Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Profi

Μια διαφορετική προσέγγιση στο αυτόματο άρμεγμα

Για τα μεγάλα κοπάδια, φαίνεται πως υπάρχουν λιγότερες αυτοματοποιημένες επιλογές αρμέγματος. Οπότε τι κάνει κάποιος σε μια πιο μεγάλη μονάδα, αν θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο της αυτονομίας;

fullwood_site

Βασίλης Σοφός

287
0

Για τις μικρές και μεσαίου μεγέθους κτηνοτροφικές μονάδες, τα ρομπότ αρμέγματος αποτελούν την σχετικά πιο δημοφιλή επιλογή, για να ξεπεράσει κάποιος το πρόβλημα του περιορισμένου εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Με έναν μικρότερο αριθμό ρομπότ, τα οποία δουλεύουν 24/7, όλα κυλούν ομαλά, όμως αν αρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των κουτιών, τότε ξαφνικά το πολύ πρωινό ξυπνητήρι θα αρχίσει να χτυπάει. Με τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις όμως τι γίνεται;Τόσο η DeLaval όσο και η Gea έχουν αυτοματοποιήσει την διαδικασία αρμέγματος σε μια περιστρεφόμενη σάλα, όμως η Fullwood Packo διάλεξε μια διαφορετική προσέγγιση, την οποία ονόμασε Batch Milking 4.0.

Μόνο ένας άνθρωπος από το προσωπικό είναι απαραίτητος για να τρέξει το όλο σύστημα, ενώ η τεχνολογία αυτοπροσώπως αξιοποιεί το μονoκάμπινο ρομπότ, που έχει αποδείξει την αξία του, Merlin 2. Στην καρδιά του συστήματος βρίσκεται μια κυκλική αυλή στην οποία συγκεντρώνονται μέχρι και 100 αγελάδες.

Οι καμπίνες αρμέγματος τοποθετούνται σε ένα ημικύκλιο που περιβάλει την μισή αυλή. Βγαίνοντας από τα κουτιά αυτά, μετά το άρμεγμα, οι αγελάδες βρίσκονται σε ένα μονοπάτι, το οποίο τους επιτρέπει να επιστρέψουν στον χώρο όπου κοιμούνται. Το ίδιο εξωτερικό μονοπάτι χρησιμοποιεί και το προσωπικό ως πρόσβαση στις καμπίνες αρμέγματος.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο Profi Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία