BACK TO
TOP
Θεσμικά

Καθετοποίηση παραγωγής λύση για μικρομεσαίους αγρότες

Η μέγγενη γύρω από τους αγρότες και μιλάμε για τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, κλείνει ολοένα και περισσότερο. Η φορολογία και το κόστος παραγωγής, καθώς και η έλλειψη κρατικής μέριμνας όσον αφορά τις υποδομές και τις διαθέσιμες στους αγρότες υπηρεσίες καθιστούν συνεχώς, όλο και περισσότερες εκμεταλλεύσεις μη βιώσιμες.

hmerida

295
0


Γύρω από αυτά τα προβλήματα συζήτησαν έξι κορυφαίοι γεωπόνοι και αγροτοοικονομολόγοι στην ημερίδα που διοργάνωσε ο σύλλογος αποφοίτων Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) και η επιστημονική εταιρεία αγροτικής οικονομίας, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 στο ΓΠΑ.


Σύμφωνα με τους ειδήμονες, ο μόνος τρόπος να ανταπεξέλθει ο γεωργικός τομέας στις απαιτήσεις των καιρών είναι να εξελιχθεί. Να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις της οικονομίας εκτός από της αγοράς με τα δύο τελευταία να αναπτύσσονται προφανώς παράλληλα.


Οι νέες αυτές απαιτήσεις, θέλουν την επιχειρηματοποίηση της γεωργίας, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να παραχθούν ανταγωνιστικά προϊόντα. Μια μικρή εκμετάλλευση προφανώς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μια μεγαλύτερη καθώς το κόστος παραγωγής στις μεγάλες εκμεταλλεύσεις  αναλογικά πέφτει δραστικά λόγω όγκου παραγωγής.


Λόγω έλλειψης κεφαλαίων στους μικρούς καλλιεργητές είναι δύσκολο να μετατρέψουν απλά τις μικρές εκμεταλλεύσεις τους σε μεσαίες και μεγάλες. Σε αυτήν την περίπτωση τη λύση αρχικά μπορεί να δώσει μόνο ο συνεταιρισμός.


Ο συνεταιρισμός είναι το εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει τις πολλές ή λίγες μικρές αγροτικές επιχειρήσεις (δηλαδή τις μικρές ιδιόκτητες εκμεταλλεύσεις αγροτών) σε μία μεσαία ή μεγάλη ανοίγοντας πολλούς δρόμους. Εδώ όμως πρέπει να ξεπεραστεί το εμπόδιο της κακής φήμης του συνεταιρισμού.



Το μεγάλο καλό που μπορούν να κάνουν οι συνεταιρισμοί για τους αγρότες είναι η καθετοποίηση της γεωργίας. 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές