BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Lemken: Χαλάρωση και βελτίωση του εδάφους με τη βοήθεια του άνθρακα στην άροση

Σε μια έρευνα που διεξάγει η Lemken μαζί με το κέντρο έρευνας ZALF, αναπτύχθηκε η ιδέα για ένα άροτρο καλλιέργειας με χρήση άνθρακα, αφού οι αναλύσεις πειραμάτων στο ZALF δείχνουν ότι με μια συγκεκριμένη τεχνική διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη δέσμευση του άνθρακα.

LEMKEN_Carbon_Farming_1a

Βασίλης Σοφός

430
0

Αναλύοντας ιστορικά τα αποτελέσματα και με τη βοήθεια της Lemken, το κέντρο έρευνας ZALF (Leibniz Center for Agricultural Landscape Research), διαπίστωσε πως τα μέρη του αρότρου που λειτουργούν σε εναλλασσόμενα βάθη, σε κάθε δεύτερο αυλάκι του άροτρου δημιουργείται μία αυλακιά κάτω από το επίπεδο καλλιέργειας στο οποίο εισάγεται το πλούσιο σε οργανική ύλη χώμα. Η ανάλυση ιστορικών πειραμάτων στο ZALF δείχνει ότι περισσότερο από το μισό αυτού του πλούσιου σε πολύτιμα συστατικά εδάφους διατηρείται, διασφαλίζοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη δέσμευση του άνθρακα.

Το «φτωχό» έδαφος ανεβαίνει στην κορυφή

Το φτωχό υπέδαφος που μεταφέρεται προς τα πάνω αναμειγνύεται με το φυτικό έδαφος και, σε λίγα χρόνια, γίνεται νέο, πλούσιο σε συστατικά επιφανειακό έδαφος λόγω της εισροής άνθρακα από τα καλλιεργούμενα φυτά. Συνολικά, το απόθεμα οργανικής ύλης στο έδαφος που επεξεργάζεται το άροτρο με αυτόν τον τρόπο έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη γονιμότητα του εδάφους.




Η διάσπαση της συμπύκνωσης και η ταυτόχρονη εισαγωγή χώματος πλούσιου σε οργανικά συστατικά θα επιτρέψει στις ρίζες των φυτών να ανοίξουν βαθύτερους εδαφικούς ορίζοντες και να χρησιμοποιήσουν το νερό και τα θρεπτικά συστατικά που είναι διαθέσιμα εκεί. Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις μπορούν να αυξηθούν έως και 5% τον πρώτο χρόνο, λέει η Lemken. Αυτή η επίδραση είχε ήδη καθιερωθεί από τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του 1980 και επιβεβαιώθηκε από τρέχουσες δοκιμές πεδίου από την έρευνα του κέντρου ZALF. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί μετά από 5 χρόνια διαγώνια προς την κύρια κατεύθυνση εργασίας.

Περισσότερα πλεονεκτήματα στο μέλλον

Εκτός από αυτά τα πλεονεκτήματα, η νέα τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα ανοίγει πρόσθετες πηγές εισοδήματος για τους αγρότες μέσω της εμπορίας πιστοποιητικών CO2. Ένας πιθανός μελλοντικός φόρος στις εκπομπές CO2 θα αποφευχθεί και θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των γεωργικών δραστηριοτήτων. Το ερευνητικό πρότζεκτ του ZALF σχετικά με την απόδοση και τις κλιματικές επιπτώσεις της λεγόμενης μερικής εμβάθυνσης του επιφανειακού εδάφους χρηματοδοτείται και έγινε αντικείμενο έρευνας από την Lemken, η οποία ανσπτύσσει μια σειρά μηχανημάτων για εμπλουτισμό άνθρακα σε αρόσιμο έδαφος.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το άροτρο αυτό, το οποίο βασίζεται σε γνωστά άροτρα της Lemken, θα μπορεί να χρησιμοποιεί τη μονάδα σύνδεσης iQblue για να καταγράφει δεδομένα εργασίας για το συγκεκριμένο χώρο και να τεκμηριώνει με ακρίβεια το βάθος και τη θέση των αξόνων, με την κυκλοφορία του να αναμένεται στα μέσα του 2024.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία