BACK TO
TOP
Profi

Τροχοφόρος φορτωτής Claas Torion 956 Sinus: Με κίνηση και στο πλάι

Στην γκάμα εργαλείων χειρισμού υλικών, η Claas δίνει πλέον στον αγοραστή επιλογές ανάμεσα στον τηλεσκοπικό Scorpion ή στον τροχοφόρο φορτωτή Torion. Στην κορυφή των τελευταίων είναι ο 956 Sinus, με πλήρη τετραδιεύθυνση και κληρονομιά Liebherr.

33408227_2

73
0

Ως βασικό μέρος της συνεργασίας της με τη Liebherr για την παραγωγή τηλεσκοπικών φορτωτών, στα τέλη του 2017, η Claas απέκτησε και έναν στόλο από σκαπτικά για την αγροτική αγορά. Το Torion 956 διαθέτει προαιρετική μπούμα «High-Lift», αυξάνοντας το ύψος ανύψωσης από 3,72 σε 4,01 μέτρα.



Με βάρος λειτουργίας μόλις κάτω από 10 τόνους, αυτός δεν είναι «μίνι» τροχοφόρος φορτωτής, καθώς είναι παρόμοιος σε ανάστημα με ένα JCB 413S ή Volvo L50H. Στο πίσω μέρος του Torion υπάρχει ένας κινητήρας Deere Power System 4,5 λίτρων ονομαστικής ισχύος 76kW/103 ίππων, προδιαγραφών Stage IV που χρησιμοποιεί τον γνωστό συνδυασμό SCR, DOC και DPF. Λίγους μήνες μετά τη δοκιμή, ο κινητήρας έγινε Stage V, αλλά εξακολουθεί να έχει τα ίδια στατιστικά απόδοσης.

Οικονομική λειτουργία

Η σχετικά χαμηλή ισχύς είναι χαρακτηρι- στικό ενός μηχανήματος με ρίζες στον κατασκευαστικό κλάδο παρά στη γεωργία. Ωστόσο, το Torion αποδείχθηκε αρκετά οικονομικά κάνοντας διάφορες δουλειές, όπως η φόρτωση μίας ταΐστρας «πίνοντας» σχεδόν 7,0 λίτρα / ώρα -ένα καλό αποτέλεσμα για μια λειτουργία μερικής φόρτωσης. Για βαρύτερα χωματουργικά έργα και μεταφορές, όπου το γκάζι πιέζεται λίγο περισσότερο, η κατανάλωση καυσίμου αυξήθηκε στα 11,0 λίτρα/ώρα.

Μπορεί να καλπάσει;

Ο τετρακύλινδρος κινητήρας συνδέεται με ένα υδροστατικό κιβώτιο που δυσκολεύεται να πιάσει τα 40 χλμ/ώρα στο ίσωμα. Όσον αφορά τις δυνάμεις έλξης/ώθησης, οι ζυγαριές σταμάτησαν στο μέγιστο των 6.140daN. Και οι δύο άξονες του φορτωτή είναι εξοπλισμένοι με διαφορικό αυτόματου κλειδώματος που κλειδώνει στο 45%.

Ένα κλείδωμα διαφορικού 100% δεν είναι διαθέσιμο, ωστόσο υπάρχουν πολλές επιλογές για άλλες σχετικές ρυθμίσεις διεύθυνσης στο 956 για τη δύναμη έλξης/ώθησης και την ταχύτητα κίνησης σε συνδυασμό με υδραυλικές εργασίες και άλλα πράγματα που δεν βρίσκει κανείς εύκολα σε φορτωτές.

Στροφή στο πίσω μέρος

Τα μοντέλα Sinus (537, 644, 956 και το τηλεσκοπικό 738) διαθέτουν το όμορφο σύστημα άξονα διπλής διεύθυνσης. Εκτός από τον αρθρωτό άξονα σασί που περιστρέφεται έως και 30°, οι πίσω τροχοί στρέφονται κατά 25°. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας κύκλος περιστροφής 9,50 μέτρων των ελαστικών 540/70 R24, με ελάχιστη προεξοχή.

Αλλαγή κάδων

Το σύστημα γρήγορης ζεύξης χρησιμοποιεί το λεγόμενο Volvo headstock (κεφαλή) και κάνει τη δουλειά του καλά. Οι σύνδεσμοι λαδιού είναι καλά τοποθετημένοι στο πάνω μέρος της κεφαλής, αλλά η ροή και η επιστροφή βρίσκονται και στις δύο πλευρές.



Ορατότητα και χώροι

Υπάρχει μόνο μια πόρτα στα αριστερά του Torion, αν και το πλευρικό παράθυρο στα δεξιά περιστρέφεται πίσω 180° για να αφήσει λίγο καθαρό αέρα. Τα αντιολισθητικά σκαλοπάτια και μια καλή χειρολαβή βοηθούν τον χειριστή να φτάσει στο κάθισμα, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι τα σκαλοπάτια ποικίλλουν σε ύψος από 33 έως 52 εκατοστά. Προσφέρεται επίσης το προαιρετικό συρόμενο παράθυρο στην αριστερή πόρτα.
 Η καμπίνα του Torion παρέχει άφθονο χώρο και άνετη θέση καθισμάτων. Μια κολόνα τιμονιού με δυνατότητα ρύθμισης προσαρμόζεται σε συνδυασμό με ένα αναβαθμισμένο κάθισμα αέρα με αριστερό υποβραχιόνιο και θέρμανση. Έξοχα. Η ορατότητα είναι επίσης καλή σε όλες τις πλευρές, με το καμπύλο πίσω παράθυρο και τη θέση της κολόνας Β σίγουρα να βοηθούν.

Σύνοψη

Με την προσθήκη του Torion 956 Sinus, η Claas διαθέτει έναν κομψό φορτωτή 9,5 τόνων με μία αποδεδειγμένη κληρονομιά από τη Liebherr. Από το πλήθος σίγουρα τον βοηθά να ξεχωρίσει ο πίσω άξονας διεύθυνσης, ενισχύοντας την ευελιξία αυτού του αρθρωτού φορτωτή.

Το ίδιο και η καμπίνα, με τα εργονομικά και φωτιζόμενα χειριστήρια, που δίνουν πλήρη έλεγχο του μηχανήματος. Ο κινητήρας των 103 ίππων Deere αποδείχθηκε οικονομικός, αλλά θα θέλαμε να δούμε λίγο περισσότερη ισχύ ειδικά σε εδάφη με κλίσεις. Να πούμε ότι το Torion είναι και πολύ σβέλτο κατά το ξεκίνημά του, ένα χαρακτηριστικό που συνδράμει και στην άνεση.

Τα μηχανήματα της Claas διαθέτει στην ελληνική αγορά η εταιρεία Γ. Χίγκας ΑΒΕΕ (τηλ. 2310/780866-9)

  • ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
  • Claas
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία