BACK TO
TOP
Profi

Αυτόµατο τάισµα στον στάβλο: Σε µία ώρα όλα έχουν τελειώσει

Η έλλειψη ειδικευµένου εργατικού δυναµικού ήταν ο βασικός λόγος που έκανε τους κτηνοτρόφους να επενδύσουν σε ροµποτικά συστήµατα αρµέγµατος και αυτό θα µπορούσε να ήταν και ο λόγος για τον οποίο το αυτοµατοποιηµένο τάισµα γίνεται ολοένα και πιο δηµοφιλές

72759393_2460587254266790_295406145516863488_n

Βασίλης Σοφός

319
0

Με την καθημερινή διαδικασία ταΐσματος να διαρκεί τέσσερις ώρες την ημέρα στην φάρμα Stublach, για την σίτιση 270 αγελάδων και παρόμοιου αριθμού νεαρών ζώων σε έναν χώρο 20 κ.μ Keenan, τα περισσότερα αγροκτήματα που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση θα έπρεπε να είχαν μια μηχανή πολύ μεγαλύτερης χωρητικότητας για την επιτάχυνση της διαδικασίας σίτισης.

Ωστόσο, ο Anthony Oakes, όταν αλλάζει μηχανήματα, θέλει να εξασφαλίζει ότι πήγε σε κάτι σημαντικά ανώτερο και αποδοτικότερο σε σχέση με τα παλιά μηχανήματα, διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να αναβαθμιστεί κτηνοτροφική του εκμετάλλευση.

Κάνοντας ήδη χρήση δύο ρομπότ αρμέγματος από το 2014, ο συγκεκριμένος παραγωγός ήταν μπαρουτοκαπνισμένος σε ζητήματα νέας τεχνολογίας και γι' αυτό αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά ενός αυτοματοποιημένου συστήματος σίτισης επιλέγοντας τη τελευταία γενιά του Lely Vector.

Συγκριτικά με την παλαιότερη έκδοση του μηχανήματος, οι κύριες αλλαγές εντοπίζονται στις μονάδες τροφοδοσίας, οι οποίες τώρα διαθέτουν περισσότερο ανοξείδωτο χάλυβα στον σχεδιασμό τους, πιο ψηλά τοποθετημένη χοάνη για την αποφυγή διαρροής υλικού και περισσότερες λεπίδες στον αναδευτήρα. Νέος όμως είναι και ο σχεδιασμός της πόρτας, αλλά και τα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία τώρα είναι πιο εύκολα στον χειρισμό σε σχέση με τον προκάτοχο. Το σύστημα έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Μάρτιο του 2019 και ήδη η απόδοση σε παραγωγή γάλακτος έχει αυξηθεί κατά περίπου 2 λίτρα ημερησίως ανά αγελάδα. Ο Oakes λέει ότι αυτή η αύξηση στην παραγωγή αποδίδεται κυρίως στην πιο φρέσκια τροφή που προσλαμβάνουν οι αγελάδες.

Η εταιρεία Lely θεωρεί ότι οι δύο λεκάνες έχουν μεγάλη χωρητικότητα για να τροφοδοτήσουν 600 αγελάδες, αριθμός που έχει ο κ. Oakes στο μυαλό τους για το μέλλον της φάρμας. Ο ίδιος σκέφτεται μάλιστα να προσθέσει δύο ακόμη ρομπότ για το άρμεγμα και να επεκτείνει την εγκατάσταση ώστε να συνάδει με τους αυξημένους αριθμούς που ενδεχομένως θα έχει τότε η φάρμα. «Είμαστε πάντα υπό πίεση  καθώς πρέπει να έχουμε όλα τα ζώα έτοιμα στις 8:00 το πρωί για να έχουμε έπειτα την πρωινή αρμεγή», εξηγεί ο Oakes. Το αγρόκτημα φιλοξενεί γαλακτοπαραγωγικές 230 αγελάδες Holstein, που έχουν μερική απόδοση 10.500 λίτρων, για τη συλογή των οποίων χρειάζεται τρεισήμισι ώρες.

Αντί να γίνει επένδυση για την κατασκευή νέου στάβλου τοποθετήθηκαν δύο ρομπότ Lely A4 το 2013/2014 τα οποία φροντίζουν τώρα για 110-115 αγελάδες υψηλότερης απόδοσης, με μέσο όρο 3,5 αρμέγματα την ημέρα. Οι υπόλοιπες 120 αγελάδες αρμέγονται δύο φορές την ημέρα μέσα στον χώρο, μια εργασία που διαρκεί μία ώρα ανά άρμεγμα. Ο Oakes αναφέρει επίσης πως έχει καταλάβει ότι οι αγελάδες προτιμούν τα ρομπότ και αυτό φαίνεται όταν εκείνες πηγαίνουν πίσω στο αγρόκτημα και στο χορτάρι.

Οι δύο ταΐστρες Lely Vector έχουν αρκετή χωρητικότητα για να τροφοδοτήσουν 600 ζώα, τα οποία είναι στο επιθυμητό μέγεθος για τον κ. Oakes. Στην ιδανική περίπτωση, όμως, θα ήταν προτιμότερο να βελτιωθεί η απόδοση ανά αγελάδα παρά να προστεθούν περισσότερες αγελάδες. Το σιτηρέσιο αποτελείται κυρίως από χορτάρι ενώ το αγρόκτημα εκτείνεται έως και 283 στρέμματα μαζί με την έκταση ρύζιού και βρώμης για σιτηρά. Το άχυρο κόβεται και συσφίγγεται για να χρησιμοποιηθεί ως ακατέργαστο υλικό αντί για άχυρο.

«Πρέπει πάντως να βάζουμε λίγο νερό στο υλικό που κόπηκε πέρυσι γιατί οι συνθήκες ήταν πολύ ξηρές. Αυτό το έτος ήταν λίγο διαφορετικό βέβαια, έχει δείξει ότι είναι ένας καλός χρόνος για την ανάπτυξη χορταριού», εξηγεί ο Oakes. Παλαιότερα το αγρόκτημα έκανε το δικό του ενσίρωμα χρησιμοποιώντας ένα Claas Jaguar 75, διαδικασία που τώρα την έχει αναλάβει κοντράκτορας. Το μίξερ τροφής απουσιάζει, το τρακτέρ των 150 ίππων έχει πουληθεί και οι τηλεσκοπικοί φορτωτές από δύο έγιναν ένας.

Ο χώρος τροφοδοσίας γεμίζει με ενσίρωμα κάθε τρεις ημέρες με τον Oakes να λέει ότι ο χειριστής δουλεύει τώρα πολύ λιγότερες ώρες. «Είναι απίστευτο το πόσο χρόνο ξοδεύαμε μόνο και μόνο για να αλλάζουμε εξαρτήματα όταν γεμίζαμε την ταΐστρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το αγρόκτημα έχει επενδύσει σε ένα μπλοκ BvL αντί για κάδο, καθώς το μπλοκ αφήνει το ενσίρωμα πιο σφιχτό επιτρέποντάς του να παραμείνει πιο φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στον χώρο τροφοδοσίας μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 7 μπλοκ σε τρεις σειρές. Ένα άλλο πλεονέκτημα του ρομπότ είναι η δυνατότητα διαμόρφωσης διαφορετικής τροφής ανάλογα με την φάση στην οποία βρίσκονται οι αγελάδες. Όπως αναφέρει και ο Oakes, μπορούν να επεξεργαστούν έως και 16 διαφορετικά σιτηρέσια.

Σύνοψη: To σύστημα  βρίσκεται τώρα στη δεύτερη γενιά του, η οποία χρησιμοποιεί τις ίδιες αρχές λειτουργίας με τον γερανό που γεμίζει τους αυτόνομους τροφοδότες, οι οποίοι αναμειγνύουν και διανέμουν το σιτηρέσιο. Για τον Anthony Oakes η επένδυση αυτή ήταν μια λογική προσθήκη που έρχεται και ταιριάζει με τα ρομπόρ αρμέγματος. Το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία μόλις τον Μάρτιο, με τις αποδόσεις γάλακτος να έχουν ήδη αυξηθεί. Αυτό, λέει, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατοχή φρέσκου σιτηρεσίου όλη τη μέρα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία