BACK TO
TOP
Τρύπια Βάρκα

Κούρνια τα γαλιά λούτσα ο γάτος

Όπως στην χρηµατιστηριακή αγορά που προεξοφλεί τις πολιτικές εξελίξεις και κινείται αναλόγως, κάπως έτσι προσλαµβάνουν τα δεδοµένα και οι φορείς της αγροτικής οικονοµίας που στοιχίζονται µε αυτόν που φέρεται να έχει την ορµή του νικητή. Βέβαια, µέχρι να κοπεί το νήµα των εθνικών εκλογών πολλά θα διαµειφθούν και σε πολλές κολοτούµπες... ορκισµένων θα γίνουµε µάρτυρες.

trupia_barka1

22
0

Μέσα σε αυτό το κλίµα, ο επόµενος µήνας θα χαρακτηριστεί από διοικητική αδράνεια και παρατάσεις επί παρατάσεων, ενώ κυρίαρχο στοιχείο θα είναι οι εξορµήσεις στην ύπαιθρο προς άγραν ψήφον!                                   

Όπως και να ‘χει το διακύβευµα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό είναι µεγάλο και οι προκλήσεις τεράστιες για την διαµόρφωση του αγροτικού σκηνικού της επόµενης 10ετίας. Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα έχει ανάγκη από ψύχραιµες φωνές και αναπτυξιακή µατιά, κι όχι από παροχολογίες της στιγµής όπως διαχρονικά γίνεται.                        

Εξάλλου, όπως είπαν και τεχνοκράτες της Κοµισιόν σε ειδική εκδήλωση για την ερήµωση της υπαίθρου η γεωργία από µόνη της δεν αρκεί, για να συγκρατήσει τον περιφερειακό ιστό ζωντανό, τονίζοντας πως το σκέλος αγροτικής ανάπτυξης της ΚΑΠ µπορεί να δηµιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον προς αυτή την κατεύθυνση.                           

Εντούτοις µέχρι τώρα µόνο το 6,8% του προϋπολογισµού του ΕΓΤΑΑ είναι αφιερωµένο στις βασικές υπηρεσίες και την ανανέωση των χωριών και περίπου 7% στο πρόγραµµα LEADER για την περίοδο 2014-2020, δείχνοντας πως υπάρχει µεγάλο κενό σε δράσεις για την διευκόλυνση των κατοίκων της υπαίθρου. Πάντως και το ευρυζωνικό χάσµα δηµιουργεί µεγάλες ανισότητες και προβλήµατα ενσωµάτωσης σε αυτό που αποκαλείται…εφυής γεωργία και οι εδώ που οραµατίζονται µπαστουνάκια στις ταράτσες 35 εκατ. ευρώ, προβληµατίζονται.                             

Στα της Ευρώπης πάντως, η παγιωµένη πρωτοκαθεδρία των κεντρώων δυνάµεων του Ευρωκοινοβουλίου εξέπεσε στην κάλπη και τώρα οι συσχετισµοί αλλάζουν σε πολλά κρίσιµα ζητήµατα, όπως των πολιτικών προτεραιοτήτων ανάµεσα τους και η ΚΑΠ, για την οποία οι οραµατισµοί Βορρά-Νότου είναι διαφορετικοί.                              

Τώρα, η διαδικασία επιλογής των πέντε ονοµάτων που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ, ήτοι του προέδρου της Κοµισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου, του κεντρικού τραπεζίτη (ΕΚΤ), και του Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ σε θέµατα εξωτερικής πολιτικής γίνεται όλο και πιο δύσκολη, δεδοµένης της νέας σηµαντικά κατακερµατισµένης Ευρωβουλής.

Ο Γύλος

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία