BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Τη δική της Λα Μασία αγροτεχνολογίας φτιάχνει η John Deere  

Πρώτη φορά για τα δεδοµένα του κλάδου της γεωργικής βιοµηχανίας η κατασκευάστρια John Deere από το Ιλινόις των ΗΠΑ παίρνει ρόλο κυνηγού ταλέντων, δηµιουργώντας το «Startup Collaborator program» (Πρόγραµµα συνεργασίας µε νεοσύστατες επιχειρήσεις), µε στόχο να δοκιµάσει όλες τις καινοτόµες τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας, βρίσκοντας ύστερα τη «χρυσή τοµή» για τα µηχανήµατά της.

DEERE_CES_2019

Βασίλης Σοφός

7
0

Ένα χρόνο µετά την εξαγορά της Blue River, η John Deere αποφασίζει να συνεργαστεί µε τρεις εταιρείες-ειδικούς στον χώρο της αγροτεχνολογίας. Οι πρώτες νεοφυείς επιχειρήσεις που έγιναν µέρος του προγράµµατος  είναι οι εξής:


Η Bear Flag Robotics, µια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη ροµποτική τεχνολογία, θα βοηθήσει την αµερικανική κατασκευάστρια John Deere να αναπτύξει και να τελειοποιήσει µαζί της τις αυτόνοµες τεχνολογίες στα τρακτέρ, µε σκοπό τη µείωση των λειτουργικών εξόδων, αλλά και τη βελτίωση της ασφάλειας των εργαζοµένων στον αγροτικό κλάδο.

Η Νιγηριανή εταιρεία Hello Tractor, µε έντονη τη διείσδυσή της στην αναδυόµενη αγορά της Αφρικής, «τρέχει» µια εφαρµογή διαχείρισης στόλου τρακτέρ για µικροπαραγωγούς. Η ένταξή της στο πρόγραµµα της John Deere θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές ( John Deere και Hello Tractor) να αφουγκραστούν καλύτερα αυτό που χρειάζεται ο µικρός παραγωγός για να καταστεί η πλατφόρµα απόλυτα σύµφωνη µε τις ανάγκες του.

Ουσιαστικά το πρόγραµµα θα δώσει την ευκαιρία στη John Deere να δοκιµάσει νέες τεχνολογίες σε πραγµατικό περιβάλλον και µε την ανταπόκριση των πελατών αλλά χωρίς δεσµευτικά όρια, κάτι που θα βοηθήσει πρακτικά τόσο την ίδια όσο και τις νέες επιχειρήσεις στο να αντιληφθούν τις τεχνολογίες που πραγµατικά βοηθούν τον αγρότη.   Στο Ισραήλ η start-up Taranis µπορεί µε τη βοήθεια αεροφωτογραφιών να ανιχνεύσει- µε ακρίβεια χιλιοστού- τα επικείµενα προβλήµατα στο χωράφι, εξάγοντας καθοριστικά για την παραγωγική ικανότητα του αγρότη στοιχεία.

Αυτό σηµαίνει ότι οι κινήσεις της John Deere έχουν µια ισχυρή βάση, αφού θέτουν στο επίκεντρο την χρησιµότητα και την πρακτικότητα που µπορεί να έχουν οι νέες εφαρµοζόµενες τεχνολογίες στα µηχανήµατά της. Αυτό ενδεχοµένως είναι και το όραµα του Τζον Στόουν, αντιπροέδρου του τµήµατος Intelligent Solutions Group.

Ο τελικός στόχος, βέβαια, είναι η κατασκευή γεωργικών µηχανηµάτων που  βέλτιστοποιούν την αποδοτικότητα της παραγωγής, βελτιώνοντας την ποιότητα της παραγωγής χωρίς επιπτώσεις στο ευρύτερο περιβάλλον.

Για την κατασκευάστρια φαίνεται ότι η στρατηγική ανάµιξής της µε νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου της γεωργίας είναι καθοριστικής σηµασίας, αν θέλει να µη µείνει ούτε λεπτό πίσω από τις εξελίξεις του χώρου.

Εξάλλου, η γεωργία ακριβείας θεωρείται περισσότερο µία ακολουθία από τεχνολογίες παρά µια ενιαία τεχνολογία. Όλες µαζί συλλέγουν δεδοµένα τα οποία ερµηνεύονται για να δώσουν τη καλύτερη σοδειά την επόµενη χρονιά. Έτσι και µε τις νέες επιχειρήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν η καθεµιά µε το δικό της τρόπο την John Deere.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία