BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Τρισδιάστατος εκτυπωτής και τα φθηνά ανταλλακτικά

Με µεγαλύτερη ταχύτητα αλλά και σαφώς πιο µειωµένο τελικό κόστος θα διατίθενται πολύ σύντοµα ορισµένα από τα ανταλλακτικά των εταιρειών New Holland, Case και Steyr, αφού ο όµιλος CNH Industrial, στον οποίο ανήκουν οι παραπάνω εταιρείες, αποφάσισε να χρησιµοποιήσει τρισδιάστατους εκτυπωτές για την κατασκευή εξαρτηµάτων και ανταλλακτικών για τα γεωργικά του µηχανήµατα.

4_3D_PRINTING

Βασίλης Σοφός

34
0

Όπως αναφέρει ο όµιλος CNH, η πρωτοπόρος αυτή ιδέα θα έχει πολλαπλά οφέλη µεταξύ των οποίων είναι η ποιότητα των παραγόµενων από τρισδιάστατο εκτυπωτή προϊόντων αλλά και το µειωµένο αποτύπωµα στο περιβάλλον που έχει η όλη διαδικασία.

∆εν είναι η πρώτη φορά που γίνεται χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή, αφού η συγκεκριµένη τεχνολογία εφαρµόζεται τα τελευταία χρόνια ακόµη και στην ιατρική τεχνολογία, δίνοντας φυσικά σηµαντικές λύσεις. Ο όµιλος CNH µπήκε στα χωράφια του Additive Manufacturing-έτσι ονοµάζεται η διαδικασία παραγωγής εξαρτηµάτων µε χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή-και φιλοδοξεί σε λίγα χρόνια να «τυπώνει» σχεδόν όλα τα εξαρτήµατά του, κατασκευασµένα από πλαστικό ή από µέταλλο.

Αναλυτικότερα, µε τον όρο Additive Manufacturing εννοούµε την διαδικασία κατά τη οποία διάφορα αντικείµενα δηµιουργούνται από ένα ψηφιακό αρχείο για να αποτελέσουν έπειτα µέρος ενός ολοκληρωµένου εξαρτήµατος, µε τη βοήθεια βέβαια ηλεκτρονικού υπολογιστή και τρισδιάστατου εκτυπωτή.

Με παρόµοιο τρόπο και ο όµιλος CNH θα κατασκευάζει τα δικά του εξαρτήµατα και αφού καθένα από αυτά υποβάλλεται σε αυστηρούς ελέγχους θα µπορεί έπειτα να χρησιµοποιηθεί σύµφωνα µε τις προδιαγραφές των εταιρειών του οµίλου. Ως ένα από τα σηµαντικότερα πλεονεκτήµατα αποτελεί όµως το γεγονός ότι η παραπάνω διαδικασία θα επιτρέπει στα εργοστάσια να διαθέτουν άµεσα στους τοπικούς αντιπροσώπους επείγουσες παραγγελίες ανταλλακτικών, οι οποίες είναι συνήθως µικρές σε ποσότητα. Όπως αναφέρει η CNH, αυτό µε τη σειρά του οδηγεί σε αυξηµένη διαθεσιµότητα ανταλλακτικών στα κέντρα διανοµής Logistics. Εξίσου σηµαντικό είναι και το θέµα της ποιότητας κατασκευής των εξαρτηµάτων, τα οποία δηµιουργούνται µε απόλυτη ακρίβεια υπό τις καλύτερες συνθήκες.

Μειωµένο κόστος απόκτησης ανταλλακτικών

Αντίθετα µε την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής, κατά την οποία η πρώτη ύλη αφαιρείται ή κόβεται και άρα κάποιο µέρος της χάνεται, η φιλοσοφία «Additive Manufacturing» (3D Printing) είναι µια διαδικασία ακριβείας µε λιγότερες απώλειες υλικού, που προάγει παράλληλα την αδιάκοπη λειτουργία παραγωγής. Με οικονοµικούς όρους, αυτό µεταφράζεται σε µειωµένο συνολικό κόστος απόκτησης (TCO). Τα πρώτα πλαστικά εξαρτήµατα, προϊόντα τρισδιάστατης εκτύπωσης, χρησιµοποιήθηκαν σε γεωργικό εξοπλισµό της εταιρείας αλλά και σε λεωφορεία. Στο άµεσο µέλλον, New Holland, Case και Steyr επιφυλάσσονται για την παραγωγή µεταλλικών εξαρτηµάτων µε τη χρήση της τεχνολογίας 3D Printing.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 16 Μαρτίου

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία