BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Μια εφαρμογή και δυο μηχανισμοί κάνουν τον βοσκότοπο πιο παραγωγικό από ποτέ

Ο 17χρονος Τσάρλι Ντραμ έβαλε τα δυνατά του και καινοτόμησε, παρουσιάζοντας τη δική του εφεύρεση στην έκθεση BT Young Scientist and Technology 2019.

FESH_GRAZE_ANOIGMA

Βασίλης Σοφός

18
0

Fresh Graze ονόμασε τον «ρομποτικό» κινούμενο φράχτη του ο 17χρονος Τσάρλι Ντραμ, ζητώντας βέβαια μια μικρή βοήθεια από τον πατέρα του αλλά και τον 18χρονο αδερφό του.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα του φράχτη χρησιμοποιεί δύο ρομπότ απ΄άκρη σ΄άκρη για να ορίζει τα όρια του φρέσκου χορταριού που προορίζεται για βρώση από τα ζώα.



Ο στόχος είναι διττός, αφού τα ζώα μπορούν να τρέφονται σωστά και εξασφαλίζεται ύστερα ότι θα γίνει η καλύτερη αξιοποίηση του υλικού.

Έναυσμα του 17χρονου για να πάρει πριν τρία χρόνια την απόφαση να αναπτύξει το σύστημα ήταν ένα βράδυ όπου ενώ είχε προπόνηση στη ποδοσφαρική ομάδα όπου αθλείται, έπρεπε να επιστρέψει και να μετακινήσει τον φράχτη για τα ζώα. Άλλο ένα κίνητρο αποτέλεσε η μητέρα του, η οποία είναι κτηνίατρος και βοήθησε τον Τσάρλι να δημιουργήσει το Fresh Graze.

Πώς λειτουργεί ο φράχτης;

Το σύστημα διαθέτει δύο μικρούς μηχανισμούς στις πλευρές του χωραφιού όπου έχει τοποθετηθεί το σύρμα. Μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο μπορεί ο χρήσης να προγραμματίσει τις θέσεις του κινούμενου φράχτη.

Μπορεί να κινηθεί περίπου 30 εκατοστά, συμβάλλοντας στη καλύτερη αξιοποίηση του βοσκότοπου., αφού ο παραγωγός γνωρίζει ακριβώς ποιο υλικό προορίζεται για ενσίρωση και ποιο όχι.



Στο εγχείρημα της οικογένειας Ντραμ βοήθησε σημαντικά η Teagasc, ένας εθνικός φορέας που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες έρευνας, συμβουλευτικής και εκπαίδευσης στο κλάδο της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία