BACK TO
TOP
Θεσμικά

Την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι, κοινό μέτωπο για διάσωση της Φέτας

Τροχοπέδη στον κατήφορο που έχει πάρει η τιμή της Φέτας αναζητά το σύνολο των συντελεστών του κλάδου, κάτι που επέδρασε καταλυτικά στην συμφωνία όλων των πλευρών την περασμένη Παρασκευή, για την επίσπευση των διαδικασιών αναγνώρισης και λειτουργίας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα.

12-04-2019_________________2

Γιάννης Πανάγος

7
0

Η συμφωνία που επετεύχθη παρόντος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη, στην αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου και που διευκολύνθηκε, όπως είναι φυσικό, από το προεκλογικό κλίμα, έρχεται, μετά από χρόνια διαβουλεύσεων, θέτοντας ως πρώτο ζητούμενο να σταματήσει η απαξίωση της Φέτας. Σημειωτέον ότι οι «χαμηλές πτήσεις» των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος συνοδεύονται από μια φθίνουσα πορεία των τιμών της Φέτας, κάτι το οποίο οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας και σε φθορά της φήμης του προϊόντος.

 Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, γαλκτοβιομήχανοι και κτηνοτρόφοι, έβαλαν αυτή τη φορά νερό στο κρασί τους, προκειμένου να γίνει πράξη μια Διεπαγγελματική Οργάνωση που θα αντιστέψει το κλίμα, περιφρουρώντας το κατοχυρωμένο ΠΟΠ του προϊόντος αλλά κυρίως τις διαδικασίες ελέγχου της παρασκευής, έτσι ώστε να αποκατασταθεί μια ισορροπία που θα εξασφαλίζει τη βιοσιμότητα τόσο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων όσο και των μεταποιητικών μονάδων.

Οι πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να έχουν συμφωνήσει στη συγκρότηση ενός σώματος από 33 εκπροσώπων εκ των οποίων οι 17 θα προέρχονται από την μεταποιητική βιομηχανία (τυροκομικές επιχειρήσεις) και οι 16 από τους κτηνοτρόφους.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το ενδελεχές ρεπορτάζ του Agronews, από την πλευρά της βιομηχανίας θα συμμετάσχουν 11 εκπρόσωποι του ΣΕΒΑΓΑΠ, 4 της ΟΔΙΠΑΦ και 2 από την Ένωση Τυροκόμων Θεσσαλίας.

 Αντίστοιχα την πλευρά των κτηνοτρόφων θα εκπροσωπήσουν με 5 αντιπροσώπους ο ΠΕΚ με άλλους 5 ο ΣΕΚ, με 3 η Ομοσπονδία Θεσσαλίας και 3 ο νεοσύστατος Εθνικός Κλαδικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων. Για να καταστεί μάλιστα εφικτό το τελευταίο, όλες οι οργανώσεις (ΠΕΚ, ΣΕΚ, Θεσσαλοί) θα παραδώσουν από μια θέση, σε σχέση με τα όσα είχαν συμφωνήσει το προηγούμενο διάστημα) στον νεοσύστατο κλαδικό συνεταιρισμό (3 θέσεις).

 Οι πληροφορίες θέλουν τη νέα οργάνωση να κινείται με τη λογική των 3/4 και όχι των 2/3 στις αποφάσεις του, ενώ η συμφωνία είναι ο πρόεδρος για την πρώτη αλλά και τη δεύτερη τετραετία να προέρχεται από τον ΣΕΒΓΑΠ. Στη συνέχεια η ανάδειξη του προέδρου θα γίνεται εναλλάξ μεταξύ μεταποιητών και κτηνοτρόφων.

 Πρόεδρος, όπως όλα δείχνουν, για την πρώτη θητεία στη Διεπαγγελματική, θα είναι ο αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, Ιωάννης Βιτάλης. 

 Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τη συνάντηση, το απόγευμα της Παρασκευής, έχει ως εξής:

 Συμφωνία για την ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας

Σε συμφωνία κατέληξε σήμερα η δεύτερη διαδοχική σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, κτηνοτρόφων, βιομήχανων και τυροκόμων για την ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

 Μετά το αίσιο τέλος των διαβουλεύσεων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε:

«Σήμερα άνθισε το λουλούδι που φυτεύτηκε, ο σπόρος καλλιεργήθηκε με επιμέλεια με κόπο και έφτασε σε αυτό το αποτέλεσμα. Θέλω να συγχαρώ όλες τις πλευρές για την επιμονή, την υπομονή και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά πάνω από όλα την πίστη τους στη Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας. Χαιρετίζω την ίδρυσή της και εύχομαι καλές δουλειές στο δύσκολο έργο της. Ξεκαθάρισα από την πρώτη στιγμή ότι στο πλαίσιο της πολιτικής μας αταλάντευτη βούληση είναι η ίδρυση, αλλά κυρίως η στήριξη της διεπαγγελματικής στην εκπλήρωση του έργου της. Η διεπαγγελματική της φέτας έχει ως μοναδικό σκοπό την προάσπιση και τη στήριξη του προϊόντος και ταυτόχρονα είναι ο συνομιλητής της πολιτείας, ο σύμβουλός της. Δεν είναι ένα συνδικαλιστικό όργανο. Με αυτό το πλαίσιο θα πορευτούμε για το καλό του κτηνοτροφικού και παραγωγικού κόσμου.

Ευελπιστώ ότι από εδώ και πέρα θα υπηρετήσουμε όλοι το εθνικό μας κεφάλαιο, τη Φέτα, χωρίς εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων, με αταλάντευτη βούληση απέναντι σε όποια πλευρά παρεκκλίνει του στόχου και με την αναγκαία αποφασιστικότητα απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια που θα θέτει σε κίνδυνο την εξυπηρέτηση του μεγάλου σκοπού.»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές