BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αίτημα για de minimis και σε παραγωγούς που δεν παρέδωσαν γάλα

«Η έκτακτη ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας αποτελεί θετικό βήμα αλλά πρέπει να επεκταθεί και στις απομονωμένες περιοχές», λέει ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, σύμφωνα με τον οποίο περισσότεροι από 30.000 έμειναν εκτός στήριξης αφού δεν είχαν τη δυνατότητα να πουλήσουν έστω και ένα κιλό γάλα.

apostolou_2

6
4

Μάλιστα τονίζει ότι πάνω από 5.000 αιγοπροβατοτρόφοι μικρών νησιών έμειναν εκτός ενίσχυσης.

Ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί το απαραίτητο ποσό, το οποίο εκτιμά είναι κατά πολύ μικρότερο της ενίσχυσης που δόθηκε σε πρώτη φάση δηλαδή των 41 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η Κυβέρνηση πιστή στις δεσμεύσεις της για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, προχώρησε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυσή της, καταβάλλοντας από κρατικούς πόρους, στους λογαριασμούς 45.000 αιγοπροβατοτρόφων, 40 εκατ. ευρώ .

Πρόκειται για μια σημαντική ανάσα μετά τη δύσκολη χρονιά του 2018, που ο κλάδος είδε το εισόδημά του να συρρικνώνεται, κυρίως εξαιτίας της πτώσης της τιμής του γάλακτος, αλλά και των άλλων προϊόντων του, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Η ενίσχυση αυτή δόθηκε βέβαια μόνο σε αυτούς που είχαν εκδώσει το 2017, έστω και ένα παραστατικό πώλησης γάλακτος, ενώ οι υπόλοιποι που δεν είχαν τη δυνατότητα να πουλήσουν έστω και ένα κιλό γάλα και είναι πάνω από 30.000, έμειναν εκτός στήριξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από 5.000 αιγοπροβατοτρόφοι των μικρών νησιών έμειναν εκτός ενίσχυσης.

Αποτελεί επείγουσα ανάγκη να στηριχθούν κι αυτοί όχι μόνο γιατί έχουν το ίδιο πρόβλημα, αλλά και γιατί ανήκουν στους αιγοπροβατοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιώτικων περιοχών, που αναφέρθηκαν στα Καλάβρυτα ως δικαιούχοι μιας τέτοιας ενίσχυσης. Πόσο μάλλον όταν στην πλειοψηφία τους είναι μικρές μονάδες που δραστηριοποιούνται σε απομονωμένες περιοχές και πρέπει για λόγους κοινωνικής συνοχής να στηριχθούν γιατί αποτελούν τη μοναδική παραγωγική πηγή εσόδων σε αυτές.

Πιστεύω ότι, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί το απαραίτητο ποσό. Και το ποσό αυτό είναι κατά πολύ μικρότερο της ενίσχυσης που δόθηκε σε πρώτη φάση.»

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

22-12-2018 06:00Σταύρος

Για μένα είναι λάθος.για δεν γίνεται κάποιος έστω και με τριάντα ζώα δηλωμενα να μην πουλάει γάλα.τι το κάνει??το φτιάχνει μόνος του τυρί και το πουλάει άτυπα?? Φοροδιαφυγή!!!Η το έχει για δική του κατανάλωση??επομένως καθόλου έσοδα από τα ζώα και χωρίς έσοδα δεν πληρώνονται τα έξοδα τους.Εγώ πάντως καταλήγω στο συμπέρασμα ότι όποιος δεν πουλάει γάλα δεν έχει πρόβατα.όποτε δώστε και άλλα σε τέτοιους ( κτηνοτρόφους )να γίνουμε και εμείς έτσι να δηλώνουμε και να μην έχουμε να δω ποιος θα παράγει σε αυτή τη χώρα....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

20-12-2018 22:43Δημητρης

Δωστε και στις ελιες απο 12τονους πηραμε μονο τους 4τονουςκαρπο και αποδοση 10%που εισασταν με τον καταροικο;παθαμε 40τοις εκατο ζημιες στα κοπαδια μας συν τα φαρμακα που θα καλυπτανε οι περιφερειες που πηγαν τα λεφτα;λαμογια τωρα ομως ερχοντε εκλογες, τσοβολα δωστα ολα και μετα τεταρτο μνημονιο.

Απάντηση

19-12-2018 22:45ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΘΕΛΩ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΤΗΝ ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΘΗΚΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΝ ΤΟ ΓΑΛΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΤΟ ΔΙΕΘΕΣΑΝ ΑΛΗΘΕΙΑ Ο.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ? ΓΙΑΤΙ ΕΞΕΘΕΣΕ ΓΙΑ ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣΥΡΙΖΑ?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές