Bayer Pilots: Το «ChatGPT» της γεωργίας φθάνει σε παραγωγούς και γεωπόνους

Κοινοποίηση:

του Βασίλη Σοφού

Η Bayer ανακοίνωσε την πιλοτική εφαρμογή ενός ειδικού συστήματος GenAI που θα ωφελήσει τους αγρότες και τους γεωπόνους στην καθημερινή τους εργασία.

Με ιδιόκτητα αγρονομικά δεδομένα για να εκπαιδεύσει ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) με χρόνια εσωτερικών δεδομένων, γνώσεις από χιλιάδες δοκιμές στο τεράστιο δίκτυο δοκιμών της και πολλά χρόνια συγκεντρωτικής εμπειρίας από γεωπόνους της σε όλο τον κόσμο, η Bayer είναι κοντά στο λανσάρισμα ενός επαναστατικού πολύτιμου εργαλείου, που βοηθάει ταυτόχρονα και ποικιλοτρόπων παραγωγούς και γεωπόνους.

Με τη βοήθεια των παραπάνω δεδομένων δημιουργείται ένα σύστημα εμπειρογνωμόνων που απαντά γρήγορα και με ακρίβεια σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τη γεωπονία, τη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τα γεωργικά προϊόντα της Bayer. Το διαισθητικό σύστημα ανταποκρίνεται στη φυσική γλώσσα και μπορεί να παράγει πληροφορίες εμπειρογνωμόνων μέσα σε δευτερόλεπτα. Επικυρωμένο από γεωπόνους, το πιλοτικό σύστημα ξεκλειδώνει ήδη την παραγωγικότητα για τις ομάδες της Bayer στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ξεπερνά σημαντικά τα συστήματα LLM που εξυπηρετούν σήμερα τη γεωργική αγορά, όπως αναφέρει η εταιρεία.

Το μελλοντικό όφελος σε σύγκριση με τη σημερινή πραγματικότητα; Ένας αγρότης θέτει στο σύμβουλό του μια σειρά από λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος, την απόδοση υπό συγκεκριμένες συνθήκες και τις δόσεις εφαρμογής, λαμβάνοντας άμεσα απαντήσεις. Σήμερα, ο σύμβουλος αναζητά υλικό στο διαδίκτυο, στέλνει γραπτά μηνύματα σε συναδέλφους του, συγκεντρώνει πληροφορίες από πολλαπλές πηγές και συντάσσει μια απάντηση, ενώ ο αγρότης περιμένει ώρες ή ημέρες για τις πληροφορίες που χρειάζεται επειγόντως.

Η αξία για τους αγρότες

«Το σύστημά μας της ιδέας GenAI έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τους γεωπόνους και να ωφελήσει τους αγρότες σε όλο τον κόσμο, προωθώντας περαιτέρω την τεχνητή νοημοσύνη ως απαραίτητη τεχνολογία για τη γεωργία», δήλωσε η Amanda McClerren, CIO και επικεφαλής του τμήματος ψηφιακού μετασχηματισμού και πληροφορικής του τομέα Crop Science της Bayer.

«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη καλύτερων προϊόντων και είμαστε επίσης δεσμευμένοι να αξιοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία GenAI με έναν προσεγμένο τρόπο, που συμπληρώνει και υποστηρίζει τους ειδικούς γνώστες σε όλο τον κλάδο, προσφέροντας αξία στους αγρότες και σε όσους τους εξυπηρετούν».

Η Bayer, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Microsoft ως κορυφαίο τεχνολογικό εταίρο και την Ernst & Young (EY) ως βιομηχανικό εταίρο, διερευνά τρόπους ενσωμάτωσης του ειδικού συστήματος GenAI στις ψηφιακές προσφορές της και η εταιρεία αναμένει ευκαιρίες συνεργασίας με άλλες γεωργικές προσφορές και εταίρους. Το εργαλείο θα ωφελήσει εκατομμύρια μικροκαλλιεργητές στο μέλλον, εκδημοκρατίζοντας την πρόσβαση σε γεωπονικές συμβουλές και πληροφορίες για τα προϊόντα που είναι ζωτικής σημασίας για τη σίτιση των κοινοτήτων και τη βελτίωση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Φιλτραρισμένα τα δεδομένα του αγροκτήματος

Η Bayer σκοπεύει να επεκτείνει την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος GenAI σε επιλεγμένους γεωπόνους και ενδεχομένως σε αγρότες ήδη από φέτος, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αναπτύσσει ένα ξεχωριστό πρωτότυπο GenAI, που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν απευθείας τα δικά τους αγροτικά δεδομένα. Επειδή αντλούν επίσης πληροφορίες από κλειστά σύνολα δεδομένων, αυτά τα εργαλεία GenAI είναι μοναδικά για τη γεωργία και θα προσφέρουν μεγαλύτερη ουσιαστική αξία στους αγρότες, τους γεωπόνους και άλλους χρήστες του κλάδου, σε σύγκριση με τα έτοιμα LLM που χρησιμοποιούν μόνο δεδομένα ανοικτού κώδικα.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Η διαφορά που κάνει 20 χρόνια εξέλιξης στον αλωνισμό με τις μηχανές της New Holland

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τα µοντέλα CX της New Holland κυκλοφόρησαν στην αγορά πριν από 20 χρόνια, επειδή τα χρόνια που µεσολάβησαν η γκάµα των θεριζοαλωνιστικών δεν άλλαξε πολύ εξωτερικά. Κάτω από τα πάνελ όµως είναι µια πολύ διαφορετική ιστορία. Παρακάτω βλέπουµε τα 20 χρόνια εξέλιξης, από την CX860 του 2002 στην CX8.90 του 2022.

Παγκόσµια πρεµιέρα για τις νέες θεριζοαλωνιστικές μηχανές John Deere S7

Θέτοντας νέα πρότυπα στην αυτοµατοποίηση και την παραγωγικότητα της συγκοµιδής, η John Deere παρουσίασε στο Commodity Classic στο Χιούστον του Τέξας των ΗΠΑ τη νέα θεριζοαλωνιστική S7, ένα µηχάνηµα που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει αυξηµένη και εξίσου υψηλή παραγωγικότητα µέσω του προηγµένου αυτοµατισµού συγκοµιδής.

Προτεινόμενα

Επένδυση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ από τη CNH στο Βέλγιο για τη CR11

Η υπερσύγχρονη αλωνιστική CR11 αλλά και υπόλοιπα μηχανήματα του κλάδου θα κατασκευάζονται σε νέες εγκαταστάσεις στο Βέλγιο, εκεί όπου θα βρίσκεται όμως και ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης του ομίλου.