BACK TO
TOP
Profi

Το Valtra T254 Versu SmartTouch το μεράκι των μηχανικών

Η Valtra δίνει αρκετή βαρύτητα στο σχεδιασμό των τρακτέρ, κατασκευάζοντας και πρωτότυπα οχήματα έτοιμα για το μέλλον. Η σειρά T4 όμως δεν έμεινε στα χαρτιά των μηχανικών, οι οποίοι παινεύονται για τον κινητήρα και την άνετη καμπίνα.

valtra

Βασίλης Σοφός

42
0

Ύστερα από μια «αμφιταλάντευση» σχετικά με την ονομασία του νέου της τρακτέρ, η Valtra με το T254 προχωράει ένα βήμα παραπέρα, κατασκευάζοντας ένα πλήρες σε εξοπλισμό και ισχυρό τρακτέρ με 211 ίππους (σύμφωνα με το φυλλάδιο της εταιρείας), με μέγιστη ισχύ τους 235. Η απόλυτη αλήθεια όμως είναι πως αποδίδει 271 ολόκληρα άλογα στις περιπτώσεις που ξεκινά με δύναμη ώθησης.



Το ωραίο «γρύλισμα» του Valtra προέρχεται από ένα εξακύλινδρο μοτέρ 7,4 λίτρων της εταιρείας AGCO. Μολονότι πάντως το T254 Versu αποτελεί τη ναυαρχίδα στη γκάμα των τρακτέρ της εταιρείας, δεν προσφέρεται με αδιαβάθμητο κιβώτιο ταχυτήτων.

Την επιλογή αυτή την δίνει το αμέσως κατώτερομοντέλο, το T234 Direct. Η πρώτη δοκιμή για το Valtra πραγματοποιήθηκε στο δρόμο δοκιμών DLG με απενεργοποιημένη τη λειτουργία ώθησης που διαθέτει το τρακτέρ. Εκεί απέδωσε 174 από τους 211 ίππους της ονομαστικής ισχύος.

Με τη λειτουργία ώθησης του κινητήρα η απόδοση αυξήθηκε κατά 20 ίπους. Στο στάδιο 2 των δοκιμών (το τρακτέρ χρειάζεται να κινείται με pto και με 350 Nm ροπής στα 30 χλμ/ώρα, στην ιπποδύναμη προστέθηκαν άλλοι 16 ίπποι.



Η συνολική απόδοση με βάση τα παραπάνω διαμορφώνεται στους 232 ίππους, ισχύς πάρα πολύ καλή για το Valtra. Η δοκιμή DLG έδειξε πολύ καλά αποτελέσματα και στη καμπύλη ισχύος. Η αυξημένη κατά 50% ροπή, όσο η ταχύτητα έπεφτε κατά 48%, καθώς και η μέγιστη ροπή των 883Nm (928Nm σε λειτουργία ώθησης) θεωρούνται πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, ειδικά όταν το τρακτέρ επιτάχυνε με πάνω από 1500 σ.α.λ. στο χωράφι.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο Profi Νοεμβρίου που κυκλοφορεί.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία