BACK TO
TOP
Τεχνολογία

To βίγκαν ρομπότ του Cambridge με τη νοημοσύνη ανθρώπου

Ανεπτυγμένο από μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Cambridge, το «Vegebot» χρησιμοποιεί έξυπνες μεθόδους αναγνώρισης και συγκομιδής μαρουλιού που «ανταγωνίζονται» τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

c6a80aeb-8138-4559-872e-1291cdeffda8

Βασίλης Σοφός

46
0

Το ένα μετά το άλλο περνάει τα τεστ στις καλλιέργειες μαρουλιού το Vegebot, το λονδρέζικης κατασκευής πρωτότυπο ρομπότ, προϊόν ανάπτυξης μιας ομάδας του Πανεπιστημίου του Cambridge. Το Vegebot έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει και να συγκομίζει αυτόματα το κοινό λαχανικό της Αγγλίας, το iceberg, το οποίο ωστόσο πολύ εύκολα καταστρέφεται και «θάβεται» μέσα στο χώμα σχεδόν. Πόσο εύκολο λοιπόν θα ήταν για ένα ρομπότ να συγκομίζει αυτό το λαχανικό υπό αυτές τις συνθήκες;

Το παραπάνω ερώτημα αποτέλεσε την πρόκληση για την πανεπιστημιακή ομάδα του Cambridge, ένα από τα μέλη της οποίας αναφέρει: «Κάθε καλλιέργεια είναι διαφορετική, κάθε μαρούλι είναι διαφορετικό. Αν καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα ρομπότ που να δουλεύει με απόλυτη επιτυχία στη συγκομιδή iceberg, τότε θα δουλέψει σε κάθε άλλη καλλιέργεια».

Το Vegebot αρχικά προσδιορίζει την καλλιέργεια-στόχο σύμφωνα με τα όρια της ορατότητας που διαθέτει και στη συνέχεια καθορίζει εάν ενα συγκεκριμένο μαρούλι είναι υγιές και έτοιμο να συγκομιστεί. Στο τέλος κόβει το συγκεκριμένο μαρούλι χωρίς να το συνθλίψει και ουσιαστικά το προϊόν είναι έτοιμο για το ράφι του supr market. Τα κυριότερα μέρη από τα οποία αποτελείται το Vegebot είναι δύο: ένας υπολογιστικό σύστημα όρασης και ένα σύστημα κοπής.

Η κάμερα που βρίσκεται στην κεφαλή του ρομπότ λαμβάνει αρχικά εικόνες από την καλλιέργεια των μαρουλιών και στη συνέχεια αρχίζει να «μεροληπτεί» στο κάθε μαρούλι ξεχωριστά, παίρνοντας τελικά την απόφαση για το αν πρέπει να κοπεί ή όχι. Η «κρίση» του Vegebot έχει όμως και αρνητικές απαντήσεις, αφού αν αντιληφθεί πως ένα μαρούλι δεν είναι ακόμη ώριμο ή έχει κάποια ασθένεια, απορρίπτει την απόφαση για συγκομιδή του μαζί με τα άλλα. Όλα τα παραπάνω επιτεύγματα του ρομπότ αποδίδονται την μηχανική μάθηση (Machine Learning) και στο αλγοριθμικό σύστημα που ανέπτυξε η ομάδα του πανεπιστημίου με παραδείγματα εικόνων από καλλιέργειες μαρουλιών ως «πρακτική» επάνω στο ρομπότ.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες του κλάδου, τα ρομπότ συγκομιδής στο μέλλον θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού αλλά και της μείωσης των τροφίμων χάνονται χωρίς λόγο. Στο μέλλον είναι ικανά να εκμεταλλεύονται πλήρως την κάθε καλλιέργεια δουλεύοντας όλο το 24ωρο και με την κατάλληλη «εκπαίδευση» να συγκομίζουν το προϊόν που λίγο πριν δεν ήταν έτοιμο για μάζεμα, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εφικτό από τον άνθρωπο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία