Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αδυνατεί η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί το αγροτικό πακέτο Γιούνκερ

Παρά το γεγονός ότι χώρες όπως η Ρουμανία και η Ισπανία εκμεταλλεύονται προς όφελος της αγροτικής τους παραγωγής το πακέτο Γιούνκερ για τον Αγροδιατροφικό Τομέα η χώρα μας επιδεικνύει αδυναμία.

specialty-trators-r4g003147-1366

Ελένη Δούσκα

748
0

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κ. Φωτεινή Αραμπατζή  σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «“Βρέχει” λεφτά για την ευρωπαϊκή γεωργία και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει να κρατά ομπρέλα. Αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα μας η μη αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ για τον Αγροδιατροφικό Τομέα!»

Αναλυτικά η δήλωση της κα. Αραμπατζή αναφέρει:  

«Τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που στερεί τον πολλαπλώς πληγέντα αγροτικό τομέα της χώρας μας από τις αναπτυξιακές ευκαιρίες του Πακέτου Γιούνκερ για τον Αγροδιατροφικό Τομέα, στηλιτεύουν με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις τους σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό Κοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Αφορμή η πρόσφατη (3/1/2019) υπογραφή συμφωνίας για τη χορήγηση εγγύησης ύψους 610 εκατ. ευρώ από το πακέτο Γιούνκερ σε Ισπανική τράπεζα, για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά 15.000 μικρών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα όπως και η πρόσφατη (13/9/2018) χρηματοδοτική συμφωνία ύψους 155 εκατ. ευρώ μεταξύ Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και ρουμανικής Κυβέρνησης, με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση των αγροτών και των επιχειρήσεων στις αγροτικές περιοχές.

Δυστυχώς, εδώ και 4 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παρά τη σημαντική αποεπένδυση που έχει υποστεί η χώρα μας, ειδικά στον τομέα της γεωργίας, που έχει πληγεί από τη φορολογική και ασφαλιστική κυβερνητική πολιτική, η ελληνική γεωργία δεν έχει επωφεληθεί ούτε 1 ευρώ από ένα τόσο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Ένα Επενδυτικό Σχέδιο που αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που παρέχει εγγυήσεις πρώτης απώλειας. Ένα σχέδιο που  εξασφαλίζει την πολυπόθητη δανειοδότηση με χαμηλά επιτόκια για τους νέους αγρότες, μεταβαλλόμενα επιτόκια ανάλογα με τις τιμές των προϊόντων στην αγορά κατά το πρότυπο της Ιρλανδίας και παροχή των αναγκαίων μικροπιστώσεων για τις αναγκαίες αγροτικές επενδύσεις.

Η αδυναμία αξιοποίησης του Πακέτου Γιούνκερ, ακόμη και σε ό,τι αφορά το πρώτο βήμα υλοποίησης του, συνιστά μνημείο ανικανότητας της Κυβέρνησης. Χρειάστηκαν 16 ολόκληροι μήνες (Απρίλιος 2017)  και η σφοδρή αντιπολίτευση της ΝΔ για να υπογράψουν επιτέλους την εκ των προτέρων -ex-ante- αξιολόγηση ενώ οι υποσχέσεις του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης  στις 21 Σεπτεμβρίου 2018  περί δήθεν διαμόρφωσης χαρτοφυλακίου άνω του μισού δισ. ευρώ για τους αγρότες επενδυτές, έμειναν, όπως  πάντα, στα χαρτιά.

Άλλη μια απόδειξη δυστυχώς ότι η Κυβέρνηση της επετειακής, επιδοματικής πολιτικής, έχει μαύρα μεσάνυχτα και αλλεργία στις επενδύσεις».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία