BACK TO
TOP
Profi

Η εξάμετρη σπαρτική Sly Boss βασιλιάς στο χώρο της μηδενικής άροσης

Μια από τις σχεδόν νέες παρουσίες στον χώρο της µηδενικής άροσης είναι η εταιρεία Sly Agri,που βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο εµπορίας των κατασκευασµένων στη Γαλλία Sly Boss, εξοπλισµένα µε Αυστραλιανό υνί σπόρων. Εµείς δοκιµάζουµε την ολοκαίνουργια εξάµετρη σπαρτική Sly Boss των 6 µέτρων

30-31_2

29
0

Κόκορας κρασάτος και Castlemaine. Fosters και φουαγκρά. Θα µπείτε στον πειρασµό; Όχι; Το περιµέναµε. Αυτοί οι αυστραλογαλλικοί συνδυασµοί ίσως είναι µια ιδέα «γκουρµέ» για τον ουρανίσκο των παραδοσιακών αγροτών, παρόλ’ αυτά είναι ένας συνδυασµός που λειτουργεί για την Sly Agri. Τα τελευταία δύο χρόνια, η εταιρεία µε έδρα το Lincolnshire, συνδυάζει το αυστραλιανό υνί σπόρων µε το γαλλικό πλαίσιο και η σπαρτική Boss δηµιουργεί αίσθηση στον τοµέα αρόσιµης καλλιέργειας στο Ηνωµένο Βασίλειο.

Η Sly Agri, που ανήκει εξ ολοκλήρου στον George Sly, είναι ο διανοµέας της σπαρτικής Boss στη Μεγάλη Βρετανία για λογαριασµό της Sly France, στην οποία ο κύριος Sly έχει ποσοστό 33%. Μέχρι το τέλος του 2019 εκτιµά ότι θα υπάρχουν έως 15 σπαρτικές Boss στη Μεγάλη Βρετανία και, µε βάση τα τωρινά ερωτήµατα για το µηχάνηµα, οι νέες πωλήσεις δεν θα είναι πρόβληµα. Παρόλο που η ολοκληρωµένη σειρά µοντέλων εµφανίζεται ήδη στη βιβλιογραφία προϊόντων, ο κύριος Sly δίνει άµεσα έµφαση στις µονάδες 3-6 µ., µε σπορέα 9 µ. που έκανε το ντεµπούτο του στη SIMA 19 και δεν αναµένεται να φτάσει στη χώρα πριν από 2020.

Εποµένως, γιατί όλη η φασαρία; Για να δώσουµε µια εξήγηση, συµµετείχαµε σε µια ανοιξιάτικη επίδειξη στο Berkshire, όπου η δοκιµαστική εξάµετρη µονάδα της εταιρείας είχε το καθήκον να φυτεύει ανοιξιάτικο κριθάρι Planet σε πετρώδη αµµώδη άργιλο.

Προτού µιλήσουµε για αυτό, ας ρίξουµε µια µατιά στην καινούργια µονάδα υνιού.

Με απλά λόγια, η µονάδα υνιού διαθέτει τέσσερα µέρη - παράλληλο σύνδεσµο, µονό δίσκο υποτοµής, πλευρικό τροχό και τροχό πρέσας κλεισίµατος. Κάθε µονάδα έχει τον δικό της παράλληλο σύνδεσµο και µικρό υδραυλικό κύλινδρο, όπου ο τελευταίος πιέζει προς τα κάτω για να δίνει πίεση και µετά προς τα πάνω για να ανυψώνεται κάθε υνί µακριά από το χώµα όταν το µηχάνηµα φτάνει στο κεφαλάρι. Ας λάβουµε υπόψη ότι το βασικό πλαίσιο της σπαρτικής και οι πίσω τροχοί µεταφοράς παραµένουν στην καθορισµένη θέση µόλις βρεθούν στο χωράφι, καθώς τα µικρά µεµονωµένα έµβολα υνιών είναι υπεύθυνα για την ανύψωση/το χαµήλωµα στο κεφαλάρι.  Για τη µεταφορά των σπόρων από τη χοάνη στο υνί, ο Sly επιλέγει έναν µηχανισµό µέτρησης παρόµοιο µε εκείνον που χρησιµοποιεί η Horsch – η πρόσβαση είναι εξαιρετική, όπως αναφέρθηκε, και η βαθµονόµηση είναι παιχνιδάκι– που ρίχνει τους σπόρους σε έναν ή και στους δύο σωλήνες µεταφοράς. Ο αέρας από τον ανεµιστήρα οπίσθιας τοποθέτησης, που κινείται µέσω υδραυλικού συστήµατος, στέλνει τους σπόρους προς τα εµπρός προς τις διπλές κεφαλές διανοµής από όπου κατευθύνεται είτε στην εµπρόσθια είτε στη οπίσθια οµάδα υνιών. Είναι µια ευέλικτη διάταξη γιατί, για παράδειγµα, ο χειριστής µπορεί να αποφασίζει να χρησιµοποιεί µόνο τα πίσω υνιά, µε τα µπροστινά να µην ακουµπούν στο έδαφος, για φύτευση της ελαιοκράµβης (π.χ. σε απόσταση 32 cm) ή, εναλλακτικά, να αποµακρύνεται η καλλιέργεια υποστήριξης από τα υνιά για να φυτεύεται ανάµεσα στις σειρές ελαιοκράµβης που έχουν ήδη φυτευτεί. Ένα άλλο σενάριο είναι ότι, κατά τη σπορά των προστατευτικών καλλιεργειών, ο χειριστής µπορεί να χρησιµοποιήσει τη µία χοάνη/κεφαλής για µεγάλους σπόρους, ενώ η άλλη χοάνη/κεφαλή θα χρησιµοποιείται για τους µικρούς σπόρους. Υπάρχουν πολυάριθµες επιλογές.

 

Σύνοψη: Το συµπέρασµα είναι ότι, εάν σχεδιάζετε να συνεχίσετε τη δηµιουργία σποροκλινών που έχουν υποστεί επεξεργασία και θέλετε έναν σπορέα που θα ρίχνει σπόρους µε ταχύτητα 18+ χ.λ.µ./ώρα σε χιλιάδες εκτάρια µε ελάχιστες ρυθµίσεις, το Boss δεν κάνει για εσάς. Εάν, ωστόσο, η µηδενική άροση συµπεριλαµβάνεται στον βραχυπρόθεσµο ορίζοντα του αγροκτήµατος, οι προστατευτικές καλλιέργειες συµπεριλαµβάνονται στον συνδυασµό σας, η ταχύτητα πορείας 9-11 χλµ./ώρα αρκεί όσον αφορά την απόδοση και είστε προετοιµασµένοι να κάνετε κάποια ρύθµιση στο µηχάνηµα για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσµα, το Boss αξίζει µια θέση στη λίστα των φαβορί για την επόµενη σηµαντική αγορά στο χωράφι, µε µακροπρόθεσµα οφέλη για αυτό.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία