Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Γάλα 60 ημερών χωρίς παστερίωση υπόσχεται αυστραλιανή εταιρεία

Την πρώτη τεχνολογία που μπορεί να διατηρήσει το γάλα ασφαλές για διάστημα 60 ημερών υποστηρίζει ότι ανέπτυξε μια εταιρεία από την Αυστραλία.

naturo-milk-1

Πέτρος Γκόγκος

550
0

Η Naturo, με έδρα το Queensland, διαθέτει μια μέθοδο επεξεργασίας του νωπού γάλακτος η οποία επιτρέπει στο γάλα να παραμένει φρέσκο και ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση για περισσότερο από 60 ημέρες. Εφόσον η μέθοδος αυτή εδραιωθεί, πρόκειται για τη σημαντικότερη καινοτομία στη γαλακτοβιομηχανία μετά την παστερίωση το 1864.

Μέχρι στιγμής, η καινοτόμος αυτή τεχνολογία έχει εγκριθεί από την αυστραλιανή ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων, την Victoria Dafty Food Safety (DFSV), ως εναλλακτική μέθοδος παστερίωσης για το νωπό γάλα, ενώ έχει ελεγχθεί και επικυρωθεί από έναν  ανεξάρτητο επιστημονικό οργανισμό  της Αυστραλίας.

Εφόσον υιοθετηθεί η χρήση  της, πρόκειται να αλλάξει το παγκόσμιο παιχνίδι εξαγωγών γάλακτος, αφού πλέον με μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, θα μπορούσε να αποσταλεί από την μια χώρα στην άλλη με καράβι. Αν και η διαδικασία έχει ελεγχθεί μέχρι τώρα αποκλειστικά στο αγελαδινό γάλα, έχει την δυνατότητα να επεκταθεί και σε άλλα είδη γάλακτος, όπως το κατσικίσιο και το πρόβειο αλλά και το γάλα καμήλας.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Naturo, Τζεφ Χάστινγκς, είναι ο ιθύνων νους πίσω από την ανακάλυψη. Πρόκειται για έναν μηχανικό με ειδίκευση στην αγροτική τεχνολογία και εμπειρία άνω των 30 ετών στην αγροτική επιχειρηματικότητα. Κατά το παρελθόν είχε αναπτύξει μια τεχνολογία επεξεργασίας μήλων και πιο πρόσφατα έναν 100% εμπορικό τρόπο επεξεργασίας του αβοκάντο. Ο ίδιος υποστηρίζει πως εφόσον το γάλα επεξεργαστεί με την τεχνολογία του, καθίσταται ασφαλέστερο για την κατανάλωσή του από τον άνθρωπο, ενώ παράλληλα επιτρέπει την διατήρηση ωφέλιμων διατροφικών στοιχείων του γάλακτος, τα οποία χάνονται με την παστερίωση. «Η παστερίωση θερμαίνει το γάλα σε μια ελάχιστη θερμοκρασία 72 βαθμών Κελσίου για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα, προκειμένου να καταστεί ασφαλές. Από την άλλη εμείς μπορούμε να σκοτώσουμε τους παθογόνους μικροοργανισμούς χωρίς να στηριζόμαστε στην θερμότητα», υποστηρίζει ο ίδιος. Όπως εξηγεί, κατά την παστερίωση καταστέλλεται η δραστηριότητα της αλκαλικής φωσφατάτης, ένα ζωτικής σημασίας ένζυμο για την λειτουργικότητα του ύπατος και την ανάπτυξη του σκελετού, ενώ παράλληλα μειώνονται τα επίπεδα βιταμίνης του συμπλέγματος B (B2,B12).

«Η πατενταρισμένη μας μέθοδος, είναι η μόνη γνωστή μέθοδος που σκοτώνει τον κηρόχρου βάκιλλο, ένα σπορογόνο βακτηρίδιο που παράγει τοξίνες οι οποίες προκαλούν στον άνθρωπο διάρροια και τάση για εμετό. Η τεχνολογία μας καθιστά το γάλα πραγματικά ασφαλές», συνεχίζει. Συνοψίζοντας ο κ. Χάστινγκς, ξεχωρίζει την τεχνολογία του λόγω της δυναμικής που αποκτούν τα προϊόντα εξαιτίας της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής στο ράφι που επιτυγχάνεται. «Στο τελευταίο  μας πείραμα, το γάλα παρέμεινε φρέσκο και κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση για ένα διάστημα 91 ημερών, αποτέλεσμα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τις 14 ημέρες που εξασφαλίζονται με την συμβατική παστερίωση».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία