BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ομολογία αποτυχίας πίσω από την «εικονική πραγματικότητα» λέει η ΝΔ

Σε αποδόμηση των δηλώσεων της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κυρίας Ολυμπίας Τελιγιορίδου, που πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Νομό Σερρών, προέβη με συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η βουλευτής Σερρών και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

foteini-arampatzi_3

7
0

Το γονατογράφημα και η μνημειώδης καθυστέρηση στη σύνταξη του νέου χάρτη των μειονεκτικών περιοχών της χώρας, η σκανδαλώδης αναβολή των κρίσιμων διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης από το 2017 στο 2021, η διαπραγματευτική «απουσία» της Κυβέρνησης στις κρίσιμες συζητήσεις της νέας ΚΑΠ, το «κατόρθωμά» της να οδηγήσει σε αφανισμό την τευτλοκαλλιέργεια, το «πάρτι» των ελληνοποιήσεων, που καλά κρατεί και οι παλινωδίες με τους δασικούς χάρτες είναι δυστυχώς το κυβερνητικό «αποτύπωμα» πίσω από την «εικονική πραγματικότητα» της κ. Υφυπουργού.

Η κυρία Τελιγιορίδου, αναλώθηκε σε ψεύδη και ανακρίβειες, αν και θα έπρεπε να είναι περισσότερο ενημερωμένη για θέματα, που «καίνε» τον αγροτικό κόσμο εξαιτίας των πολιτικών της Κυβέρνησης.

Σχετικά με την προσπάθεια της Υφυπουργού να δικαιολογήσει το «φιάσκο» της οριοθέτησης των νέων μειονεκτικών περιοχών, που απέκλεισε αρχικά 86 κοινότητες του Νομού Σερρών με τη δήθεν δικαιολογία ότι βρήκαν έτοιμο τον κανονισμό και δεν μπορούσαν να παρέμβουν, η κ. Αραμπατζή σημείωσε: «Ο Κανονισμός 1305/2013 ήταν γνωστός σε όλα τα μέλη της ΕΕ και ο προκάτοχος του ΥΠΑΑΤ, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, γνώριζε από το 2016 ότι ώφειλαν να καταρτίσουν τον χάρτη, ώστε να είναι έτοιμος την 1η/01/2019. Παρόλα αυτά με μια διαδικασία fast track και μηδενική διαβούλευση ανακαλύψαμε το Σεπτέμβριο του 2018 το “έκτρωμα” του νέου χάρτη.

Με τον αντιπολιτευτικό σάλο, που προκαλέσαμε ως ΝΔ και με επιχειρήματα ότι η ΕΕ επ’ ουδενί δεν προβαίνει σε αποκλεισμό περιοχών, καθώς τα κριτήρια άφηναν βαθμούς ελευθερίας, πρώτον με τη δικλείδα του 10% των περιοχών ειδικών μειονεκτημάτων και δεύτερον της ανάγκης να ληφθεί υπ´ όψιν η οικονομική απόδοση όχι ανά Νομό αλλά ανά Δήμο, ανατρέψαμε τον όλεθρο αποκλεισμού των κτηνοτρόφων όλης της χώρας από την πολύτιμη εξισωτική αποζημίωση».

«Κι εγώ έρχομαι να ρωτήσω: ποιο ήταν το σωστό σχέδιο; Των 86 αποκλεισμένων κοινοτήτων του αρχικού χάρτη, το οποίο τότε η Κυβέρνηση υποστήριζε επικαλούμενο το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ή το τελικό, που απέκλεισε 14 Κοινότητες του Νομού μας; Τί άλλαξε ξαφνικά;» αναρωτήθηκε η Σερραία βουλευτής, που υποστήριξε τον αβάσιμο αποκλεισμό και των 14 κοινοτήτων, που έμειναν απ´ έξω.

Ομολογία ψεύδους, άγνοιας και αποτυχίας για την Κυβέρνηση που «παίζει» με μία αποζημίωση εισοδηματικής αποκατάστασης των ακριτικών περιοχών της χώρας, μια αποζημίωση, που αποτελεί συγκολλητικό ιστό της κοινωνικής συνοχής, όταν η Eurostat χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου ερήμωσης της ελληνικής υπαίθρου».

Σε ό,τι αφορά τα βοσκοτόπια η κυρία Αραμπατζή σημείωσε, πως για πρώτη φορά, επίσημα χείλη του Υπουργείου παραδέχτηκαν καθυστέρηση.

«Πρόκειται για ολέθρια καθυστέρηση, όμως» συμπλήρωσε. Η ολιγωρία της Κυβέρνησης να παραδώσουν επιτέλους τα κρίσιμα για τη νέα ΚΑΠ, διαχειριστικά σχέδια βόσκησης αναβάλλοντας τη σύνταξή τους από το 2017 στο 2021, διακυβεύει τα δικαιώματα- επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων της χώρας και πετάει στον «κάλαθο των αχρήστων» την εθνική διαπραγματευτική επιτυχία, που παρέδωσε η ΝΔ το 2014 για το σύννομο κοινοτικά πολλαπλασιασμό των βοσκοτοπικών εκτάσεων της χώρας.

«Όταν κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου η πολιτική ηγεσία μας διαβεβαίωνε ότι όλα βαίνουν καλώς κι έρχεται με τροπολογία ο κ. Αραχωβίτης και μεταθέτει την ημερομηνία στις 31/01/2021, αφού δηλαδή ξεκινήσει η νέα ΚΑΠ».

«Ρώτησα τον κ. Αραχωβίτη, χωρίς να πάρω απάντηση, με ποιο αριθμό βοσκοτοπικών εκτάσεων εισέρχεται η χώρα μας στη νέα ΚΑΠ σε ένα κρισιμότατο μομέντουμ!».

Γιατί την ώρα, που o προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ 2021-2027 μειώνεται δραματικά, στα 18,2 δις, που αναμένεται να λάβουμε ως χώρα από τα 19,6 δις του 2014-2020, με μηδενική ή όψιμη αντίρρηση εκ μέρους της Κυβέρνησης, δεν μπορεί να διακυβεύονται τα δικαιώματα των παραγωγών, όταν μάλιστα οι πιέσεις των χωρών Visegrad και Βαλτικής για απόλυτη στρεμματική εξίσωση των επιδοτήσεων, αυξάνουν δραματικά!

Και συνέχισε: «Τολμά η κ. Τελιγιορίδου να ομολογήσει στους αγρότες μας, ότι με το πιο ήπιο σενάριο η Ελλάδα, που είχε και έχει το προνόμιο να παίρνει από τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις ανά στρέμμα, περίπου 54 ευρώ/στρέμμα, κινδυνεύει να παίρνει 35 ευρώ /στρέμμα; Μειωμένος προϋπολογισμός, πιέσεις για εξωτερική σύγκλιση κι εμείς να πηγαίνουμε με μειωμένες εκτάσεις λόγω έλλειψης διαχειριστικών σχεδίων αλλά και των παλινωδιών με τους δασικούς χάρτες!».

Για τους δασικούς χάρτες, που σύμφωνα με την Υφυπουργό δεν θα αδικηθεί κανένας, αν κάνει ένσταση!

«Μάλλον η Υφυπουργός αγνοεί ότι ,όπου κυρώθηκαν δασικοί χάρτες (Λάρισα, Χαλκιδική) βρέθηκαν παραγωγοί, που παρότι έκαναν κοστοβόρες ενστάσεις για να αποδείξουν ότι δεν είναι “ελέφαντες”, δεν πληρώθηκαν!».

«Προειδοποιούμε την πολιτική ηγεσία να μην επαναλάβει τα ίδια και φέτος στο Νομό Σερρών, όπου έγινε ανάρτηση δασικών χαρτών και οι παραγωγοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα! Και αν η κ. Τελιγιορίδου αγνοούσε ότι φέτος αναρτήθηκαν οι χάρτες στις Σέρρες, η κ. Σταμπουλή, βουλευτής Σερρών δεν επιτρέπεται να το αγνοεί!».

Αναφερόμενη στη θέση της ΝΔ για το θέμα ανέφερε ότι όλες οι αμφισβητούμενες αγροτικές εκτάσεις, που προέκυψαν από δημόσια διανομή γης, αναδασμούς, εκχερσώσεις και φέρουν τίτλο του ελληνικού δημοσίου, χωρίς δεύτερη κουβέντα, πρέπει να εξαιρεθούν, χωρίς χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες.

Όσον αφορά στις ελληνοποιήσεις προϊόντων, τους ελέγχους τους οποίους, διαφήμισε η κ. Τελιγιορίδου, η κυρία Αραμπατζή μίλησε για το απόλυτο «ξεχαρβάλωμα».

«Ένα θέμα που πονάει πολύ και τον Νομό Σερρών με την κατάρρευση της αιγοπροβατοτροφίας! Προφανώς βιώνουμε μια διαφορετική πραγματικότητα από εκείνη, που διαφημίζει η κυρία Τελιγιορίδου. Άκουσα για ένα μπαράζ ελέγχων και δήθεν προσπαθειών να παταχθούν τα παράνομα “βαφτίσια”, που κάνουν πάρτι κάτω από τη μύτη της Κυβέρνησης».

Η κ. Τελιγιορίδου, όπως είπε η Τομεάρχης της ΝΔ, οφείλει να απολογηθεί γιατί εδώ και μήνες, από τις 12 Σεπτεμβρίου 2018 το ΥΠΑΑΤ έχει εξαγγείλει ΚΥΑ για τον έλεγχο της αγοράς γάλακτος, που θα προέβλεπε ακόμα και κλείσιμο τυροκομείων και η οποία εδώ και 5 μήνες δεν έχει τεθεί σε ισχύ, λόγω μη υπογραφής από την κ. Παπανάτσιου, όταν σε λίγο, λήγει η γαλακτική περίοδος!

Όπως η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ οφείλει να απαντήσει τι έγιναν τα περιβόητα πρόστιμα σε 24 επιχειρήσεις, που επί 18 μήνες δεν υπέβαλαν ισοζύγια γάλακτος, τι γίνεται με τις κτηνοτροφικές μονάδες, που βρέθηκαν να παράγουν δυσανάλογη ποσότητα γάλακτος, όπως καταγγέλλει ο ίδιος ο ΕΛΓΟ, ο εποπτευόμενος από το Υπουργείο.

Για το χειρισμό της ΕΒΖ από την Κυβέρνηση, η κυρία Αραμπατζή εξέφρασε την έκπληξή της για την «ολίγον» ανακοίνωση της Υφυπουργού πως βρέθηκε ή θα βρεθεί επενδυτής, ενώ σημείωσε πως η Κυβέρνηση πήρε την εξουσία το 2015 υποσχόμενη το άνοιγμα όλων των εργοστασίων. Τουναντίον, όχι μόνο δεν άνοιξε τα εργοστάσια αλλά με τις πρωτοφανείς καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών, τις συνεχείς αλλαγές στη διοίκηση, το κλίμα αβεβαιότητας που καλλιέργησαν, «κατόρθωσαν» να παραλάβουν την τευτλοκαλλιέργεια με συνδεδεμένη ενίσχυση και 80.000 στρέμματα το 2014 και να την παραδώσουν το 2018 με 10.000 στρέμματα, σύμφωνα με τη Eurostat!

«Καταλαβαίνεται για ποιον αφανισμό μιλάμε…».

Όσο δε για το 1 εκ. Ευρώ από τα γνωστά de minimis στους τευτλοκαλλιεργητές είναι βεβαίως μια ενίσχυση από εθνικούς βέβαια και περιορισμένους πόρους, αλλά πρόκειται για «ασπιρινούλα» που δεν λύνει το πρόβλημα.

Τέλος, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20 στο 13% των αγροτών, η Σερραία βουλευτής ανέφερε ότι πανηγυρίζει η Κυβέρνηση, αλλά δεν λέει όλη την αλήθεια.

«Θα πρέπει να πούνε ευθαρσώς σε 1 εκ. ελεύθερους επαγγελματίες, ανάμεσά τους και αγρότες, ότι η απολύτως ευπρόσδεκτη αύξηση του κατώτατου μισθού, σημαίνει 300 ευρώ επιβάρυνση, ετησίως, στις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Απολύτως ευπρόσδεκτη γιατί ήταν η ΝΔ, που ψήφισε την αύξηση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε να εφαρμόσει 2 χρόνια, από την 1/1/2017! Από τη στιγμή όμως, που συνεχίζουν την ανεπίτρεπτη- με το Νόμο Κατρούγκαλου- σύνδεση του εισοδήματος με τις ασφαλιστικές εισφορές, όσα δίνουν στη μία τσέπη τα παίρνουν από την άλλη».

Η κοροϊδία τέλος!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές