Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Ωρίμασαν τα πρωτόκολλα «ασφαλούς» επικοινωνίας τρακτέρ-Ι.Χ για αποφυγή ατυχημάτων

Η ομοσπονδία ευρωπαίων κατασκευαστών αγροτικών μηχανημάτων CEMA υποστήριξε την πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής επιτροπής για χρήση δικτύου WiFi μεταξύ των Ι.Χ οχημάτων επιθυμώντας την εφαρμογή της τεχνολογίας και στα τρακτέρ με στόχο την αποτροπή ατυχημάτων που προκαλούνται από τρακτέρ.

xxxxx_5

156
0

Ένα βήμα παρά πέρα με γνώμονα την αυξημένη οδική ασφάλεια και την βελτίωση της κίνησης στους δρόμους πήγε η ομοσπονδία ευρωπαίων κατασκευαστών αγροτικών μηχανημάτων CEMA, θέλοντας να πάρει θέση για επίσπευση των διαδικασιών υλοποιήσης της νέας τεχνολογία που εφαρμόζεται ήδη στα αυτοκίνητα. Και φυσικά μιλάμε για τα νέα πρωτόκολλα επικοινωνίας μεταξύ Ι.Χ που βοηθούν τους οδηγούς να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση του δρόμου, μέσα από το αυτοκίνητό τους.

Η ομοσπονδία χαιρετίζει αυτή τη τεχνολογία καθώς, όπως πιστέυει, σε περίπτωση χρήσης της και στα τρακτέρ τα ατυχήματα που προκαλούνται από αυτά θα μειώνονταν δραστικά. Όπως εξηγεί εύστοχα ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδίας, «η ευρωπαϊκή επιτροπή, έχοντας πλήρη επίγνωση των πλεονεκτημάτων που έχει η εποικοινωνία σε πραγματικό χρόνο μεταξύ Ι.Χ για την βελτίωση της κίνησης στους δρόμους και την αυξημένη οδική ασφάλεια, προχώρησε ένα βήμα παρά πέρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ομοσπονδίας ευρωπαίων κατασκευαστών αγροτικών μηχανημάτων, και μιλώντας με πιο τεχνικούς όρους, το πρότυπο WiFi standard IEEE 802.11p έχει αποδείξει ότι λειτουργεί και μπορεί να ααπτυχθεί για να εξασφαλίσει απρόσκοπτη επικοινωνία στα συνδεδεμένα αυτοκίνητα.

Με την υποστήριξη της τελευταίας οδηγίας που έχει εκδοθεί (2010/40/EU), το νομικό πλαίσιο έχει ουσιαστικά τεθεί για την εφαρμογή και λειτουργία των Συνεργατικών Έξυνων Συστημάτων Μεταφορών ή αλλιώς C-ITS. Σύμφωνο βρίσκει η ομοσπονδία και το Ίδρυμα Ηλεκτρονικής Γεωργικής Βιομηχανίας το οποίο στηρίζει την πρωτοβουλία για ταχεία εφαρμογή όλων όσων έχουν «υπογραφεί» σχετικά με τα συστήματα επικοινωνίας μεταξύ τρακτέρ-αυτοκινήτων.

Η CEMA πιστεύει μάλιστα ότι το πρότυπο IEEE 802.11p μπορεί να δημιουργήσει μια επιτυχή επικοινωνία και μεταξύ αγροτικών οχημάτων καθώς, όπως ισχυρίζεται, θα χρησιμεύσει ως εργαλείο πρόληψης ατυχημάτων από χρήστες που διασχίζουν πρώτη φορά το δρόμο και κινδυνεύον να εμπλακούν σε σοβαρο τροχαίο με βαρέα γεωργικά μηχανήματα που κινούνται στο δίκτυο, το οποίο ενδεχομένως να μην είναι επαρκώς φωτισμένο.


Η δοκιμαστική «επαφή» αυτοκίνητου-τρακτέρ με σκοπό την αποστολή προειδοποιητικού σήματος στο πρώτο  για την ενημέρωση του οδηγού του σχετικά με την κίνηση αγροτικού οχήματος ένα χιλιόμετρο μπροστά. Το σύστημα λειτούργησε επιτυχώς, αρχικά με πιλοτικό χαρακτήρα, από τον οργανισμό ETSI.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ένας ευρωπαϊκός οργανισμών προτύπων, ο ETSI, «έτρεξε» τον περασμένο Οκτώβριο ένα πιλοτικό πρότζεκτ με σκοπό να αποδείξει ότι η επικοινωνία μεταξύ τρακτέρ και οχήματος είναι δυνατή. Κατά την επίδειξη, το τρακτέρ έστελνε ένα προειδοποιητικό σήμα στον οδηγό του Ι.Χ οχήματος ο οποίος χρησιμοποιούσε το πρωτόκολλο επικοινωνίας εγκεκριμένο από τον οργανισμό ETSI. Οι οδηγοί των οχημάτων ειδοποιούνται σε απόσταση ενός χιλιόμετρου μακρία για την παρουσία του τρακτέρ και προσαρμόζουν τις επόμενες κινήσεις τους ανάλογα.

Σύμφωνα με τον οργανισμό ETSI, σχεδόν 400 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα προκαλούνται κάθε χρόνο στην Ευρώπη από αγροτικά οχήματα, τα οποία πολλές φορές καταλαμβάνουν όλο το πλάτος του δρόμου, χωρίς όμως να είναι ορατά σε σκοτεινές περιοχές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία