Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Η συγκομιδή στο καλαμπόκι για βέλτιστη ποιότητα υποδεικνύεται από GPS

Ο προσδιορισμός της βέλτιστης ημερομηνίας συγκομιδής (OHD) στο καλαμπόκι μπορεί να επιτευχθεί μέσω τεχνικών τηλεπισκόπησης (GPS), μετρώντας την ακτινοβολία της καλλιέργειας, όπως αποδείχθηκε από μελέτη που εκπονήθηκε από τα πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης και του Πεκίνου.

1_0og9xhlBIy6W5XgR3P

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

229
0

Η μελέτη δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο περιοδικό Field Crops Research.

Η ακριβής πρόβλεψη της βέλτιστης ημερομηνίας συγκομιδής (OHD) είναι σημαντική για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης κυρίως σε ποιότητα του καλαμποκιού, καθώς προσεγγίζει την ωριμότητα. Απώλεια ποιότητας εμφανίζεται εάν η συγκομιδή πραγματοποιηθεί πριν από την ενδεδειγμένη ημερομηνία (OHD) ή μετά από αυτήν, οπότε και τα δύο σενάρια είναι ανεπιθύμητα. Εάν το καλαμπόκι συλλέγεται πρόωρα, η υψηλή υγρασία που απομένει το καθιστά στην αποθήκευση επιρρεπές στο «ξίνισμα», μια διαδικασία κατά την οποία παράγεται αφλατοξίνη. Η ποιότητα των κόκκων επιδεινώνεται τότε, οδηγώντας σε σοβαρή μείωση της τιμής.

Εάν το καλαμπόκι συλλεχθεί πολύ αργά, η ποιότητα της καλλιέργειας μειώνεται επίσης σοβαρά λόγω αλλαγών στην περιεκτικότητα του σπόρου σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Προηγούμενες μελέτες έχουν καταδείξει τη χρησιμότητα τριών δεικτών στον σπόρο (υγρασία, γραμμή γάλακτος, μαύρο στρώμα) στην πρόβλεψη της ημερομηνίας συγκομιδής του καλαμποκιού.

Ωστόσο, αυτοί οι δείκτες δεν ικανοποιούν τη ζήτηση για γρήγορα και ακριβή αποτελέσματα της σύγχρονης γεωργίας. Σε αυτή τη μελέτη, οι τεχνικές τηλεπισκόπησης, οι οποίες αποδείχθηκαν χρήσιμες στην εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας, χρησιμοποιήθηκαν για την έγκαιρη εκτίμηση του OHD σε καλλιέργειες μεγάλων εκτάσεων. Προτάθηκε μια νέα μέθοδος για την πρόβλεψη του OHD του αραβοσίτου σε καλλιεργούμενες εκτάσεις που χρησιμοποιώντας GPS για αξιολόγηση της υγρασίας του κόκκου του καλαμποκιού και προσδιορίζοντας έναν αποτελεσματικό βιοχημικό δείκτη που να συνδέει τα δεδομένα από το δορυφόρο με την υγρασία, συνεπώς και με το OHD. H υγρασία υπολογίστηκε με προσδιορισμό της περιεκτικότητας της καλλιέργειας σε χλωροφύλλη. Η χλωροφύλλη αποτελεί μια σημαντική βιοχημική παράμετρο που μπορεί να εκτιμηθεί από εικόνες δορυφόρου χρησιμοποιώντας το PROSAIL, ένα δημοφιλές μοντέλο υπολογισμού της ακτινοβολίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία