BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μέτωπο στην ΕΕ υπέρ χαλαρότερης νομοθεσίας για την γενετική βελτίωση

Η πλειοψηφία των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ θέλουν να χαλαρώσουν το νομικό πλαίσιο για τις νέες μεθόδους γενετικής, υπό την άποψη ότι δεν πρέπει πλέον να εμπίπτουν στον αυστηρό νόμο περί γενετικής μηχανικής. Αυτό όμως θα εφαρμοστεί μόνο από την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας η θητεία θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2019.

dna

Πέτρος Γκόγκος

46
0

Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, η συντριπτική πλειοψηφία των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). Αυτό αντικατοπτρίστηκε στη συζήτηση σχετικά με μια ολλανδική γνωμοδότηση για την τρέχουσα οδηγία για τους ΓΤΟ, η οποία παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Γεωργίας της προηγούμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Έτσι, οι Κάτω Χώρες, υποστηριζόμενες από την Εσθονία, επιθυμούν να διαχωριστούν οι τεχνικές αναπαραγωγής όπως το CRISPR / Cas, όπου η μεταλλαξογένεση είναι στοχευμένη, από μεθόδους γενετικής τροποποίησης.

Θέμα μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει νέα νομοθετική πρόταση και να εφαρμόσει μια «τυποποιημένη προσαρμογή» σύμφωνα με την πλειοψηφία των Υπουργών Γεωργίας. Ο Επίτροπος Υγείας Vytenis Andriukaitis και ο Επίτροπος Γεωργίας Phil Hogan, υπεύθυνοι για το θέμα, είχαν προτείνει στο παρελθόν ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να υποβάλει νέα πρόταση για τη γενετική μηχανική μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Η Γερμανία είναι ανοιχτή

Ενώ η Γερμανία είναι ανοικτή για μια νέα συζήτηση, η Δανία και το Βέλγιο, όπως και η Ολλανδία, είναι υπέρμαχοι μιας πιο άμεσης αλλαγής. Η βελγική αντιπροσωπία τόνισε ότι οι ισχύοντες κανόνες δεν αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα κατάσταση των συζητήσεων και την τρέχουσα κατάσταση της τεχνολογίας και ότι έπρεπε επειγόντως να αναθεωρηθούν. Ο πολωνός Υπουργός Γεωργίας, Jan Krzysztof Ardanowski, αντιτάχθηκε σαφώς στην αναθεώρηση. Το δικαιολόγησε αυτό με τη σαφή βούληση του πολωνικού πληθυσμού κατά της νέας γενετικής μηχανικής. Οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι με τους ισχύοντες κανόνες για τη γενετική μηχανική, γι 'αυτό δεν βλέπει κανένα λόγο να την αλλάξει.

Οι επιστήμονες ζητούν αναδιοργάνωση

Ο λόγος για την ολλανδική πρωτοβουλία είναι η απόφαση που εκδόθηκε πέρυσι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία προϊόντα γονιδιωματικής μετατροπής πρέπει επίσης να θεωρούνται ως ΓΤΟ. Αποκλείονται μόνο εκείνες οι διαδικασίες που έχουν χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι οποίες θα θεωρούνται ασφαλείς, αποφάσισαν οι δικαστές του Λουξεμβούργου. Από την επιστημονική πλευρά και ιδιαίτερα από την βιομηχανία προέκυψε έντονη αντίθεση. Τόνισαν επίσης ότι προϊόντα τέτοιας επεξεργασίας δεν διακρίνονται από την φυσική μετάλλαξη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές