BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Χαρακτηριστικά των «μεγάλων» αλλά σε συμπαγείς διαστάσεις φέρνει το νέο τηλεσκοπικό JCB 525-60 AGRI

Επιδόσεις, υψηλή τελική μέχρι και 30 χ.α.ω. αλλά και το σύγχρονο κιβώτιο DualTech VT είναι μερικά από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που υιοθετεί το νέο μοντέλο της JCB, το οποίο, παρά τις μικρές του διαστάσεις, μπορεί να ανυψώσει έως και 6 μέτρα.

3_JCB_525-60-AGRI

Βασίλης Σοφός

455
0

Η JCB έχει ένα ατελείωτο χαρτοφυλάκιο από μηχανήματα και το 525-60 AGRI προστίθεται σε αυτήν για να ανταποκριθεί σε άλλη μία -ή πολλές- απαιτήσεις του επαγγελματία. Το νέο JCB 525-60, το οποίο φέρει τα τυπικά χαρακτηριστικά των σειρών «πλήρους μεγέθους» διαθέτει μέγιστο ύψος ανύψωσης 6 μ. και μέγιστη ικανότητα φορτίου 2,5 τόνους και είναι εξαιρετικά συμπαγές καθώς έχει πλάτος μόλις 1,84 μ. και ύψος 1,97 μ., διαστάσεις που του επιτρέπουν την πρόσβαση και χρήση ακόμη και στους πιο μικρούς χώρους.

Κινητήρας Kohler

Το 525-60 είναι εξοπλισμένο με το νέο κινητήρα Stage V «JCB by Kohler» που αποδίδει σχεδόν 74 ίππους για ευκολότερη ανύψωση και υψηλότερες ταχύτητες, με τους μηχανικούς να μεριμνούν όμως το προφίλ του καπό για εξασφάλιση όμοιας ορατότητας με εκείνη των προηγούμενων εκδόσεων.



Ο κινητήρας δε χρειάζεται DEF, κάνοντας τη συντήρηση πιο εύκολη. Υπάρχει ένα φίλτρο σωματιδίων (DPF) για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων και την ικανοποίηση των απαιτήσεων της Φάσης 5, ενώ η στρατηγική ενεργητικής αναγέννησης του DPF προσφέρει μέγιστη παραγωγικότητα και μειώνει το χρόνο διακοπής λειτουργίας.

Στο μοντέλο AGRI, η υδροστατική μετάδοση 2 ταχυτήτων διαθέτει το βασικό κιβώτιο της JCB με μέγιστη ταχύτητα 25 χ.α.ω, ενώ στο μοντέλο AGRI PLUS τοποθετείται μεγαλύτερο κιβώτιο ταχυτήτων με αντίστοιχου επιπέδου προσφερόμενη πρόσφυση και δύναμη (τελική έως και 30 χ.α.ω.), επομένως μπορεί να προσφέρει καλύτερες επιδόσεις στο δρόμο ή στο χωράφι. Το κιβώτιο ταχυτήτων, μεταξύ άλλων, λειτουργεί παράλληλα με τα φρένα και, όπως δηλώνει η εταιρεία, η απελευθέρωση στο πεντάλ του φρένου προσφέρει εξαιρετική ευελιξία και μεγαλύτερη ισχύ κατά τις εργασίες φόρτωσης ή εκ νέου χειρισμού.

Έλεγχος όλων από ένα joystick

Η τεχνολογία αυτόματου ελέγχου της JCB, που παρέχεται με το μοντέλο AGRI PLUS και με τη βοήθεια του τζόιστικ, μπορεί να δονήσει γρήγορα τον κάδο (ή το πιρούνι του λιπάσματος), έτσι ώστε να αποβληθούν γρήγορα τα υπολείμματα των καλλιεργειών.

Για καλύτερη συγκράτηση φορτίου και άνεση χειριστή (μαζί με τους ταχύτερους κύκλους και τους μικρότερους χρόνους μεταφοράς), τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με το καινοτόμο προαιρετικό σύστημα Smoothride (SRS), το οποίο απομονώνει τη μπούμα και το φορτίο από τις κινήσεις του πλαισίου.



Στον προαιρετικό εξοπλισμό διατίθεται και το μεταβλητών σχέσεων κιβώτιο DualTech VT που επιτρέπει στους χειριστές να προκαθορίζουν μια ταχύτητα προς τα εμπρός, ένα σημαντικό πλενονέκτημα για όσους κάνουν εκτεταμένη χρήση υδραυλικών συνδέσμων.

Για μέγιστη πρόσφυση και απόδοση σε μαλακό και λασπώδες έδαφος, η κατασκευάστρια εξόπλισε βέβαια τα μηχανήματα με τετρακίνηση και διαφορικό 4WD. Χαρακτηριστικά των «μεγάλων» σε συμπαγείς διαστάσεις Οι μικρές διαστάσεις του 525-60 προσφέρουν μια μεγαλύτερη ικανότητα ελιγμών, δίνοντας τη δυνατότητα στον χειριστή να μπορεί να έχει πρόσβαση σε πολύ περιορισμένους χώρους, όπως υπόστεγα και βοηθητικά κτίρια. Οι χειριστές μπορούν να κάνουν ελιγμούς γρήγορα και εύκολα κάνοντας αλλαγές κατεύθυνσης με βάση το μοχλό της κολόνας τιμονιού και το μοχλό που είναι τοποθετημένο στο τζόιστικ.



Το συμπαγές μεταξόνιο προσφέρει μικρή ακτίνα στροφής σε στενούς χώρους και ανώτερου επιπέδου ευελιξία, ενώ όλες οι λειτουργίες της μπούμας ελέγχονται από ένα μόνο τζόιστικ, εξοπλισμένο με αναλογικό έλεγχο της επέκτασης δύο σταδίων που εγγυάται την ομαλή λειτουργία και τον ακριβή έλεγχο της κίνησης.

Τρεις λειτουργίες διεύθυνσης και σύγχρονη καμπίνα

Ο τηλεσκοπικός φορτωτής 525-60 AGRI προσφέρει τρεις χειροκίνητες επιλογές λειτουργίας διεύθυνσης. Η ρύθμιση στους δύο τροχούς είναι ιδανική για οδήγηση στο δρόμο, ενώ η λειτουργία για κίνηση και των τεσσάρων εγγυάται εξαιρετική ευελιξία σε περιορισμένους χώρους, με τη λειτουργία διεύθυνσης τύπου κάβουρα να έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που να διευκολύνει την προσέγγιση με το όχημα παρουσία τοίχων και κτιρίων. Τα μηχανήματα είναι εξοπλισμένα με μια μεγάλη, ήσυχη και ευρύχωρη καμπίνα με μεγάλη πόρτα πρόσβασης.



Στο εσωτερικό της καμπίνας υπάρχει ηχείο ραδιοφώνου, θέρμανση εξαερισμού 7 ταχυτήτων και ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος κάτω από το κάθισμα. Παράλληλα, η ρυθμιζόμενη κολόνα τιμονιού επιτρέπει στον χειριστή να επιλέγει εύκολα την πιο άνετη θέση, στην προαιρετική τηλεσκοπική ρύθμιση. Για να επιτευχθεί γρήγορα η ιδανική θερμοκρασία για τους χειριστές, η καμπίνα προσφέρει διαισθητική εργονομία παρόμοια με εκείνη αυτοκινήτου, νέα όργανα και οθόνη TFT υψηλής ανάλυσης, ενώ οι έξυπνα τοποθετημένοι διακόπτες ελέγχου έχουν οπίσθιο φωτισμό για εύκολη αναγνώριση τη νύχτα.



Για το τέλος, αξίζει να σημειωθεί η ορατότητα που προσφέρει η καμπίνα, ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά σε αυτή την κατηγορία μηχανημάτων. Χάρη στη μεγάλη οροφή, το ανοιγόμενο πίσω παράθυρο, το αναδιπλούμενο επάνω τμήμα της πόρτας και τον συμπαγή κινητήρα με κεκλιμένο καπό χαμηλού προφίλ, ο χειριστής δε θα απαιτήσει κάτι παραπάνω, ενώ σε αυτό έχει συμβάλει και ο αποκλειστικός πίσω βραχίονας αλλά και ο σχεδιασμός του πλαισίου. Σημειωτέον ότι το όχημα είναι εξοπλισμένο με το σύστημα τηλεματικής JCB LiveLink για έλεγχο του στόλου και των λειτουργίες συντήρησης.

  • ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
  • JCB
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία