BACK TO
TOP
Profi

Ο πράσινος «μπαλαδόρος» της Fendt Rotana 130FXtra

Η AGCO ολοκλήρωσε στα τέλη του 2017 την εξαγορά του τμήματος χορτονομής-χορτοδεσίας της Lely, μία κίνηση που επέτρεψε στον αμερικανικό όμιλο να διευρύνει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο των προσφερόμενων προϊόντων της. Με τα χρώματα της Fendt, λοιπόν, κυκλοφόρησαν ήδη, και στην Ελλάδα, οι χορτοδετικές πρέσσες σταθερού θαλάμου Rotana 130FXtra για τρακτέρ από 80 ίππους.

news-9-high_2

Βασίλης Σοφός

65
0

Οι χορτοδετικές Fendt Rotana 130 FXtra αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης οικογένειας μηχανημάτων που περιλαμβάνουν το βασικό μοντέλο 130F και το F Combi που συνδυάζει χορτοδεσία και τύλιξη.

Ξεκινώντας από το συλλέκτη πλάτους 2,25 μέτρων, η Fendt πρόσεξε ώστε να μην υπάρχουν πολλά κινούμενα και φθειρόμενα εξαρτήματα, ώστε να συντηρείται ευκολότερα. Διαθέτει πλέον πέντε ράβδους για τζίνια πάχους 5,6 mm ενώ το διάκενο ανάμεσα στα δόντια έχει μειωθεί σε 64 mm για να μην μένουν στελέχη αμάζευτα στο χωράφι.

Για ρότορα, το 130 F Xtra χρησιμοποιεί XtraCut 13 ή XtraCut17 (προαιρετικός ο XtraCut 25). Στην περίπτωση του XtraCut 13, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ή όχι της χρήσης τράπεζας κοπής. Ο ρότορας XtraCut 17 επιτυγχάνει θεωρητικό μήκος κοπής ίσο με 67,5 mm και διαθέτει δυνατότητα εμπλοκής επιμέρους συστοιχιών μαχαιριών αποτελούμενων από 0, 8, 9 ή 17 μαχαίρια.

Όλες οι χορτοδετικές μηχανές κυλινδρικών δεματιών με τράπεζα κοπής συνοδεύονται από ψευδο-μαχαίρια που επιτρέπουν τη λειτουργία χωρίς μαχαίρια, αποτρέποντας τις απώλειες λόγω θρυμματισμού και προστατεύοντας την τράπεζα κοπής από τη φθορά.


Το σύστημα VarioNet για χορτοδεσία με δίχτυ είναι συμβατό με όλα τα συνήθη πλάτη διχτυού (από 1,18 έως και 1,35μ.), ενώ το σύστημα EasyLoadSystem βοηθά στην εύκολη προσθήκη ρολών.

Στην περίπτωση του XtraCut 25 (συστοιχία έως 25 μαχαίρια) o ρότορας είναι σχεδιασμένος για πολύ μεγάλες συγκομιδές. Ενώ, όταν απαιτούνται πολύ λεπτές στρώσεις η τροφοδοσία του θαλάμου δεματιών γίνεται με μήκος κοπής ίσο με 45 mm, για την παραγωγή δεματίων πολύ υψηλής πυκνότητας.

Σε αυτήν την περίπτωση ο εργοστασιακός εξοπλισμός περιλαμβάνει πλατφόρμα Hydroflex που δρα κατά των εμφράξεων, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία. Το σωστό «πιάσιμο» εξασφαλίζει τη σωστή περιστροφή, λέει παράλληλα η Fendt, πριν αναφερθεί στους 18 χαλύβδινους κυλίνδρους PowerGrip.


Στα εξοπλισμένα με ISOBUS τρακτέρ ο χειριστής μπορεί να επιλέξει είτε το τερματικό E-Link Pro με την έγχρωμη κάμερα είτε το Varioterminal.

Τρία από τα νεύρα των κυλίνδρων PowerGrip βρίσκονται πάντα σε επαφή με το δεμάτι, εξασφαλίζοντας τη σωστή περιστροφή του. Η μεγάλη δεξαμενή τροφοδοτεί βούρτσες ή σφουγγάρια, τα οποία απλώνουν το λιπα- ντικό ομοιόμορφα στον ιμάντα.

Επιπλέον χαρακτηριστικά της χορτοδετικής είναι η μηχανική ασφάλιση του διαφράγματος με μετρητή πυκνότητας δεματιού, η ενισχυμένη, απείρως ρυθμιζόμενη μπάρα έλξης, η μονάδα τύλιξης με ρυθμιζόμενη τάνυση της πλαστικής μεμβράνης και η ρηχή γωνία κλίσης στον θάλαμο δεματιών.


Σε περίπτωση έμφραξης, το οπίσθιο τμήμα της πλατφόρμας κοπής χαμηλώνει 500mm.

Τη γκάμα των χορτοδετικών πρεσών της Fendt συμπληρώνουν οι πρέσες μεταβλητού θα λάμου με τα μοντέλα 4160 V, 4160 V Xtra, 4180 V και 4180 V Xtra, και Rotana 160V Combi. Οι χορτοδετικές μηχανές κυλινδρικών δεματιών μεταβλητού θαλάμου της Fendt προσφέρουν πολλαπλές επιλογές εξοπλισμού και δυνατότητες διαισθητικού ελέγχου.

Τέλος να σημειωθεί πως οι χορτοδετικές μπορούν να ρυθμιστούν από την καμπίνα του τρακτέρ, μέσω του ISOBUS και του Varioterminal, που διαθέτουν τα τρακτέρ Fendt Vario.


-Fendt Rotana 130FXtra
Δέσιμο Δέστρα διχτυού VarionetΜέγιστη
δύναμη ανά σώμα, Easy Load System ELS,
πρόσθετος συγκρατητήρας ρολού διχτυού
-----------------------------------------------------------
Τράπεζα/ρότορας Επιλογές XtraCut – 13,
XtraCut – 17 ή XtraCut – 25. Πιθανό μήκος
κοπής 90 / 70 / 45 mm
-----------------------------------------------------------
Μπάρα έλξης Ρυθμιζόμενου ύψους, σταθερή
κοτσαδούρα με κρίκο μπάρας έλξη
-----------------------------------------------------------
Χειριστήρια E-Link Control (στάνταρ), προ-
αιρετικά E-Link Pro και ISOBus
Ελάχιστη ιπποδύναμη τρακτέρ 80
-----------------------------------------------------------
Στοιχεία κατασκευαστή

Τα μηχανήματα της Fendt διαθέτει στην ελληνική αγορά η εταιρεία KOUIMTZIS Group (τηλ. 2310/792222)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία