BACK TO
TOP
Profi

Ανατομία στη γεύση από την μίνι γαλακτοκομική μονάδα Lely Orbiter

Στην έκθεση EuroTier, η Lely παρουσίασε το μίνι γαλακτοκομείο Orbiter, το οποίο δεν εμφιαλώνει μόνο το γάλα αλλά διαχωρίζει σε ομάδες τις αγελάδες, καλύπτοντας τα γευστικά γούστα των πελατών. Μία μονάδα της Ολλανδίας το αξιοποιεί δεόντως.

sel_33LelyOrbiterMa_03_id88596

Βασίλης Σοφός

21
0

Ανάλογα με το είδος της αγελάδας και τη διατροφή της, το γάλα παίρνει πολλές διαφορετικές γεύσεις. Αλλά αυτή η ιδιαίτερη ταυτότητα συχνά χάνεται, καθώς το γάλα με συγκεκριμένα λιπαρά έχει την ίδια γεύση, μολονότι το κάθε γάλα προέρχεται από διαφορετικό αγρόκτημα.

Αυτό προκαλεί μια μικρή απογοήτευση για αγρότες και καταναλωτές που μπορούν να εκτιμήσουν τη διαφορά, ωστόσο πολλοί παραγωγοί είναι πεπεισμένοι ότι το γάλα τους μπορεί να γίνει καλύτερο και... ιδιαίτερο. Ο αγρότης Guus van Roessel ανήκει στην παραπάνω κατηγορία παραγωγών. Το καλοκαίρι οι αγελάδες του βόσκουν σε λιβάδια πλούσια σε βότανα, ενώ το χειμώνα τρέφονται με χόρτο τύπου alfalfa.

Έτσι, όταν η εταιρεία Lely τον πλησίαζε για να δοκιμάσει την γαλακτοκομική μονάδα που θα μπορούσε να επεξεργαστεί το γάλα των ζώων του στο αγρόκτημα, εκείνος ενδιαφέρθηκε αρκετά, αν και ο πατέρας του, Cees van Roessel, αρχικά δεν πείστηκε τόσο με το σύστημα.

Το σύστημα Orbiter βασίζεται σε τεχνολογίες διαχωρισμού, παστερίωσης και αυτόματης εμφιάλωσης. Αλλά σε αντίθεση με το κανονικό γαλακτοκομείο, το Lely Orbiter χρησιμοποιεί γάλα το οποίο διατίθεται από δύο έως τέσσερα ρομπότ, τα οποία το επεξεργάζονται όλο το 24ωρο. Και όπως αναφέρει η Lely, η επεξεργασία αρχίζει ουσιαστικά πριν το γάλα φτάσει στο Orbiter, ενώ αντλείται σταδιακά από τα ρομπότ αρμέγματος στο γαλακτοκομείο.

Διαβάστε περισσότερα στο Profi Νοεμβρίου που κυκλοφορεί.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία