BACK TO
TOP
Profi

Πίσω στο παιχνίδι επιστρέφει η Claas με την Rollant 540

Από την Rollant 46, τη δετική-best seller της Claas φτάνουμε στο σήμερα όπου η εταιρεία φιλοδοξεί να ανακτήσει πάλι το χαμένο έδαφος με την Rollant 540, ένα ολοκληρωμένο μηχάνημα χορτοδεσίας που ανταποκρίνεται σε κάθε ανάγκη του σύγχρονου αγρότη.

claas_rollant_5

Βασίλης Σοφός

47
0

Όπως μας λέει η εταιρεία, η τελευταία γενιά της στρογγυλής χορτοδετικής έχει βελτιωθεί σημαντικά και ολοκληρωτικά σε σχέση με τους προκατόχους, κοιτώντας στα μάτια τους ανταγωνιστές όπως είναι η McHale και η Lely Welger (τώρα πια υπό τις μάρκες Massey Ferguson και Fendt) με τις αντίστοιχου επιπέδου χορτοδετικές τους.



Η Claas αναφέρει επίσης ότι έχει αναπτύξει τα μηχανήματά της σύμφωνα με την εμπειρία που έχει αποκομίσει από τις πολυάριθμες δοκιμές πρωτότυπων μηχανημάτων που έχει κάνει σε Αγγλία και Ιρλανδία.

Η Rollant 540 είναι ικανή να ανταπεξέλθει σε μεσαίες και μεγάλες εκμεταλλεύσεις, με τρεις εκδόσεις διαθέσιμες ανάλογα τις ανάγκες ( Roto Feed, Roto Cut και Roto Comfort), χωρίς όμως έκδοση Uniwrap combi. Στην έκδοση RC Comfort, η Rollant 540 διαθέτει μεταξύ άλλων υδραυλικά συστήματα με ανίχνευση φορτίου και αυτόματο άνοιγμα/κλείσιμο πόρτας.



Επίσης, τα μοντέλα της έκδοσης είναι συμβατά με δίχτυ αλλά και με ταινία. Το σασί του μοντέλου 540 είναι από την αρχή σχεδιασμένο, με τη δετική να ζυγίζει τώρα μισό τόνο παραπάνω από τον προκάτοχο Rollant 374. Βαρύτερο είναι και το μπροστινό μέρος του νέου μοντέλου.

Εκεί υπάρχει ένας νέος σχεδιασμός κυλίνδρου που χρησιμοποιεί σφηνοειδείς άξονες για να μεταφέρει την κίνηση από τους μεγαλύ-τερους οδοντωτούς τροχούς. Τέσσερις από τους 15 κυλίνδρους που «παίρνουν» τα μεγάλα φορτία είναι εξοπλισμένοι με διπλά ρουλεμάν και άξονες 50 χιλιοστών. Η Claas προσφέρει μάλιστα το σύστημα κυλίνδρων MPS II ( Σύστημα μέγιστης πίεσης) ως επιλογή σε όλες τις εκδόσεις του Rollant 540.



Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στους τρεις κυλίνδρους να μετακινούνται μέσα στο θάλαμο έτσι ώστε να μπορούν να έρχονται σε επαφή με το δεμάτι, συμπιέζοντάς το από τα 0,90 εκατοστά και έπειτα κινούμενοι σταδιακά προς τα έξω όσο η μπάλα μεγαλώνει σε μέγεθος και φτάνει μέγιστη διάμετρο 1,22 μέτρα. Το σανό συλλέγεται και οι τέσσερις σειρές δοντιών δουλεύουν με 140 στροφές ανά λεπτό με μια πρέσα με διπλούς κυλίνδρους είναι τοποθετημένη στο θάλαμο.

Οι εκδόσεις RC έχουν συνολικά 15 μαχαίρια και όχι 25 που διαθέτουν οι δεματικές 454/455 με τους 16 κυλίνδρους. Σημειωτέον ότι τα μαχαίρια έχουν προστασία ελατηρίου από ξένα αντικείμενα που μπορεί να εισέλθουν στον θάλαμο. Διαθέσιμο στον στάνταρντ εξοπλισμό είναι και το πάτωμα που ρίχνει το δεμάτι, το οποίο ανοίγει μπροστά με έλεγχο μέσα από την καμπίνα. Το σύστημα δεσίματος έχει ανανεωθεί, δένοντας και διανέμοντας με αναβαθμισμένο τρόπο.

Σύνοψη

Μολονότι ο αριθμός 540 παραπέμπει στα μεγαλύτερα μοντέλα μηχανών δεματιάσματος, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία μεσαίας κατηγορίας δεματική όπως μας λέει η Claas. Πέρα από τους ενισχυμένους κυλίνδρους, το μηχάνημα έχει αποκτήσει μεγαλύτερο βάρος, Ενδεικτικά, ζυγίζει 500 κιλά περισσότερο από το μοντέλο 374.

Δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στη διαδικασία απομάκρυνσης του ξερού άχυρου και οποιαδήποτε έλλειψη που μπορεί να υπάρχει το 540 σίγουρα στο μέλλον θα αποκατασταθεί.

Τα μηχανήματα της Claas διαθέτει στην ελληνική αγορά η εταιρεία Γ. Χίγκας ΑΒΕΕ (2310/780866)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία