Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Η BASF στη συμμαχία εταιρειών για μετάβαση στην κυκλική οικονομία

Με απτά παραδείγματα για το πώς η βιομηχανία μπορεί να συνεισφέρει στη μετάβαση από μια γραμμική σε μια κυκλική οικονομία μέσα από παγκόσμια συμμαχία περίπου 30 εταιρειών αλλά και το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο για να γίνει αυτό αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στο Πρώτο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας που πραγματοποιήθηκε στις 08-09 Απριλίου στην Αίγλη Ζαππείου ο Βασίλης Γούναρης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανικών και Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ. Η Ολομέλεια στην οποία συμμετείχε είχε θέμα: Κεντρικές πολιτικές για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.

aforoumcyclikhs1

232
0

Αναλυτικά η ομιλία του:

«Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι

Η μετάβαση από μία γραμμική σε μία κυκλική οικονομία αναμένεται να φέρει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, επιχειρούμε και δραστηριοποιούμαστε. Από αυτή τη μετάβαση μπορεί να προκύψουν σημαντικές ανάγκες όπως για παράδειγμα η ανάγκη δημιουργίας νέων διαδικασιών ανακύκλωσης, σημαντικές αλλαγές στην συμπεριφορά μας αλλά και τεχνολογικές καινοτομίες που θα αλλάξουν για πάντα το τοπίο όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Επίσης, για την μετάβαση αυτή είναι αναγκαίο να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ των βασικών παραγόντων στην αλυσίδα αξίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χημική βιομηχανία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Η χημική βιομηχανία διεθνώς έχει εισέλθει σε μια νέα φάση με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την ψηφιοποίηση και τη δέσμευση στην αειφορία και την κυκλική οικονομία. Οι ρυθμοί αύξησης της ζήτησης χημικών σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να επιταχυνθούν, η καινοτομία θα έχει ακόμα πιο καθοριστικό ρόλο και τα χημικά προϊόντα θα αντικαταστήσουν παραδοσιακά υλικά προσφέροντας πρωτοποριακές και βιώσιμες λύσεις.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω δύο απτά παραδείγματα για το πώς η βιομηχανία μπορεί να συνεισφέρει στη μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία.

Φέτος τον Ιανουάριο, ανακοινώθηκε η δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας 30 περίπου εταιρειών από την παγκόσμια αλυσίδα αξίας πλαστικών και καταναλωτικών αγαθών, μεταξύ των οποίων η BASF, η Dow, η  ExxonMobil, η Henkel, η Procter & Gamble, η Shell, η Total, η Veolia και πολλές άλλες, με στόχο την προώθηση λύσεων που θα μειώσουν και τελικά μπορεί να εξαλείψουν τα πλαστικά απόβλητα στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στις θάλασσες. Η Συμμαχία για την εξάλειψη της ρύπανσης από πλαστικά απόβλητα, στα αγγλικά Global Alliance to End Plastic Waste, έχει δεσμεύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με στόχο να επενδύσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια, για να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν νέες λύσεις για τα χρησιμοποιημένα πλαστικά. Τελικός στόχος είναι η ελαχιστοποίηση και η σωστή διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων.

Τα πλαστικά είναι αποτελεσματικά υλικά που μπορούν να εξοικονομήσουν πόρους και να εξασφαλίσουν οφέλη για την κοινωνία, όπως υγεία, ασφάλεια και ευκολία. Αυτά τα οφέλη ωστόσο έχουν αντίστροφο αποτέλεσμα, εάν τα πλαστικά και τα απόβλητά τους δεν χρησιμοποιούνται, δεν απορρίπτονται και δεν ανακυκλώνονται υπεύθυνα.

Η Συμμαχία θα δρομολογήσει δράσεις όπου υπάρχει περισσότερη ανάγκη, και θα εστιάσει σε τέσσερις βασικούς τομείς:

Βελτίωση υποδομών για τη συλλογή και τη διαχείριση αποβλήτων και την αύξηση της ανακύκλωσης

Καινοτομία για να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν νέες τεχνολογίες που διευκολύνουν την ανάκτηση και την ανακύκλωση των πλαστικών και που δημιουργούν αξία για τα πλαστικά μετά τη χρήση τους

Εκπαίδευση και δέσμευση των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, των κοινοτήτων να λάβουν δράση, συνεργασία με κυβερνήσεις, διακυβερνητικές οργανώσεις, πανεπιστήμια, ΜΚΟ και την κοινωνία των πολιτών και

Καθαρισμός περιοχών όπου υπάρχει συσσώρευση πλαστικών αποβλήτων στο περιβάλλον, ειδικότερα στους μεγαλύτερους αγωγούς αποβλήτων, όπως τα ποτάμια, που μεταφέρουν τα απόβλητα από τη στεριά στη θάλασσα

Ένα άλλο σημαντικό μέτρο για να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη απόθεση πλαστικών στο περιβάλλον είναι το να δημιουργήσουμε κλειστούς κύκλους όπου το πλαστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νέα πρώτη ύλη. Η χημική βιομηχανία παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην καινοτομία και την εφαρμογή διεργασιών μεγάλης κλίμακας για τη μετατροπή των πλαστικών αποβλήτων σε νέα προϊόντα.

Ένα τέτοιο, απτό παράδειγμα είναι το project ChemCycling που ξεκίνησε πρόσφατα η BASF. Μαζί με τους πελάτες και τους συνεργάτες της, η BASF ανέπτυξε και παρασκεύασε τα πρώτα πρότυπα προϊόντα που βασίζονται σε χημικώς ανακυκλωμένα πλαστικά απόβλητα.

Η χημική ανακύκλωση αποτελεί έναν καινοτόμο τρόπο επαναχρησιμοποίησης των πλαστικών αποβλήτων που μέχρι στιγμής δεν ανακυκλώνονται, όπως τα μεικτά ή ακάθαρτα πλαστικά. Αυτά τα απόβλητα συνήθως, ανάλογα την περιοχή, είτε στέλνονται στη χωματερή είτε καίγονται με ανάκτηση ενέργειας. Εδώ, η χημική ανακύκλωση προσφέρει μια εναλλακτική λύση: Με τη χρήση θερμοχημικών διεργασιών, τα πλαστικά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παράξουν συνθετικό αέριο ή πετρελαιοειδή. Η ανακυκλωμένη πρώτη ύλη που θα προκύψει μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διαδικασία παραγωγής της BASF, αντικαθιστώντας εν μέρει τους ορυκτούς πόρους.

Αν έρθουμε όμως τώρα στην ελληνική πραγματικότητα. Στη χώρα μας, η δραματική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμίσεις που επιφέρουν ένα δυσανάλογο κόστος συμμόρφωσης στην πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου, το ενεργειακό κόστος και η φορολόγηση των πρώτων υλών, οι ανεπάρκειες στη διαχείριση και τις υποδομές της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και οι αδυναμίες του συστήματος καινοτομίας επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της χημικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλούμε την πολιτεία να εφαρμόσει μία φιλόδοξη αναπτυξιακή βιομηχανική πολιτική που θα οδηγήσει στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αύξηση των επενδύσεων.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, του οποίου έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, εκπροσωπεί την ελληνική χημική βιομηχανία, με την αξία της παραγωγής της χημικής βιομηχανίας να ανέρχεται σε 2,2 δις, απασχολεί άμεσα 13.000 εργαζόμενους και οι εξαγωγές των χημικών ανέρχονται σε 1,2 δις. Επίσης, υποστηρίζει σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας τρόφιμα, μέταλλα, γεωργία, τουρισμός κλπ.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι τα μέλη της ελληνικής χημικής βιομηχανίας δεσμεύονται να συμβάλουν αποφασιστικά στην επίτευξη μιας κυκλικής και οικονομικά αποδοτικής οικονομίας, που θα έχει δυο βασικούς στόχους. Την προστασία του περιβάλλοντος και την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο. Θα πρέπει να καταρτίσουμε όλοι μαζί έναν οδικό χάρτη για να φτάσουμε στην εκπλήρωση των στόχων όλων των εμπλεκομένων εταίρων, που απαρτίζουν την αλυσίδα αξίας της κυκλικής οικονομίας.»Στη συγκεκριμένη Ολομέλεια συμμετείχαν ακόμη: ο Αστέριος Πιτσιόρλας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Κώστας Φωτάκης, αναπλ. υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Βασίλης Κόκκαλης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Σωκράτης Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, ο Ευάγγελος Καλούσης, πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ο Ιωάννης Πανιάρας, πρόεδρος Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Το πρόγραμμα του Φόρουμ εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία