BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Eνεργή τετρακίνηση στα ρυμουλκούμενα (video)

Η μετεξέλιξη μιας σκανδιναβικής ιδέας προς όφελος του αγροτικού τομέα.

power_trailerNEW

Βασίλης Σοφός

12
0

Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μια μακρά ιστορία στη χρήση των τρακτέρ για σκοπούς έλξης των ρυμουλκούμενων, επάνω στα οποία μετέφεραν ξύλα και άλλα βαριά υλικά.

Σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πρόσφυση, κυρίως για δασικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, χρησιμοποιούσαν συστήματα τα οποία έδιναν κίνηση και στους άξονες του ρυμουλκούμενου. Τώρα, μια φινλανδική εταιρεία φιλοδοξεί να προχωρήσει με την ιδέα αυτή και στον αγροτικό τομέα.



Ο Pietu Lehtikuusi, διευθυντής πωλήσεων της ολλανδικής Black Bruin Oy, δηλώνει ξεκάθαρα πως το μέλλον προδιαγράφεται ευοίωνο για την ιδέα, την οποία οι σκανδιναβοί πρώτοι άρχισαν να υλοποιούν.

Πιο συγκεκριμένα, εξηγεί: « «Η ανάπτυξη που επιχειρείται στον τομέα αυτόν έχει κάτι από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν οι κατασκευαστές ρυμουλκούμενων από την πίσω κίνηση πέρασαν στη τετρακίνηση.»

Η εταιρεία μάλιστα ανακοίνωσε πρόσφατα πως εξελίσσει τη σειρά B200 των ρυμουλκούμενων, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους χειριστές να ελέγχουν την ελκτική δύναμη του κινητήρα τους. Το αποτέλεσμα είναι να μπορούν τρακτέρ και ρυμουλκούμενο να κινούνται ουσιαστικά μαζί, χωρίς το τρακτέρ να χρειάζεται να παρέχει μόνο του την ελκτική δύναμη.

Από μηχανολογική σκοπιά ο συντονισμός της ταχύτητας του ρυμουλκούμενου με την ταχύτητα εδάφους του τρακτέρ ελέγχεται αυτόματα από ένα σύστημα, το οποίο μπορεί να αλλάζει ανεξάρτητα από την ταχύτητα του τροχού, λειτουργώντας σαν μηχανικό διαφορικό.

Τα ρυμουλκούμενα που είναι εξοπλισμένα με κινητήριους άξονες είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ζημιές στο χωράφι. Επίσης, όταν το ρυμουλκούμενο δεν κινείται μέσα στο χωράφι, ένα μηχανικό σύστημα του δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύει πιο άνετα στο δρόμο χωρίς απώλειες ισχύος.

Η εταιρεία Black Bruin κατασκευάζει υδραυλικούς κινητήρες εδώ και σχεδόν 60 χρόνια και θεωρεί ότι πέρα από την βελτιωμένη πρόσφυση, το σύστημα της ενεργής τετρακίνησης μπορεί να εξοικονομήσει καύσιμο από το τρακτέρ δίνοντας και το αβαντάζ τα βαρύτερα φορτία να μεταφέρονται πιο εύκολα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία