BACK TO
TOP
Profi

Γεωργία συντήρησης στο Bedfordshire με μειωμένες περασιές

Η µείωση των αρόσεων, η βελτίωση των logistics και η ενίσχυση της ακρίβειας εφαρµογής είναι βασικά χαρακτηριστικά στα οποία προσανατολίζονται οι ευρωπαϊκές εκµεταλλεύσεις για να περικόψουν τα πάγια έξοδα. Μία διαδικασία που ανοίγει νέες προοπτικές στον κλάδο των τρακτέρ µεγάλης δύναµης, όπως φαίνεται από έµπειρους µάνατζερ εκµεταλλεύσεων

profi_kentriki_foto_44-45

58
0

Επιφορτισµένος µε το να οδηγήσει τις την εκµετάλλευση Woburn στο µέλλον, ο µάνατζερ Will Haupt έχει έρθει αντιµέτωπος µε µερικές δύσκολες αποφάσεις από τότε που ανέλαβε τη διαχείριση των 23.500 στρεµµάτων πριν ένα χρόνο. Το πρώτο του βήµα ήταν να κατευθύνει την εκµετάλλευση σε πρακτικές γεωργίας συντήρησης ώστε να περιοριστούν τα πάγια κόστη.

«Όταν ήρθα, η εκµετάλλευση ήταν σε καλή θέση να προχωρήσει µπροστά χάρη στις προσπάθειες του προκατόχου µου που συνταξιοδοτήθηκε. Είχε επιτυχώς επιλέξει να στραφεί από κυλυόµενη άροση σε εις βάθος µίνιµουµ άροση και εστίασα αµέσως στο να εξελίξω την τελευταία προς την κατεύθυνση ενός άµεσου συστήµατος σποράς» λέει ο W. Haupt.

Είναι µια φιλοσοφία µε σκοπό να αναπτυχθεί περαιτέρω η αποτελεσµατικότητα σε µια σειρά από βασικές περιοχές, παρόλο που ο W. Haupt και η οµάδα του υιοθετούν µια µακροπρόθεσµη, προοδευτική προσέγγιση.

«Λιγότερα περάσµατα συντείνουν σε βελτιωµένη δοµή του εδάφους καθώς η ποιότητα του συνεχίζει να βελτιώνεται. Στη συνέχεια µπορούµε να καταφύγουµε σε µεγαλύτερη χρήση εφαρµογών µε ποικίλους ρυθµούς, µέσα από τη βοήθεια ασύρµατης µεταφοράς δεδοµένων από το γραφείο της φάρµας στα µηχανήµατα και µε στόλο τηλεµατικής να καλυτερέψουµε τον εφοδιασµό σε όλη τη φάρµα», τόνισε. Και όταν µιλάµε για εκµετάλλευση εδώ µιλάµε για 190 χωράφια σε ακτίνα 10 µιλίων.

Στην καλλιέργεια του φθινοπώρου βρίσκουµε µια εναλλαγή σταριού, κριθαριού, ελαιοκράµβης, βρώµης και φασολιών.
Σε εκείνες που έχουν σπαρεί την άνοιξη συναντάµε στάρι, κριθάρι, βρώµη ενώ η πρόσφατη εισαγωγή άλλων καλλιεργειών κάλυψης, έχει επιτρέψει στη βιολογία εδάφους να αναπτυχθεί, µε τη συνδροµή προβάτων για βόσκηση κατά τη διάρκεια του χειµώνα.

H προετοιµασία για τη σπορά είχε ακολουθήσει την έµφαση σε εις βάθος µίνιµουµ άροση, που επικεντρώθηκε σε επιχείρηση µε τρία περάσµατα χρησιµοποιώντας µια έξι µέτρων Väderstad Top Down, που ακολουθήθηκε από πρέσα και στη συνέχεια έγινε σπορά µε µια Horsch Sprinter έξι µέτρων. Αποδείχτηκε ένα σύστηµα που απορρoφούσε µεγάλη ιπποδύναµη, µε ένα Quadtrac STX470 να έχει αναλάβει τη δουλειά. Ένα John Deere 8370RT φρόντισε το υπέδαφος και τη δευτερεύουσα, πιο κοντά στην επιφάνεια καλλιέργεια, ενώ έµα 7290R χειρίστηκε τη σπορά.

Για τη σπορά, ο µάνατζερ επέλεξε µία σπαρτική Horsch Avatar.
«Εξασφαλίσαµε ένα µοντέλο έξι µέτρων για το φθινόπωρο του 2018 µε αυτόµατο ξεκίνηµα και σταµάτηµα και δυνατότητα µεταβαλόµενης σποράς. Το Avatar έχει δουλέψει µαζί µε το Sprinter και έχει σπείρει 8.000 στρέµµατα καλλιεργειών, συν τις σπορές κάλυψης και φρόντισε τη σπορά της άνοιξης. Ακόµη, µε τοποθέτηση λιπάσµατος (starter), οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες έκαναν πολύ δυναµική αρχή ώστε να ξεπεράσουν τον όποιο ανταγωνισµό».

Ο W. Haupt παραδέχεται ότι δεν υπάρχει γρήγορη λύση στο να αναζητά κανείς αποδόσεις από τη γεωργία συντήρησης, ούτε µπορεί κανείς να «κόψει δρόµο». «Κάθε τύπος εδάφους ανταποκρίνεται διαφορετικά και η πορεία προς ένα σύστηµα µηδενικής άροσης ξεκινά µε λιγότερα περάσµατα µε το άροτρο και όχι επιλέγοντας την τακτική του ενός περάσµατος. Και ευτυχώς, έχω στη διάθεσή µου πολλές επιλογές ανάµεσα στα υπάρχοντα µηχανήµατα», αναφέρει. H εκµετάλλευση επιπλέον ενίσχυσε τα συστήµατα GPS και τα αρχεία από το χωράφι µε την εισαγωγή του Gatekeeper, ενώ τα τρακτέρ και τα µηχανήµατα επιτηρούνται µέσω της διαδικτυακής τηλεµατικής εφαρµογής MyJohnDeere. Ένα σύστηµα δορυφόρων RTK προετοιµάζεται για να είναι έτοιµο µέσα στο 2019 και ενώ η δραστηριότητα στη φάρµα, αφουγκραζόµενη και τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος περιλαµβάνεται στην ατζέντα του W. Haupt, η βασική εστίαση είναι αµιγώς στο µάνατζµεντ.

Σύνοψη: Η στροφή στις Φάρµες Woburn προς τη µειωµένη άροση είναι βασικό βήµα στην κατεύθυνση του περιορισµού των πάγιων εξόδων. Τελικά, οι προκλήσεις της απόφασης για εξ' ολοκλήρου άµεση σπορά καταγράφονται, ωστόσο σηµειώνεται ότι µόνο µέσα από την καταφυγή σε αυτή των χωραφιών που ενδείκνυνται, όπως και µέσα από την επένδυση σε άλλα συστήµατα υψηλής τεχνολογίας και σετ παραγωγικών εργαλείων, η επιχείρηση θα επωφεληθεί όσο γίνεται περισσότερο από τα κεφάλαια που έχει στη διάθεσή της.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία