BACK TO
TOP
Profi

Σύστημα ελέγχου σποράς της Lemken: Η απόδειξη φαίνεται στο κεφαλάρι

Κατά την διεξαγωγή της συγκριτικής δοκιμής σπαρτικών τον περασμένο Μάιο, πέντε από τα οκτώ μοντέλα είχαν λειτουργία ελέγχου τμήματος. Ένα από αυτά είναι το Compact Solitair της Lemken, το οποίο δοκιμάζεται ξανά για να δείξει ξεκάθαρα τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει εντός πεδίου

csm_bge-xx-compact_solitair_9h_fendt-01-jb-102011-04_a5193cda4e

Βασίλης Σοφός

27
0

Kατά τη διάρκεια της δοκιμής σπαρτικών πέρυσι, το Lemken Compact Solitair 9 / 600KH άλλαξε τμήματα πολύ νωρίς στο κεφαλάρι, ανεξάρτητα από το αν ήταν γωνιακό ή ίσιο. Με το μείγμα καλλιέργειας κάλυψης, η σπαρτική Lemken των τεσσάρων τμημάτων έδειξε-άδικα- τα λιγότερο ευνοϊκά αποτελέσματα από τα πέντε μηχανήματα που δοκιμάστηκαν.

Η εναέρια φωτογραφία δείχνει πως η Lemken Solitair 9/600 έσπειρε πάνω από την εικονική γραμμή στο κεφαλάρι.



Είναι κατανοητό ότι η γερμανική εταιρεία δεν ήταν ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα του ειδικά επειδή είχε λανσάρει τον έλεγχο τμή- ματος στην Solitair από το 2014, δηλώνοντας ότι οι πελάτες ήταν ικανοποιημένοι με την ακρίβεια του συστήματος.

4 μετρητές, ένας άξονας

Lemken και profi συμφώνησαν λοιπόν να πραγματοποιήσουν ξανά τη δοκιμή σπέρνοντας ένα μείγμα καλλιέργειας κάλυψης με την σπαρτική πλάτους 6 μέτρων. Όπως και με την αρχική δοκιμή, το πεδίο είχε ένα ίσιο και γωνιακό κεφαλάρι, αλλά αυτή τη φορά το τρακτέρ ήταν εξοπλισμένο με σύστημα διεύθυνσης RTK. Το μείγμα περιλάμβανε ηλιοτρόπια, μπιζέλια, ραπανάκι, και άλλους μικρούς σπόρους - μια πραγματική ποικιλία σε μεγέθη. Η νέα δοκιμή είχε το ίδιο αποτέλεσμα.



Η Lemken μπήκε έτσι σε διερεύνηση του προβλήματος. Στην σπαρτική Compact Solitair 9/600, οι τέσσερις μονάδες μέτρησης τροφοδοτούνται από έναν μόνο άξονα. Τέσσερα ηλεκτροϋδραυλικά μέρη ολίσθησης ξεκινούν και σταματούν τη ροή του σπόρου από τη χοάνη στις μονάδες μέτρησης, και αυτά τα μέρη χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο τμήματος. Λόγω του μήκους στο σχεδιασμό του άξονα μετάδοσης, το σύστημα σταματά μόνο όταν κλείνουν όλα τα μέρη και ξεκινά πάλι όταν ανοίγει το πρώτο.

Ταχύτητες παράδοσης

Στη σπορά μίγματος καλλιεργειών κάλυψης, υπάρχει ακόμη μια ορισμένη ποσότητα σπόρου που απομένει στις μονάδες μέτρησης όταν η σπαρτική εισέρχεται στο κεφαλάρι, ακόμη και όταν ο άξονας μετάδοσης είναι σταματημένος. Όταν ολοκληρωθεί η στροφή στο κεφαλάρι και το Compact Solitair 6/900 επιστρέφει στη δουλειά, ο άξονας μετάδοσης ενεργοποιείται ξανά καθώς ανοίγει η πρώτη ενότητα. Παρόλο που τα τρία άλλα μέρη παραμένουν κλειστά, οι μονάδες μέτρησης αρχίζουν να βγάζουν το μείγμα σπόρου που έχει απομείνει στις μονάδες διανομής και τα υγρά, σπέρνοντας αποτελεσματικά αυτό το κομμάτι νωρίς.



Η Lemken χρησιμοποίησε συσκευές παρακολούθησης ροής για να ελέγξει σε πόση ώρα φθάνει ο σπόρος στους τέσσερις διανομείς μετά το κλείσιμο των τμημάτων αλλά και πόσοι τελικά φθάνουν.
Με την καλλιέργεια κάλυψης, χρειάστηκαν περίπου 9 δευτερόλεπτα έως ότου σταμάτησε τελικά ο σπόρος. Στο σιτάρι, αυτή η καθυστέρηση ήταν κάτω από 4 δευτερόλεπτα.



Γιατί δεν μπορεί να αντισταθμιστεί η μεγαλύτερη καθυστέρηση αλλάζοντας τους χρόνους απενεργοποίησης του τμήματος; ∆υστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, επειδή η ροή των σπόρων μειώνεται σημαντικά μετά από μόλις το μισό του χρόνου παρακολούθησης. Μια λύση είναι εκείνη με την μεμονωμένη ηλεκτρική λειτουργία σε καθεμία από τις τέσσερις μονάδες μέτρησης.

Σε μίγμα καλλιέργειας κάλυψης, οι λεπτοί και χονδροί τροχοί μέτρησης περιστρέφονται αργά.


Και αυτή είναι η προσέγγιση που θα ακολουθήσει η εταιρεία με την επόμενη γενιά Compact Solitair.

Σύνοψη

Είναι πολύ τίμιο μια εταιρεία να έχει την θέληση να φτάσει στο τέλος ενός προβλήματος και να το συζητάει ανοιχτά. Φυσικά και δεν αποτρέπει αυτό τον υποψήφιο αγοραστή να επενδύσει στην Compact Solitair. Αξίζει επίσης να θυμηθεί κανείς ότι η Lemken προσφέρει σύστημα τμηματικού ελέγχου από το 2014.

Τη Lemken αντιπροσωπεύει η εταιρεία Στασινός ΑΕ (23240/22508)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία