BACK TO
TOP
Τρίμματα

Νέοι μουσαφίρηδες

Η εµπειρία λέει πως ο τοµέας της αγροτικής παραγωγής παρουσιάζει ανθεκτικότητα στις οικονοµικές κρίσεις, ωστόσο, όταν βρίσκεται ταυτόχρονα αντιµέτωπος µε υψηλά κόστη παραγωγής, αποκλιµάκωση των τιµών παραγωγού, ακριβά επιτόκια, πιστοληπτική δυσκολία και µείωση των κοινοτικών ενισχύσεων, κανείς δεν µπορεί να προβλέψει µε βεβαιότητα τις αντοχές τις οποίες τελικά θα επιδείξει.

panagos01_4_2_2_3_3_2_2_3_2

Γιάννης Πανάγος

569
0

Μπλοκαρισµένο κεφάλαιο

Ήδη, οι συντελεστές της αγοράς κάνουν λόγο για «µπλοκαρισµένο κεφάλαιο» το οποίο δυσκολεύει σ’ αυτή τη φάση, κυρίως τις εαρινές σπορές και είναι αποτέλεσµα των µεγάλων αυξοµειώσεων στις τιµές των λιπασµάτων. Όπως έγραφε αναλυτικά στο προηγούµενο φύλλο η Agrenda, εταιρείες παραγωγής λιπασµάτων και καταστήµατα αγροτικών εφοδίων δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν σήµερα τη διόρθωση των τιµών, ενώ την ίδια στιγµή οι αγροτικές επιχειρήσεις αναβάλλουν ακόµα και µέρα µε τη µέρα τις προµήθειες, προσδοκώντας σε καλύτερη τιµή.

Ούτε έκπτωση, ούτε πίστωση

Ο εγκλωβισµός αυτός των κεφαλαίων, πέραν των επιπτώσεων που θα έχει στα οικονοµικά αποτελέσµατα των συντελεστών του κλάδου, δυσκολεύσει σε σηµαντικό βαθµό και την πολιτική πιστώσεων που συνήθως εφαρµόζει η ίδια η αγορά έναντι των αγροτικών µονάδων, κάτι που µεταφέρει βάρος στην αγροτική δραστηριότητα, επηρεάζοντας αρνητικά την καλλιεργητική φροντίδα, εποµένως και το παραγωγικό αποτέλεσµα των εκµεταλλεύσεων.

Τώρα µας φταίνε οι εκλογές

Λίγοι είναι αυτοί που µελετούν σε βάθος τα νέα δεδοµένα, η δηµόσια διοίκηση (ακόµα και η Τράπεζα της Ελλάδος) αν δεν είναι ανύπαρκτη, αδυνατεί να συλλάβει τέτοιου είδους στοιχεία, ενώ κυβερνώντες και πολιτικό σύστηµα εν γένει, πέραν της άγνοιας και της απάθειας που επιδεικνύουν σε µόνιµη βάση, σ’ αυτή τη φάση, έχουν να προβάλλουν και το ακλόνητο άλλοθι της… προεκλογικής περιόδου.

Οι εργολάβοι του Βυζαντίου

Η κακοδαιµονία του Οργανισµού Πληρωµών, αλλιώς ΟΠΕΚΕΠΕ, παραµένει το πιο κακό και παράλληλα αντιπροσωπευτικό παράδειγµα εικόνας του ελληνικού δηµοσίου. Ένας Οργανισµός που δεν έχει να κάνει τίποτα παραπάνω από το να µοιράζει τις κοινοτικές ενισχύσεις, δηλαδή έτοιµα λεφτά, στους αγρότες που τις δικαιούνται, έχει εξελιχθεί σε «Βυζάντιο» της πλήρους παρακµής, µε ένα µέρος του στελεχιακού του δυναµικού να µην ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο παρά µόνο για τα συµφέροντα των υποτιθέµενων «εργολάβων» της πληροφορικής.

Μάρτης γδάρτης

Κοντεύει να τελειώσει ο Μάρτιος και δεν έχουν ακόµα επιλυθεί οι εκκρεµότητες του 2022. ∆εν έχουν πληρωθεί οι µεταβιβάσεις δικαιωµάτων της προηγούµενης χρονιάς, δεν έχουν τακτοποιηθεί όσοι αγρότες ήταν στον έλεγχο και βγήκαν εντάξει, δεν έχουν πληρωθεί οι «τεχνικής φύσεως» επικαλύψεις, δεν έχουν πληρωθεί πολλά. Και φυσικά δεν έχει αρχίσει ακόµα η πίστωση των ποιοτικών πριµ και των συνδεδεµένων ενισχύσεων. Κι όλα αυτά όταν υπάρχει σαφές έλλειµµα ρευστότητας.

Άδεια Κάρτα του Αγρότη

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η υποβολή των δηλώσεων ΟΣ∆Ε κοντεύει να ολοκληρωθεί. Εδώ το σύστηµα υποβολής δηλώσεων παραµένει κλειστό. Γιατί ο µηχανισµός κλωτσάει, ο «παλιός εργολάβος» υποβάλει συνεχώς ενστάσεις, οι «καινούργιοι µουσαφιραίοι» κοιτάζονται µεταξύ τους και βέβαια, χωρίς ΟΣ∆Ε οι εµπορικές τράπεζες, µε εξαίρεση ίσως την Πειραιώς, δεν «ανοίγουν» πίστωση ούτε στην Κάρτα του Αγρότη. Με άλλα λόγια, άλλη µια φορά, στέκουν τ’ άλογα ζεµένα! 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία