BACK TO
TOP
Profi

Το επόμενο βήμα στη γεωργία ακριβείας αναζητά η Τractorgps

Πραγματοποιώντας την ενσωμάτωση των βασικών τεχνολογιών GPS και έχοντας θέσει τα θεμέλια για την εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας στους ελληνικούς αγρούς, η Tractorgps υποστηρίζει πως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή με το επόμενο βήμα είναι η περαιτέρω μείωση του ανθρώπινου λάθους.

imetos-new

Βασίλης Σοφός

115
0

Προσεγγίζοντας διαφορετικά προβλήματα, η αυτοματοποίηση παρελκομένων, η αυτόματη πλοήγηση και οι αγρομετεωρολογικοί σταθμοί ανοίγουν το δρόμο δίνοντας λύσεις για μία πιο στοχευμένη γεωργία.



Οι καιρικές συνθήκες αποτελούν τον κυρίαρχο αστάθμητο παράγοντα και ταυτόχρονα την μεγαλύτερη απειλή των αγροτικών καλλιεργειών. Οι αγρομετεωρολογικοί σταθμοί είναι σύγχρονα συστήματα που βοηθούν στην καλύτερη λήψη αποφάσεων αλλα και στην έγκαιρη πρόγνωση προβλημάτων.



Συνδεδεμένοι πάντα με smartphone, Η/Υ αλλά και με GPS της Trimble, μπορούν να δίνουν προειδοποιήσεις στον αγρότη για την καταλληλότητα των συνθηκών εργασίας, όπως στον ψεκασμό, την άρδευση, τη σπορά ή τη λίπανση, ανάλογα με τις ανάγκες της καλλιέργειας.



Η σειρά αγρομετεωρολογικών σταθμών iMetos της Pessl Instruments, διαθέτει διάφορα είδη αισθητήρων για να προσφέρει πληθώρα περιβαλλοντικών και εδαφολογικών μετρήσεων, ανάλογα με τις ανάγκες του παραγωγού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το ίδιο χωράφι, μπορεί κάποιος να στοχεύσει στην αποτελεσματικότερη φυτοπροστασία μέσω της μικρο-κλιματικής πρόγνωσης καιρού και των μοντέλων παρακολούθησης ασθενειών, ενώ ένας δεύτερος που το μεγαλύτερο κόστος του είναι η άρδευση, μπορεί να στοχεύσει στην αυτοματοποίηση της άρδευσης μέσω της χρήσης αισθητήρων εδάφους και της πλατφόρμας της Tractorgps.



Στην προσπάθεια για μείωση των ανθρώπινων λαθών, τα συστήματα αυτόματης πλοήγησης GPS, στρίβουν και καθοδηγούν με ακρίβεια εκατοστού, οχήματα και παρελκόμενα, «hands-free».

Τα αποτελέσματα της τέλειας ευθυγράμμισης των παρελκομένων που προσφέρει η αυτόματη πλοήγηση βελτιώνουν συνολικά την απόδοση της αγροτικής εργασίας, μειώνοντας τον χρόνο εργασίας και αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγικότητα.

Η χρήση τεχνολογιών αυτόματης πλοήγησης έχει ιδιαίτερη σημασία στις εργασίες σποράς και φύτευσης, όπου η ακρίβεια, επηρεάζει σημαντικά όλη την εξέλιξη της καλλιέργειας.

Εξειδικευμένες λύσεις αυτόματης πλοήγησης, όπως τα Trimble Ez-Pilot, Ez-Pilot PRO & Autopilot μπορούν να καλύψουν κάθε είδος καλλιέργειας και εργασίας. Ένα ακόμη κρίσιμο σημείο στην σωστή διαχείριση των παρελκομένων βρίσκεται κατά την εργασία των μηχανημάτων σε παράγωνα χωράφια.

Πολύ συχνά παρατηρούνται κενά, και αλληλοεπικαλύψεις σπόρων, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων σε μικρά, παράγωνα χωράφια και κυρίως στα σύνορα των χωραφιών.

Τα GPS της Trimble συνδεδεμένα με τα γεωργικά παρελκόμενα, μπορούν να διαχειριστούν με ευκολία παρόμοιες συνθήκες ελέγχοντας αυτόματα τους τομείς του παρελκομένου.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα χαρτογράφησης, η οθόνη του GPS δίνει εντολή στο παρελκόμενο να ανοιξει/κλείσει όταν είναι απαραίτητο αλλά και να μεταβάλλει την ποσότητα εφαρμογής αντίστοιχα.



Η σύνδεση των παρελκομένων με τα συστήματα GPS, ταυτόχρονα επιτρέπει την αυτόματη μεταβολή της ποσότητας, σύμφωνα με συγκεκριμένες ζώνες διαχείρισης εντός του χωραφιού, οι οποίες έχουν προκαθοριστεί απο ειδικούς Χάρτες Εφαρμογής.

Ο χρήστης μπορεί να ορίσει στο παρελκόμενο διαφοροποιημένες δόσεις σε κάθε σημείο του χωραφιού, ώστε να αντιμετωπίσει στοχευμένα κατά τόπους προβλήματα λίπανσης/φυτοπροστασίας/σποράς.

Η Tractorgps μέσω της Trimble, διαθέτει πολλαπλά πρωτόκολλα σύνδεσης με παρελκόμενα παρέχοντας την μοναδική δυνατότητα αυτοματοποίησης μηχανηματων μη-ISOBUS, προσφέροντας λύσεις που προσαρμόζονται σε όλους τους τύπους παρελκομένων, ανεξαρτήτως παλαιότητας ή κατασκευαστή.

Συγκεκριμένα παρέχει αυτόματο τμηματικό έλεγχο και έλεγχο ποσότητας μέσω πρωτοκόλλων:

■ISOBUS, για σύγχρονα παρελκόμενα ISO
■TUVR για σύγχρονα μη-ISOBUS μηχανήματα (Bogbale, Kuhn, Kverneland, Amazone, Sulky, κ.α)
■ FIELD-IQ, για μηχανήματα παλιάς γενιάς

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία