BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ενισχυμένη εποπτεία ελέγχων στα βιολογικά ζητούν οι Copa-Cogeca

Η διατήρηση ενός ισχυρού συστήματος ελέγχου για την παραγωγή και διακίνηση ευρωπαϊκών βιολογικών προϊόντων είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του κλάδου, εντούτοις το γεγονός ότι μέρος της ζήτησης καλύπτεται από εισαγωγές κυρίως τρίτων χωρών απαιτεί ενισχυμένη εποπτεία.

court

7
0

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca σχολιάζοντας τα αποτελέσματα έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με τα οποία ο κλάδος των βιολογικών προϊόντων της ΕΕ αυξήθηκε κατά 70% την τελευταία δεκαετία, ενώ οι πωλήσεις λιανικής έφθασαν τα 34 δισ. ευρώ το 2017.

Μετά την τελευταία ανάλογη έκθεση για τον κλάδο που είχε παρουσιαστεί το 2012, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο επιβεβαίωσε ότι έχουν αντληθεί διδάγματα και ότι το σύστημα ελέγχου για τα ευρωπαϊκά βιολογικά προϊόντα είναι αποτελεσματικότερο. Επιπλέον τονίζεται πως όλες οι συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2012 εφαρμόστηκαν ενώ οι νέοι κανόνες για τη βιολογική γεωργία (που τίθενται σε ισχύ το 2021) αποσκοπούν στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του συστήματος ελέγχου. Ωστόσο υπάρχει πάντα χώρος βελτίωσης στο πεδίο ελέγχων των εισαγόμενων βιολογικών προϊόντων/.

Για τον Kees Van Zelderen, πρόεδρο της ομάδας εργασίας για την βιολογική γεωργία των Copa και Cogeca, «τα συμπεράσματα της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου δείχνουν ότι ο τομέας των βιολογικών προϊόντων είναι μπροστά σε μια ελεγχόμενη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Για εμάς, ο κλάδος μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται μόνο εάν διασφαλίζεται η αξιοπιστία αυτού του είδους παραγωγής και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για τα βιολογικά προϊόντα».

Σχολιάζοντας το γενικό πλαίσιο της βιολογικής παραγωγής σε επίπεδο ΕΕ, ο κ. Van Zelderen πρόσθεσε: «Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έρχεται σε εύθετο χρόνο, όταν η Επιτροπή και τα κράτη μέλη συζητούν τους κανόνες εφαρμογής σχετικά με τους ελέγχους. Από αυτή την άποψη, θα είμαστε πρόθυμοι να διασφαλίσουμε την υιοθέτηση περαιτέρω εναρμονισμένης και αποτελεσματικής νομοθεσίας».

Ακόμη και αν η μεγάλη πλειοψηφία των βιολογικών προϊόντων που καταναλώνονται στην ΕΕ παράγεται εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, μέρος της ζήτησης καλύπτεται από εισαγόμενα προϊόντα. Το 2018, 3,3 εκατομμύρια τόνοι βιολογικών τροφίμων εισήχθησαν από περισσότερες από 100 τρίτες χώρες, καθιστώντας πιο δύσκολο τον έλεγχο. Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εδώ βρίσκεται το κύριο περιθώριο βελτίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Copa και η Cogeca συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ενίσχυση της εποπτείας από την Επιτροπή των χωρών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αναγνωρισμένων ως ισοδύναμων για τη βιολογική παραγωγή. Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να συνεχίσει να διερευνά τις πιθανές συνέργειες για την εποπτεία των βιολογικών εισαγωγών με τις αρμόδιες αρχές άλλων σημαντικών αγορών εισαγωγής (όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Χιλή, η Ελβετία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές