BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Η δυναμική ψύξη αποτελεί ιδανική λύση για τη μετασυλλεκτική διαχείριση των λοτών

Οι λωτοί είναι κλιμακτηριακά φρούτα που αυτό σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή τους από το μητρικό δένδρο, με την παρουσία αερίου αιθυλενίου (C2H4).

ISOFRUIT-LOGO-

238
0

Το αιθυλένιο είναι ένας απλός υδρογονάνθρακας που παράγεται από τους φυτικούς οργανισμούς δηλαδή από το ίδιο το προϊόν  και ρυθμίζει διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες. Θεωρείται σαν ορμόνη και για αυτό ονομάζεται «ορμόνη ωρίμανσης».

Οι λωτοί είναι πολύ ευαίσθητοι στο αιθυλένιο και η έκθεση των καρπών σε περιβάλλον που το περιέχει,  θα πυροδοτήσει  την περεταίρω ωρίμανση, με αποτέλεσμα την ταχύτατη γήρανσή τους. Εάν προτιθέμεθα να τους αποθηκεύσουμε μακροχρόνια θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε κατά την διάρκεια της αποθήκευσης σε ψυκτικούς θαλάμους επειδή το εκλύουν οι ίδιοι.

Βεβαίως αρχική, αλλά απαραίτητη ενέργεια πρέπει να είναι η πρόψυξη των λωτών σε θερμοκρασία κοντά στην θερμοκρασία συντήρησης και κατόπιν να γίνει η άμεση αποθήκευση σε ψυκτικούς θαλάμους.

Σχετικά με την αποθήκευση εντός ψυκτικών θαλάμων η ISOFRUIT προτείνει  να γίνεται σε αυτούς που διαθέτουν ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΨΥΞΗ*. Αυτή η επιλογή παρέχει το πλεονέκτημα  αφενός της προστασίας,  που προέρχεται από την ακριβή ρύθμιση της  θερμοκρασίας (0o C) παράλληλα με τη σχετική υγρασία (90%-95%) σε όλο τον όγκο του ψυκτικού θαλάμου και αφετέρου στον  έλεγχο και τη ρύθμιση των εκλυόμενων λόγω αναπνοής αερίων, που σε ένα εξ αυτών και για τις επιδράσεις του, θα αναφερθούμε πάρα κάτω.

Πιο συγκεκριμένα θα αναφερθούμε στην παρουσία του αιθυλενίου (C2H4) και με την βοήθεια των πιο κάτω δεδομένων  θα εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τη διατήρηση της ποιότητας.

Ειδικότερα από τα στοιχεία που διαθέτει η ISOFRUIT παραθέτουμε τα εξής:

1)  Οι λωτοί έχει πολύ υψηλή ευαισθησία στο αιθυλένιο, ενώ η παρουσία του σε συγκεντρώσεις 1ppm έχει σαν αποτέλεσμα την πιθανή έναρξη ωρίμανσης του φρούτου.

2) Η ποσότητα του αιθυλενίου (C2H4) που εκλύεται κατά τη διάρκεια αποθήκευσής του σε Ψ.Θ. είναι  0,09 ml C2H4/kg·h.

3) Οι λωτοί επίσης επηρεάζονται αρνητικά από την παρουσία του αιθυλενίου με αποτέλεσμα σε υψηλές συγκεντρώσεις αυτού, να μαλακώνει η σάρκα τους.

Από τα πιο πάνω στοιχεία μπορούμε να υπολογίσουμε το χρόνο που απαιτείται να εξαερίζεται ο θάλαμος, ώστε να βρισκόμαστε κάτω από το δυσμενές όριο συγκέντρωσης του 1ppm.

Ενδεικτικά σε μελέτη για την αποθήκευση 30 τόνων προϊόντων απαιτείται ψυκτικός θάλαμος 120 κυβικών μέτρων (16m Χ 5m Χ 4m) που μέσα σε αυτόν η μέγιστη επιθυμητή συγκέντρωση του  αιθυλενίου (C2H4) δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,001% του ενεργού όγκου, για να έχουμε την επιζητούμενη προστασία από την πρόωρη και ανεξέλεγκτη ωρίμανση των λωτών.

Με κατάλληλους υπολογισμούς λαμβάνοντας υπόψη την έκλυση των αερίων λόγω αναπνοής που μέσα σε αυτά υπάρχει και το αιθυλένιο, προσδιορίζουμε ότι σε περίπου 16 ώρες θα έχουμε φθάσει στο όριο του συγκέντρωσης  που από το σημείο αυτό και μετά, θα αρχίσει η πιθανή βλαπτική του δράση.

Βεβαίως αυτό θα ισχύσει μόνο εάν ο ψυκτικός θάλαμος παραμένει κλειστός και δεν έχει προβλεφθεί εξαερισμός ή δεν ανοιγοκλείνουν οι πόρτες για φορτοεκφόρτωση ή δεν έχει ληφθεί μέριμνα απορρόφησης του αιθυλενίου με κατάλληλες συσκευές

Ο πιο πάνω υπολογισμός δείχνει ότι ο έλεγχος της ποσότητας του  αιθυλενίου (C2H4), πρέπει να είναι συνεχής και με ακρίβεια, γιατί εάν δεν απομακρυνθεί η περίσσεια του αερίου, θα έχουμε την καταστροφική απώλεια της ποιότητας των προϊόντων. Βεβαίως σημαντικό είναι τα συστήματα ελέγχου και απομάκρυνσης του αερίου να είναι σωστά τοποθετημένα και σε πλήρη λειτουργία.

Αυτό πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία με τη χρήση ψυκτικών θαλάμων με ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΨΥΞΗ*.

* Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΨΥΞΗ βασίζεται στο συνεχή έλεγχο πολλαπλών σημείων τόσο στα αποθηκευμένα προϊόντα όσο και στους μηχανισμούς ψύξης. Ένα προκαθορισμένο σύνολο αυτοματοποιημένων ενεργειών διατηρεί τις ιδανικές συνθήκες συντήρησης σε όλο τον όγκο του ψυκτικού θαλάμου ενώ έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τα επίπεδα των αερίων και να ενεργεί ανάλογα με προκαθορισμένες ρυθμίσεις στους μηχανισμούς λειτουργίας.

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΨΥΞΗ μπορεί να εφαρμοσθεί επίσης σε όλους τους συμβατικούς ψυκτικούς θαλάμους μετά από τις απαραίτητες προσθήκες και προσαρμογές των συσκευών παραγωγής ψύχους και ελέγχου των συνθηκών συντήρησης.

(Τα πιο πάνω αναφέρονται στον Τόμο της Εκδοτικής Εταιρείας ISOFRUIT :  ΦΡΟΥΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ).


Ψυκτικός θάλαμος δυναμικής ψύξης μακροχρόνιας συντήρησης και σχηματική απεικόνιση των εξαρτημάτων ελέγχου και ρύθμισης των παραμέτρων λειτουργίας.


Ψυκτικοί θάλαμοι και ψυχόμενος διάδρομος.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία