Ελλάδα, οι Οµάδες Παραγωγών, αποτελούν στην ουσία βραχίονες της βιοµηχανίας. Σίγουρα στις περισσότερες των περιπτώσεων. Μόνο στην Ελλάδα, η βιοµηχανία πηγαίνει σε µια «παρθένα» περιοχή, βρίσκει µερικούς καλόβολους «παραγωγούς», στήνει τη δική της οµάδα και δηµιουργεί παραγωγική βάση,  κατέχοντας εκ προοιµίου τον απόλυτο λόγο στη διαπραγµατευτική και συναλλακτική σχέση µε τους παραγωγούς. Κι όλα αυτά, στο όνοµα της ελεύθερης αγοράς και φυσικά της δυνατότητας του καθενός να κάνει ελεύθερα την επιλογή του. 

Πόλεμος των φτωχών

Αποτέλεσµα, να έρχεται ο καιρός της συγκοµιδής και των παραδόσεων του προϊόντος στη βιοµηχανία και να χάνει η µάνα το παιδί και το παιδί τη µάνα. Η διαδικασία παραλαβών να ανοιγοκλείνει, έτσι ώστε η πίεση για παραδόσεις να αυξάνεται, η ανοµοιογένεια του προϊόντος (αφού ο καθένας καλλιεργεί όπως θέλει) να δίνει αφορµές για επιστροφή φορτίων και για τιµολόγηση κατά βούληση, µε τις αγορές -σε εξευτελιστικές εννοείται τιµές- για χυµό στο κλαρί να γίνονται νόµος.  

Τη φάτσα κρέας

Μέσα σ’ αυτό το κλίµα, βέβαια, η καλοκαιρινή διαµάχη Κακαβά – Μπαγινέτα, µε αφορµή τα συνήθη εξοδολόγια και τα εκτός έδρας των γεωτεχνικών δηµοσίων υπαλλήλων και την πρόβλεψη πληρωµής τους το β’ εξάµηνο, µοιάζει ασήµαντη για να βγαίνουν τόσες καταγγελίες στη φόρα. Όπως για παράδειγµα, ότι ο γραµµατέας κρατάει ζεστή, τρία χρόνια τώρα, τη θέση του επικεφαλής της ΜΕΑ στις Βρυξέλλες, µόνο και µόνο για να την αξιοποιήσει, δια ίδιον όφελος, όταν… έρθει η ώρα.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία