BACK TO
TOP
Green reports

Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΕΕ

Έλεγχο, προκειμένου να διερευνήσει κατά πόσον είναι αποτελεσματική η στήριξη που παρέχουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια διενεργεί το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

0
0

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνιστά τον τομέα στον οποίο καταναλώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η αιολική και ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια αποτελούν σήμερα τις δύο σημαντικότερες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό και βρίσκονται πολύ κοντά στο να καταστούν οι δύο φθηνότεροι τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ελεγκτές θα αναλύσουν τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση των στρατηγικών που εφαρμόζουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη για την αιολική και την ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια από το 2009 και εντεύθεν, καθώς και την ενωσιακή και την εθνική χρηματοδότηση που διατίθενται για την ανάπτυξή τους.

«Η αιολική και η ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια είναι οι δύο από τις πηγές ανανεώσιμης ενέργειας που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, οι οποίες παρουσιάζουν μακράν την πλέον δυναμική ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ο George Pufan, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για τον έλεγχο. «Διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ενεργειακού μας μείγματος, επομένως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε αν η στρατηγική που εφαρμόζεται και η στήριξη που παρέχεται είναι αποτελεσματικές.»

Κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, για την υποστήριξη αυτής της στροφής προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, περιλαμβανομένων των επενδύσεων σε ανανεώσιμες ενέργειες, στην ενεργειακή απόδοση και στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, από το σύνολο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, προορίζεται ποσό ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ. Περαιτέρω 58,5 δισεκατομμύρια ευρώ πρόκειται να διατεθούν για έξυπνα συστήματα διανομής, αποθήκευσης και μεταφοράς.

Οι ελεγκτές θα επισκεφθούν τέσσερα κράτη μέλη, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πολωνία. Η έκθεση ελέγχου αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές του 2019.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία