BACK TO
TOP
Θεσμικά

Συνάντηση στη Βάθη για προβλήματα ελαιοπαραγωγών της Ηλείας

Αποτελεσματικές  παρεμβάσεις  για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος  των ελαιοπαραγωγών μετά την εξέλιξη  της ασθένειας και των σοβαρών καταστροφών στην παραγωγή αλλά και μέτρα σε έγκαιρο χρόνο για την αποφυγή του δυσάρεστου αυτού φαινόμενου  και  στη νέα καλλιεργητική περίοδο  ζητά με κατεπείγον υπόμνημά της  προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη η τ. βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

elies_ilia

0
0

Για το ίδιο θέμα μάλιστα,  έχει ήδη προγραμματισθεί  συνάντηση  της κας Αυγερινοπούλου  στο Γραφείο του κ. Αραχωβίτη με συνεργάτες του που θα γίνει την Παρασκευή το μεσημέρι στο Υπουργείο και η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ουσιαστική. Και αυτό γιατί η κα Αυγερινοπούλου θα παρουσιάσει στον κυβερνητικό παράγοντα τα σημαντικά στοιχεία  που συνηγορούν για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών ενώ θα γίνει και ειδικότερη αναφορά για την εικόνα των ελαιοπαραγωγών της Ηλείας για πρώτη φορά  σε επίπεδο Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  μετά την διαπιστωθείσα καταστροφή.

Το πρόγραμμα Δακοκτονίας και η ανάγκη κατάθεσης τροπολογίας

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που θέτει άμεσα η κα Αυγερινοπούλου  είναι αυτό του νευραλγικού τομέα της δακοκτονίας. Ζητά έτσι, από τον κ. Αραχωβίτη να προχωρήσει σε τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας στη Βουλή  προκειμένου να ξεπεραστούν οι χρονοβόρες διαδικασίες και  να επισπευσθεί το πρόγραμμα, έτσι  ώστε να γίνει πολύ πιο γρήγορα και στον ενδεικνυόμενο χρόνο καλύπτοντας όλες τις ελαιοπαραγωγικές ζώνες του Νομού .

Δεν είναι δυνατόν επισημαίνει η τ. βουλευτής κάθε χρόνο να βλέπουμε το ίδιο σκηνικό δηλαδή να καθυστερούν οι εγκρίσεις υπερβολικά και να γίνονται οι διαγωνισμοί της δακοκτονίας, όταν ήδη η παραγωγή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πολλές φορές δε, ακόμη και λίγο πριν από το στάδιο της συγκομιδής του προϊόντος! Τα χρήματα δε που δεσμεύονται για τον Ν. Ηλείας είναι πολύ λιγότερα εκείνων που κρίνονται απαραίτητα.

Αυτό πρέπει κάποτε να σταματήσει. Αν πραγματικά θέλουμε να διασώσουμε την αξιοπιστία  και την αίγλη ενός εκ των πλέον εισοδηματικών προϊόντων  για τους αγρότες του τόπου μας  που αποτελεί  και το παράδειγμα υψηλής ποιότητας  για την χώρα μας  στα ράφια όλων των αγορών….  Θα πρέπει να κατανοηθεί και από τους αρμόδιους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  που κάθε φορά δίνουν και την τελική έγκριση εφαρμογής του προγράμματος.

Η Ελληνική κυβέρνηση που οφείλει με την σειρά της να μην αγνοεί την σπουδαιότητα του προβλήματος θα πρέπει να τους πείσει για την αναγκαιότητα απλοποίησης των ενεργειών  που θα επιδιώξουν  τη λύση προκειμένου όλα να γίνουν πιο σύντομα πιο ευέλικτα και πιο αποτελεσματικά δίνοντας  «κτύπημα» στην «έφοδο» του δάκου και των ασθενειών.

Έκτακτες αποζημιώσεις

 Ένα ακόμη σοβαρό θέμα πού έχει σχέση με τα σημερινά δεδομένα είναι  η δυσμενής οικονομική κατάσταση των χιλιάδων ελαιοπαραγωγών  και κατ’ επέκταση των μεγάλων προβλημάτων που έρχονται ως συνέπεια στις τοπικές αγορές και όχι μόνο καθώς χάνονται πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να τονώσουν την κίνηση την περίοδο του χειμώνα και θα βοηθούσαν τους πολύπαθους αγρότες μας να εξυπηρετήσουν τις οφειλές αλλά και κάποιες από τις ανάγκες των οικογενειών τους.

Δυστυχώς αυτό τώρα δεν μπορεί να συμβεί για αυτό και τα αντανακλαστικά της Πολιτείας οφείλουν να  λειτουργήσουν προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Ζητά λοιπόν η κα Αυγερινοπούλου  να ενημερωθεί από τον Υπουργό για τις προθέσεις του, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα ειδικό καθεστώς έκτακτων αποζημιώσεων προς τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς. Και τούτο θα πρέπει να ζητηθεί  και από το Συμβούλιο Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης  που θα γίνει τις επόμενες μέρες με την συμμετοχή βεβαίως και του κ. Αραχωβίτη.

Επαναφέρει θέμα για αποζημιώσεις του 2013

Στο μεταξύ η κα Αυγερινοπούλου φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τις… απλήρωτες αποζημιώσεις του 2013 επίσης  μετά την σχεδόν ολοκληρωτική ζημιά που είχαν υποστεί εκείνη την περίοδο οι ελαιοπαραγωγοί χωρίς όμως ποτέ να μπορέσουν να πάρουν αποζημιώσεις. Το θέμα είχε αποκαλύψει η ίδια η τ. βουλευτής όταν μετά από μια σειρά επίμονων προσπαθειών της διαπιστώθηκε ότι παρά τα όσα έλεγαν και διαβεβαίωναν τους αγρότες το αρμόδιο οικονομικό Υπουργείο δεν είχε κάνει ποτέ αίτημα στην Ε.Ε. για να προχωρήσει η διαδικασία…

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε αρχικά στην κα Αυγερινοπούλου  και πριν την συνάντηση της Παρασκευής θα προηγηθεί  σήμερα Πέμπτη  Διυπουργική συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη και Εσωτερικών κ. Χαρίτση  με την συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων και ειδικών συνεργατών  από τα δύο Υπουργεία  για όλα τα παραπάνω θέματα  και γενικότερα για την κατάσταση  που επικρατεί με το λάδι και τις επιπτώσεις  στην οικονομία.

Η τ. βουλευτής παράλληλα έχει ενημερώσει και τον κ. Μπαγινέτα από τον Τομέα  Αγροτικού της ΝΔ καθώς θα αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες και από το κόμμα της Αξιωμ. Αντιπολίτευσης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές