BACK TO
TOP
Θεσμικά

Προσλήψεις για την υγρασία και φύρα από τις ανοιχτές τιμές

Ένα ακόµα βήµα στη διαδικασία διαµόρφωσης της υπουργικής απόφασης για το καθεστώς που θα ισχύσει στην αγορά του συσπόρου βάµβακος, έκαναν την περασµένη ∆ευτέρα βαµβακοκαλλιεργητές και εκκοκκιστές, σε συνάντηση υπό τον υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη στην πλατεία Βάθη.

4-Kokalis

13
1

Η µέτρηση της υγρασίας από έκτακτο προσωπικό του ΕΛΓΟ, η άµεση σύνδεση της τιµής παραγωγού µε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε φορτίου και ο περιοσµός του µοντέλου των «ανοικτών τιµών», είναι ορισµένα από τα θέµατα στα οποία δείχνει να σηµειώθηκε πρόοδος.

Ωστόσο, πολλά από τα «αγκάθια» παραµένουν, µε τους εκκοκκιστές να ζητούν πίστωση χρόνου και τους παραγωγούς να βάζουν θέµα αναδιοργάνωσης της διοίκησης της ∆ιεπαγγελµατικής. 

Οι πληροφορίες θέλουν τους εµπλεκόµενους να βρίσκουν τελικά λύση στο θέµα της µέτρησης της υγρασίας, έτσι ώστε να αποτιµάται ανάλογα και η τιµή την οποία θα απολαµβάνουν οι παραγωγοί. Αυτό θα γίνεται µε την πρόσληψη δεκάδων εποχικών υπαλλήλων από τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, έκτακτοι συνεργάτες του οποίου θα αναλαµβάνουν κάθε χρόνο, ειδικότερα όµως αυτό το φθινόπωρο, το ρόλο του ουδέτερου εκτιµητή της υγρασίας στα φορτία που παραδίδουν οι παραγωγοί στα εκκοκκιστήρια.

Εικάζεται ότι ο αριθµός των προσλήψεων αυτών θα φθάσει τους 40 εποχικούς υπαλλήλους οι οποίοι θα παρίστανται σε όλα τα εκκοκκιστήρια.

Κι αν το θέµα της υγρασίας έχει µέχρι ένα βαθµό αντιµετωπισθεί, σκότος επικρατεί για τον τρόπο µε τον οποίο θα αποδίδονται δίκαια και για κάθε φορτίο συσπόρου βάµβακος που παραδίδεται στις µονάδες εκκόκκισης, τα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως είναι το µήκος της ίνας, το χρώµα και το Micronaire. Οι εκπρόσωποι των εκκοκκιστών δείχνουν να αποδέχονται µε σχετική άνεση µια κλίµακα διαφοροποίησης της τιµής, ανάλογα µε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα καταγράφονται στο προϊόν, µόνο που επί του προκειµένου, δηλαδή της καταγραφής, θα έχουν εκείνοι τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

Μέσα σ’ αυτό το κλίµα, οι συζητήσεις που θα λάβουν χώρα το επόµενο διάστηµα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, οι λύσεις που προωθούνται µέχρι στιγµής, δεν αποκαθιστούν την εµπιστοσύνη ανάµεσα στους βαµβακοπαραγωγούς και τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, η σύνθεση στη ∆ιεπαγγελµατική κυριαρχείται από τις απόψεις των µεταποιητών, ενώ οι αδύναµες οµάδες παραγωγών που έχουν συγκροτηθεί δυσκολεύονται να παρουσιάσουν µια ενιαία και ξεκάθαρη θέση επί των θεµάτων τα οποία τίθενται.   

 

Ειδική σύµβαση για τις ανοικτές τιµές

Αναφορικά µε την υπό τελική διαµόρφωση ΚΥΑ, που κατά την ανακοίνωση Κόκκαλη, µετά την συνάντηση µε την Οµάδα Εργασίας για το βαµβάκι, φέρει «δραµατικές αλλαγές προς όφελος των βαµβακοπαραγωγών αλλά και του συνόλου της «αλυσίδας» στην παραγωγή προϊόντος, οι οποίες αφήνουν στο παρελθόν το θολό τοπίο και δηµιουργούν υγιείς συνθήκες στην αγορά», ζητούµενο είναι - όπως υπογραµµίζεται - η επίτευξη µεταξύ όλων των εµπλεκόµενων φορέων, µίας «συµφωνίας κυρίων». Οι προτεινόµενες αλλαγές στην Υπουργική Απόφαση προβλέπουν:

Πρώτον: Την πριµοδότηση της ποιότητας του παραγόµενου προϊόντος. Η απόφαση θα αναφέρει ρητά την υποχρέωση σεβασµού και εφαρµογής από όλους, τυχόν συµφωνίας στο πλαίσιο της ∆ιεπαγγελµατικής η οποία θα προβλέπει θετική ή αρνητική πριµοδότηση βάσει ποιότητας.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα µετρώνται στα εκκοκκιστήρια παρουσία των γεωπόνων του παραγωγού και του εκκοκκιστή, ενώ σε περίπτωση που προκύψει άµεσα συµφωνία, ο Υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει ικανός αριθµός συµβασιούχων στον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα για να προχωρήσει σε αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους, υπό την καθοδήγηση του Εθνικού Κέντρου Βάµβακος, που ανήκει στον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα.

 ∆εύτερον: Τον ουσιαστικό έλεγχο των ανοικτών τιµών. Η απόφαση καθίστατα υποχρεωτική την υπογραφή σύµβασης κατά την παράδοση του προϊόντος. Μάλιστα, η πρόβλεψη αυτή σύµφωνα µε τον κ. Κόκκαλη, προστατεύει τον παραγωγό και εξαλείφει το φαινόµενο της ύπαρξης φορτίων µε βαµβάκι παρατηµένων στα εκκοκκιστήρια. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόµενο να υπάρξει ειδική σύµβαση-υπεύθυνη δήλωση για όσους θέλουν να επωµιστούν το ρίσκο της ανοικτής τιµής «αλλά ακόµη είναι πρόωρη η όποια ανακοίνωση», λέει το υπουργείο.

Τρίτον: Την εισαγωγή των όρων για την απόδοση του ευρωπαϊκού σήµατος (European Cotton Alliance). «Θέλουµε ο επιµελής παραγωγός που παράγει ποιοτικό προϊόν να αµείβεται ξεκάθαρα καλύτερα σε σχέση µε εκείνον που φέρνει κατώτερο ποιοτικά προϊόν», σηµείωσε σχετικά ο υφυπουργός.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

01-05-2019 23:45Caseih

Αλλά κόλπα για να πάρουν ακόμη πιο φθηνά το βαμβάκι φέτος οι εκκοκιστες

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές