BACK TO
TOP
Τεχνολογία

iXTrack T: Πρωτοπόρος του «spot spraying» στα ψεκαστικά της η Kverneland

Η εταιρεία Kverneland αναβαθμίζει τη σειρά iXTrack T των συρόμενων ψεκαστικών της, δείχνοντας το δρόμο του στοχευμένου ψεκασμού, μια αναγκαία «τάση» για φιλικότερη και πιο αποδοτική προστασία των καλλιεργειών.

KV_iXtrackT_0023_2

Βασίλης Σοφός

293
0

Πολλές και έξυπνες είναι οι νέες λύσεις που προσφέρει η Kverneland στους υποψήφιους αγοραστές των αναβαθμισμένων συρόμενων ψεκαστικών iXTrack T, επιλογές που αφορούν τα ακροφύσια, τον επιτόπιο ψεκασμό, το ενεργό έλεγχο ύψους της μπούμας και άλλες τεχνολογίες για φιλικότερη προς το περιβάλλον και αποδοτικότερη θεραπεία. Μια σημαντική αναβάθμιση είναι ότι τα ψεκαστικά μπορούν να φέρουν ένα νέο χαλύβδινος βραχίονα 36/25 μ. που επιτρέπει στους χειριστές να προσαρμόζουν δύο πλάτη εργασίας χωρίς να χρειάζεται να ξεδιπλώσουν ολόκληρη τη μπούμα.

Χαμηλότερο ύψος μπούμας

Άλλα νέα χαρακτηριστικά που επισημαίνονται από την εταιρεία περιλαμβάνουν την επιλογή μιας επιπλέον γραμμής ψεκασμού με απόσταση ακροφυσίων 25 εκ. Με τα ακροφύσια να είναι πιο κοντά, η απόσταση μεταξύ του θόλου της καλλιέργειας και του ύψους της μπούμας μειώνεται, ενώ εξασφαλίζεται ομοιόμορφη κάλυψη, μειώνοντας έτσι την απόκλιση του ψεκασμού.



Διατίθεται επίσης το αυτόματο σύστημα ελέγχου ύψους μπούμας Boom Guide ProActive, το οποίο διορθώνει το ύψος της μπούμας μέσω αισθητήρων υπερήχων που ελέγχουν τα υδραυλικά συστήματα του ψεκαστικού. Από την κατασκευάστρια σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα καθοδήγησης του βραχίονα σε οποιεσδήποτε συνθήκες πεδίου, ακόμη και σε υψηλότερες ταχύτητες.

Υβριδική λειτουργία προς όφελος της ομοιομορφίας

Τα νέα μηχανήματα μετρούν όχι μόνο την απόσταση από το φυτό, αλλά και την απόσταση από το έδαφος, ρυθμίζοντας έτσι την μπούμα σε ένα βέλτιστο μέσο ύψος όπου η εμφάνιση της καλλιέργειας μπορεί να είναι ανομοιόμορφη ή ανεπαρκής. Αν και η απόσταση των ακροφυσίων μειώνεται στο μισό, το ύψος της μπούμας μειώνεται μόνο στα 30 εκ. από τα 50 εκ., καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη το κενό που αφήνεται στην κορυφή του μοτίβου του ανεμιστήρα. Το σύστημα καθαρισμού και ξεβγάλματος έχει επίσης αναβαθμιστεί με ορισμένα νέα είδη που αυξάνουν την ασφάλεια και την υγιεινή.

«SpotSpray»: Προάγγελος του πραγματικού στοχευμένου ψεκασμού

Η Kverneland λέει ότι η νέα εφαρμογή SpotSpray που διατίθεται ως μέρος των ηλεκτρονικών της τεχνολογίας iX μπορεί επίσης να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική χρήση των χημικών. Γενικά, ο στοχευμένος ψεκασμός περιλαμβάνει την αναγνώριση μεμονωμένων ζιζανίων και την εξάλειψή τους ένα-ένα, χρησιμοποιώντας κάποια μορφή αισθητήρα ή κάμερας για την αναγνώρισή τους.



Ωστόσο, η εταιρεία επισημαίνει ότι αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης πρέπει να εκτιμήσει ακριβώς πόση χημική ουσία θα χρειαστεί για μια συγκεκριμένη περιοχή, διατρέχοντας τον κίνδυνο να είναι πολύ λίγη, να απαιτείται επιστροφή για αναπλήρωση ή να είναι πάρα πολλή, και έτσι δεν χρησιμοποιείται χημικό και το πλεόνασμα πρέπει να απορριφθεί με κάποιο τρόπο.

Προς το παρόν βέβαια, το σύστημα βασίζεται στην οπτική αξιολόγηση και όχι σε μια ποσοτικοποιήσιμη μέθοδο. Το εργαλείο αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως «εμπειρία» εφαρμογής στηριγμάτων ψηφιακής τεχνολογίας και είναι επίσης πολύ πιθανό η αναγνώριση ζιζανίων μέσω κάμερας ή drone να τροφοδοτηθεί τελικά στο λογισμικό διαχείρισης αγροκτημάτων και έτσι να φτάσει στους χάρτες συνταγών του ψεκαστικού στο άμεσο μέλλον. Από αυτή την άποψη, η ικανότητα των νέων ψεκαστών iX θεωρείται ως μια βελτίωση των δυνατοτήτων εφαρμογής τους με μεταβλητό ρυθμό παρά ως ένα νέο αυτόνομο εργαλείο, κάτι που στο προσεχές διάστημα η Kverneland θα εξελίξει.

Πηγή: Agriland

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία