BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Ξεχωρίζει στην οικογένεια Novacat το νέο τριπλό χορτοκοπτικό A10 Cross Flow της Pöttinger

Σχεδιασμένο από την Pöttinger για να λειτουργεί σε μεγάλες επιφάνειες και σε απαιτητικές συνθήκες εργασίας, το Novacat A10 φέρνει όλες τις καινοτόμους τεχνικές λύσεις που έχει η εταιρεία αναπτύξει, οι οποίες αυξάνουν την ασφάλεια χρήσης, την αποδοτικότητα, την άνεση και τη μακροζωία, με τον χρήστη να «χαίρεται» παράλληλα για την ιδιαίτερη ευελιξία του συνδυασμού.

180704_collector_1

Βασίλης Σοφός

290
0

Υδραυλική βελτιστοποίηση του πλάτους εργασίας για την έγκαιρη προσαρμογή σε διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας και εξοπλισμένο με ένα ανθεκτικό πλαίσιο στήριξης με προσάρτηση στο τρακτέρ με σύνδεσμο Cat. III ή IV, το Novacat A10 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό εμπρός/πίσω μονάδων, αποτελούμενο από δύο συμμετρικά πίσω χλοοκοπτικά και ένα εμπρός με πλάτος 3 ή 3,5 μέτρα.

Για οποιαδήποτε χρήση

Σχεδιασμένο για ομοιόμορφες θημωνιές, από την έκδοση εξοπλισμένη με σύστημα ED (Extra Dry) και ατσάλινο ρότορα τύπου «V», τοποθετημένο σε ελαστικά στοιχεία, τα οποία εγγυώνται συνεχή ροή υλικού είναι το νέο Novacat A10, το οποίο προσφέρεται για κάθε χρήση. Εναλλακτικά, το μηχάνημα διαθέτει κυλινδρικό ξηραντικό RCB, ιδιαίτερα κατάλληλο, χάρη στην ακριβή ρύθμισή του, για χρήση σε υλικό πλούσιο σε φύλλα (όπως αλφάλφα και τριφύλλι).



Σύμφωνα με την εταιρεία, η σειρά Novacat A10 επεκτείνεται συνεχώς με την εισαγωγή νέων εκδόσεων, όπως τα Novacat A10 ED και RCB (έκδοσηCollector) εξοπλισμένα με εγκάρσιους ιμάντες που είναι τοποθετημένοι απευθείας στις μονάδες κοπής, οι οποίες, χάρη στον ξεχωριστό έλεγχο της κίνησης των ιμάντων, εγγυώνται τη μέγιστη ευελιξία στο σχηματισμό των θημωνιών: ένας κάτω και ένας άνω ιμάντας επιτρέπουν, για παράδειγμα, μία ευρεία κεντρική θημωνιά. Η κίνηση των εγκάρσιων μεταφορικών ιμάντων ανατίθεται στο υδραυλικό σύστημα του τρακτέρ -ιδιαίτερα οικονομική λύση- και η ταχύτητά τους ρυθμίζεται μηχανικά μέσω υδραυλικής βαλβίδας.

Σύστημα Cross Flow: Ομαδοποίηση θημωνιάς χωρίς ξήρανση

Παραμένοντας στο θέμα των καινοτομιών, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες εισαγωγές της Pöttinger τα τελευταία χρόνια στα χλοοκοπτικά της ονομάζεται Cross Flow, ένα σύστημα για την ομαδοποίηση θημωνιών χωρίς ξήρανση, διαθέσιμο φυσικά στο συνδυαστικό χλοοκοπτικό Novacat A10. Αυτός είναι και ο λόγος που το Novacat A10 Cross Flow αναγνωρίστηκε ως «Μηχάνημα της Χρονιάς» στην κατηγορία χλοοκοπτικών, χάρη στην επαναστατική τεχνολογία κοπής, στη Sima του Παρισιού το 2019.



Όπως τονίζει η κατασκευάστρια, για πρώτη φορά είναι δυνατός ο συνδυάσμός των θημωνιών χωρίς την ανάγκη για ξηραντικό χάρη στον νέο Cross Flow, μέσω του οποίου το υλικό συγκεντρώνεται μία μόνο θημωνιά αμέσως μετά το κούρεμα. Απουσία ξηραντικού, μειωμένο σημαντικά το βάρος Το γεγονός ότι το Novacat 10 δεν διαθέτει ξηραντικό φέρνει ένα βασικό πλεονέκτημα και αυτό είναι το μειωμένο βάρος. Το τελευταίο, με τη σειρά του, εξασφαλίζει χαμηλή συμπύκνωση του εδάφους και σίγουρα χαμηλότερες απαιτήσεις ενέργειας. Η εταιρεία κάνει λόγο μάλιστα για εξοικονόνηση καυσίμου που αγγίζει σε ποσοστό το 20%.

Ευπροσάρμοστος, για χρήση τόσο σε καλλιέργειες άχυρου όσο και σε ενσίρωμα, ο κοχλιωτός μεταφορέας Cross Flow έχει διάμετρο 500 χιλιοστά και είναι τοποθετημένος στο χλοοκοπτικό σε ελαφρώς κεκλιμένη θέση, εξασφαλίζοντας έτσι τη βέλτιστη ροή ζωοτροφών και την αποτελεσματική και καθαρή αποθήκευση σε μια θημωνιλα ακόμη και για μεγάλες ποσότητες συγκομιδής (οι ξύστρες που τοποθετούνται στο πίσω τοίχωμα του αναδευτήρα και εξασφαλίζουν καλή λειτουργία σε διαφορετικές συνθήκες ζωοτροφών).

Καθαρό ενσίρωμα χωρίς διαρροές

Χάρη στη μη χρήση ξηραντικού, το υλικό αντιμετωπίζεται με έναν εξαιρετικά φροντισμένο τρόπο, με την κλειστή κατασκευή του Cross Flow να αποτρέπει τις απώλειες, έτσι ώστε το 100% του υλικού να φτάνει στη θημωνιά. Η νέα τεχνολογία εξαλείφει επίσης οποιαδήποτε μορφή επαφής με το έδαφος, προς όφελος του καθαρισμού της ίδιας της ζωοτροφής.

Ευελιξία και άνεση

Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του εγκάρσιου κοχλιωτού μεταφορέα που είναι ενσωματωμένος στα χλοοκοπτικά Novacat A10 της Pöttinger ξεχωρίζει η ευελιξία της αποθήκευσης θημωνιάς που προσφέρει αυτό το σύστημα. Είναι επομένως δυνατή η εναπόθεση μιας θημωνιλα, με τη δυνατότητα συλλογής και μεταφοράς του υλικού αμέσως μετά την κοπή, αποφεύγοντας, για παράδειγμα, κατά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ένα πολύ γρήγορο στέγνωμα. Κρατώντας τη μονάδα κλειστή στο πίσω μέρος στη μία πλευρά, ωστόσο, το Cross Flow μεταφέρει το υλικό μιας μονάδας κοπής προς το κέντρο. Με δύο περάσματα ο χρήστης κόβει περίπου 19 μέτρα, αλλά καταθέτει τις δύο θημωνιές σε περίπου 12 μέτρα.



Έτσι, το σύστημα Cross Flow εκτελεί ήδη μέρος της εργασίας συλλογής. Για πιο εντατική ξήρανση του υλικού, είναι επίσης δυνατή η ευρεία διάδοση ανοίγοντας το πίσω τοίχωμα του Cross Flow, για την εναπόθεση ενός φαρδιού και μαλακού υλικού κατά το πλάτος του χλοοκοπτικού ή μόνο από τη μία πλευρά.

Αυξημένη απόδοση από την αλυσίδα συλλογής

Αξίζει, τέος, να σημειωθεί η δυνατότητα επίτευξης υψηλότερης ισχύος και αύξησης της αποτελεσματικότητας ολόκληρης της αλυσίδας συγκομιδής χάρη στην επανένωση των πίσω κοχλιών, που οδηγεί σε σημαντική αύξηση της μάζας ακόμη και στην τρίτη ή τέταρτη κοπή. Έτσι, με πλάτος εργασίας στα 3,46 μέτρα, είναι δυνατή η συλλογή της ίδιας ποσότητας ζωοτροφών με μια διπλή τσουγκράνα κεντρική θημωνιά (12 μέτρα). Για ακόμα μεγαλύτερη άνεση, στα μοντέλα χλοοκοπτικού Novacat A10 Cross Flow υπάρχει ένα υδραυλικό άνοιγμα του πίσω τοίχου, το οποίο μπορεί εύκολα να ενεργοποιηθεί, μέσω ενός μικρού τερματικού, από το κάθισμα του χειριστή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία