Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τρίμματα

Όλα ξαναζεσταµένα

Όσο θολό ήταν το ποτάµι που έπνιξε τον θεσσαλικό κάµπο, άλλο τόσο θολές είναι οι εξαγγελίες περί οικονοµικής στήριξης των πληγέντων και ειδικά των αγροτών.

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_7

Γιάννης Πανάγος

142
0

Κατ’ αρχήν να πω ότι το νούµερο των 2,25 δισ. ευρώ που ακούστηκε και δια στόµατος Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν δεν πατάει πουθενά. Άντε να δεχθώ ότι µπορεί να έχει ένα ενδιαφέρον το ποσό των 400 εκατ. ευρώ, το οποίο εξετάζεται ως εν δυνάµει βοήθεια από το Ταµείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

  • Όλα ξαναζεσταµένα

Όλα τ’ άλλα είναι ποσά τα οποία προστίθενται από ανακατανοµή κοινοτικών πόρων που έχει ήδη δεσµεύσει η Ελλάδα και αφορούν είτε τα λεγόµενα ΕΣΠΑ και ΠΑΑ των προγραµµατικών περιόδων 2014-2020 και 2021-2027, είτε τον ανασχεδιασµό του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαµψης «Ελλάδα 2.0». Σε κάθε περίπτωση µιλάµε για ξαναζεσταµένο φαί. Σηµειωτέον ότι ποσό της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ περίπου θα προέλθει από το προηγούµενο ΕΣΠΑ 2014-2021, το οποίο έληγε κανονικά στο τέλος του έτους και τα χρήµατα αυτά µάλλον ήταν αδύνατο να απορροφηθούν. 

  • Λείπει ο Φούχτελ

Να αναφερθεί επίσης ότι καθοριστικό ρόλο στην κατανοµή, όπως και στην τελική έγκριση ή µη των κονδυλίων που σχετίζονται µε τα δύο ΕΣΠΑ (Εταιρικό Σύµφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και τώρα θα πρέπει να καλύψουν ανάγκες της ζηµιάς που έγινε στον θεσσαλικό κάµπο, θα έχει µια καινούργια task force (Ειδική Οµάδα) που απαίτησε να συσταθεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να µην της ξεφύγει τίποτα. Επικεφαλής αυτής (της task force) θα είναι, όπως λένε, ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Θάνος Πετραλιάς. Πάλι καλά που δεν έβαλαν τον γνωστό από την εποχή των µνηµονίων, Χανς Γιοακίµ Φούχτελ!

  • Τα καλά στο τέλος

Να πω επίσης ότι η διάθεση του ποσού, έως 400 εκατ. ευρώ (σηµειώστε το έως), δηλαδή του µόνο ποσού που θα µπορούσε να αποτελέσει φρέσκο χρήµα (αν το δούµε ποτέ), µετατέθηκε για το 2024. Το ακριβές, λοιπόν, ύψος του ποσού (από το Ταµείο Αλληλεγγύης) θα εξαρτηθεί, λέει η κυρία Επίτροπος, από το τελικό ύψος της ζηµιάς που έχει σηµειωθεί. Με βάση µάλιστα τον κανονισµό του Ταµείου, η πληγείσα χώρα (εν προκειµένω η Ελλάδα) έχει περιθώριο 3 µήνες από την καταστροφή να αιτηθεί χρηµατοδοτική ενίσχυση µε βάση το κόστος της ζηµιάς που έχει υποστεί. Και η οποία θα πρέπει βεβαίως να αποδεικνύεται µε την ανάλογη τεκµηρίωση. Ποιος, τι, που;

  • Η κουβαρντού

Το ξέρω σας κουράζω λιγάκι, όµως ακούστε κι αυτό. Επειδή, λέει, η αξιολόγηση του αιτήµατος από το Ταµείο Αλληλεγγύης µπορεί να διαρκέσει µήνες (αν το υποβάλουµε µέχρι τα Χριστούγεννα) υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσουµε προκαταβολή, η οποία όµως δεν µπορεί να είναι µεγαλύτερη από το 25% του αιτούµενου ποσού. Τέτοια κουβαρνταλίκια!

  • Αναµπουµπούλα

Τέλος, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει δύο αχρησιµοποίητα κονδύλια από του προηγούµενο ελληνικό Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2021) που δεν ξέρουµε και πόσα ακριβώς είναι. Ταυτόχρονα εξετάζονται τα κονδύλια του τρέχοντος ελληνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ και το γεωργικό αποθεµατικό για το επόµενο έτος. Ό,τι θέλει κανείς υποθέτει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία