BACK TO
TOP
Profi

Πλήρης οδηγός αγοράς λιπασματοδιανομέων για το 2021

Οι προηγµένες τεχνολογίες στους λιπασµατοδιανοµείς ανοίγουν έναν ολόκληρο κόσµο ευκαιριών από το καλιµπράρισµα µε ένα κουµπί έως τον τµηµατικό έλεγχο. Στο profi Φεβρουαρίου παρουσιάζουμε κύριες επιλογές για τη σεζόν 2020-2021 από τις εταιρείες Amazone, DCM, Sulky, Kverneland, Vicon, Kuhn, Cosmo, Kubota κ.α.

profi_photo1

199
0

Tο µεγαλύτερο πλεονέκτηµα της κυψέλης ζύγισης στους λιπασµατοδιανοµείς είναι η ιδιότητά της να διατηρεί τον ρυθµό εφαρµογής ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή τη συνοχή των κόκκων, ζυγίζοντας συχνά το υπόλοιπο προϊόν στη χοάνη και προσαρµόζοντας ανάλογα τις εφαρµογές. Όταν συνδυάζεται µε χάρτες GPS και έναν ελεγκτή εργασιών ISObus προσθέτει το πλεονέκτηµα της προσαρµογής του πλάτους εργασίας και του µοτίβου εξάπλωσης για την κάλυψη ακανόνιστου σχήµατος πεδίου, αλλάζοντας τη ρίψης του προϊόντος για εξάπλωση στα σύνορα.

Τα µεγάλα πλάτη εφαρµογής και ο έλεγχος τµηµάτων από υποµετρητή επιτρέπουν επίσης στους λιπασµατοδιανοµείς να εξασφαλίζουν µεγάλη ακρίβεια, επισηµαίνει η Amazone. Το 128 τµηµάτων DynamicSpread στον λιπασµατοδιανοµέα TS της Amazone αποφεύγει τις υπερδοσολογίες στις εφαρµογές. Ένας διανοµέας διπλών δίσκων µπορεί πλέον να ρυθµιστεί για µεταβλητού ρυθµού εφαρµογές από κάθε δίσκο χρησιµοποιώντας δύο χάρτες.

Οι µεγαλύτερες ταχύτητες εδάφους, οι γρηγορότεροι χρόνοι πλήρωσης και τα πιο συµπυκνωµένα αζωτούχα, καθιστούν την εξάπλωση στερεού λιπάσµατος πολύ πιο αποτελεσµατική από το υγρό και είναι λιγότερο περίπλοκη η µεταφορά στο πεδίο, εξηγεί η Amazone. Οποιοσδήποτε κίνδυνος καψίµατος και καθυστέρησης σε επόµενη χηµική εφαρµογή, η οποία µπορεί να είναι ένα µειονέκτηµα µε το υγρό, εξαλείφεται επίσης, επισηµαίνει.

Από την άλλη, η Kuhn αναφέρει πως ενώ υπάρχουν υπέρ και κατά και στα δύο συστήµατα, ο έλεγχος τµήµατος στα µηχανήµατα Axis Varispread Pro φτάνουν ακρίβεια µέτρου (24 τµήµατα για 24 µέτρα εφαρµογής), το οποίο είναι µεγαλύτερο επίπεδο ελέγχου από ό,τι είναι δυνατό στα περισσότερα ψεκαστικά µηχανήµατα. Οι Axis EMC έχουν τη δυνατότητα να εφαρµόζουν ταυτόχρονα µε δύο διαφορετικούς ρυθµούς προς τα δεξιά και προς τα αριστερά όταν εργάζονται µε χάρτες εφαρµογών. Τα περισσότερα ψεκαστικά προσφέρουν µόνο ένα ποσοστό εφαρµογής σε όλο το πλάτος της µπούµας. Η υδραυλική κίνηση σε αυτούς τους λιπασµατοδιανοµείς Axis επιτρέπει µεταβλητή ταχύτητα δίσκου, εν κινήσει, για να διευκολύνει τη µεγάλη ακρίβεια στη λίπανση.

Η ανθεκτικότητα είναι ένα ακόµη ζήτηµα, σηµειώνει η Kuhn. Όλα τα µοντέλα Axis είναι εξοπλισµένα µε εξαρτήµατα από ανοξείδωτο χάλυβα και σασί µε διπλής ισχύος επικάλυψη που έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν στη διαβρωτική δράση των λιπασµάτων.

Η εφαρµογή λιπάσµατος µέσω ψεκαστικού µπορεί να απαιτεί εξειδικευµένα ακροφύσια και αυξηµένη συντήρηση για την καταπολέµηση των διαβρωτικών επιδράσεων του υλικού που εφαρµόζεται.

Η Lemken επισηµαίνει ότι το πλεονέκτηµα της επένδυσης σε έναν λιπασµατοδιανοµέα είναι ότι τα ψεκαστικά είναι γενικά απασχοληµένα όταν χρειάζεται λίπασµα και πως ο λιπασµατοδιανοµέας µπορεί να κάνει χρήση ενός πιθανώς αχρησιµοποίητου τρακτέρ την άνοιξη (ειδικά εάν ένα αυτοκινούµενο ψεκαστικό χρησιµοποιείται στην εκµετάλλευση).Η αποθήκευση στερεών λιπασµάτων παρουσιάζει επίσης λιγότερο πιθανό περιβαλλοντικό κίνδυνο από το υγρό. Ακόµα και όταν τα πιο βασικά χειριστήρια είναι FMIS (συστήµατα πληροφοριών διαχείρισης εκµεταλλεύσεων), επισηµαίνει από την πλευρά της η Kuhn. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία