BACK TO
TOP
Profi

Εργασίες ενσίρωσης: μαθήµατα αρµονίας στη διαχείριση του στόλου

O εργολάβος Τιµ Ουέστ βρίσκεται σε µια µάλλον κερδοφόρα θέση στις εργασίες ενσιρώµατος. Ποιος ο λόγος λοιπόν να διπλασιάσει το στόλο του;

40-41_21

Βασίλης Σοφός

81
0

Η έντονη κινητικότητα της αγοράς των ρυµουλκούµενων µεταφοράς ενσιρώµατος ήταν το κίνητρο που έκανε τον εργολάβο Τιµ Ουέστ να προσθέσει δύο µηχανήµατα στο στόλο του. Η «φιλοσοφία» του πίσω από την επένδυση 170.000 ευρώ για την αγορά των µηχανηµάτων ήταν η εξής: Αν δεν αγοράσει εκείνος τα µηχανήµατα για να προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες, θα το κάνει σίγουρα κάποιος άλλος. «Ναι, στην αρχή το ένα από τα δύο µηχανήµατα δεν απασχολούνταν τόσο πολύ, αλλά µετά η δουλειά ανέβηκε και ήρθε η ισορροπία», εξηγεί.

Από το 1985 που λειτουργεί η επιχείρηση η λίστα των υπηρεσιών που προσφέρει στην περιοχή ολοένα και αυξάνεται, καλύπτοντας όλες τις αγροτικές εργασίες, εκτός από εκείνη της χορτοδεσίας η οποία έχει εγκαταλειφθεί καιρό τώρα.

«Ήµουν ο πρώτος στην περιοχή που είχε χορτοδετική µηχανή και αυτή η δουλειά ήταν η αρχή για να ξεκινήσω να εργάζοµαι στον συγκεκριµένο κλάδο.  Σε ένα σηµείο φτάσαµε να έχουµε τρεις χορτοδετικές κατειληµµένες, µέχρι που όλοι τους απέκτησαν από µια και εµείς συνεχίζαµε να χρεώνουµε 1 λίρα τη µπάλα, κάτι που ήταν ασύµφορο. Γιαυτό το λόγο πουλήθηκαν και οι τρεις και αγοράσαµε µια άλλη µηχανή για ορθογώνια δεµάτια, επειδή τότε είχαν προκύψει κάποιες συνεργασίες. Τώρα διαθέτουµε µια Massey Ferguson 185 και σύντοµα θα αποκτήσουµε και µια John Deere», αναφέρει ο Ουέστ.

Όσον αφορά στην ενσίρωση η επιχείρηση διαθέτει τώρα 3.200 έως 4.000 στρέµµατα, µε τα 2/3 αυτής της έκτασης να είναι η δουλειά των κοπτικών και το υπόλοιπο µέρος να αποτελεί δουλειά των ρυµουλκούµενων κάδων. Πώς αποφασίζουν λοιπόν οι αγρότες τι να ζητήσουν;

«Συχνά επιλέγουν την φθηνότερη. Μπορούµε να χρεώσουµε βέβαια ανά ώρα ή ανά στρέµµα και έτσι οι πελάτες δεν νοιάζονται τόσο για το ποιο τρόπο εργασίας να επιλέξουν. Έχουµε κάποια αγροκτήµατα για τα οποία οι πελάτες ζητούν του κάδους και κάποια άλλα για τα οποία µας ζητούν τα κοπτικά», αναφέρει ο Ουέστ.

Η οµάδα της επιχείρησης είναι πολύ καλή. Πολύ καλή είναι και η ίδια η επιχείρηση του Ουέστ, η οποία συνεργάζεται πλέον  και µε µια εταιρεία που φτιάχνει πέλλετ βιοµάζας. Εκτός από αυτό ο Ουέστ διαθέτει και µια φάρµα 320 στρεµµάτων.

Αυτό το µίγµα εργασιών κάνει την επιχείρηση να µη ξεµένει ποτέ από δουλειά. Αυτή τη στιγµή εκεί εργάζονται 9 πλήρους απασχόλησης υπάλληλοι και αρκετοί αυτοαπασχολούµενοι χειριστές, οι οποίοι εργάζονται περιστασιακά, όταν υπάρχει η ανάλογη ανάγκη.

«Πάντως η δουλειά της ενσίρωσης είναι η πιο χαλαρή δουλειά για µένα γιατί κάθοµαι πολλές ώρες στο γραφείο και όχι στο κάθισµα κάποιου µηχανήµατος», λέει ο Ουέστ, η επιχείρηση του οποίου «τρέχει» περισσότερο το χειµώνα. Αυτό συµβαίνει γιατί πρώτον κάποιοι υπάλληλοι επιτρέφουν στις χειµερινές τους δουλειές, και δεύτερον η υπόλοιπη οµάδα ασχολείται µε κοπροδιανοµή και µεταφορικές εργασίες. Μέχρι πρόσφατα ο στόλος περιελάµβανε µόνο Valtra. Τώρα όµως και τα 7 µοντέλα αντικαταστάθηκαν από τρακτέρ Deutz-Fahr, µε τις πρώτες εντυπώσεις να είναι θετικές. 

Σύνοψη: Ενώ κάποιοι αγρότες δεν νοιάζονται για τον τρόπο µε τον οποίο το ενσίρωµα πάει από το πεδίο στο µηχάνηµα συλλογής, είναι µερικοί που ασχολούνται στενά µε αυτό, για το οποίο µεριµνά αρκετά η συγκεκριµένη επιχείρηση. Εν καιρό, και σύµφωνα µε τα σχέδια του Ουέστ, οι επόµενες επενδύσεις θα έχουν να κάνουν µε τη τεχνολογία NIR Harvest Lab, η οποία θα φέρει νέο αέρα στις υπηρεσίες που θα προσφέρει τότε η εταιρεία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία